Kendte3. januar 2022

Brasiliens præsident indlagt igen efter mere end tre år gammelt knivoverfald

Præsident Jair Bolsonaro har været indlagt flere gange, siden han blev stukket i maven ved et angreb i 2018.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20181218-075340-l-1920x1276we.jpg
 Foto: Raysa Leite/AFP/Ritzau Scanpix

Brasiliens præsident, 66-årige Jair Bolsonaro, er mandag blevet indlagt i storbyen São Paulo med smerter i maveregionen.

Det oplyser præsidentens læge Antonio Luiz Macedo.

Bolsonaro har været indlagt flere gange siden et knivangreb i 2018. Her blev han stukket i maven i forbindelse med præsidentvalgkampen.

TV-billeder af præsidenten

Antonio Luiz Macedo opererede Bolsonaro efter angrebet for lidt over tre år siden. Han siger mandag til det brasilianske nyhedsmedie UOL, at han hurtigst muligt vil flyve til São Paulo for at undersøge præsidenten.

Den brasilianske tv-station Globo har vist billeder af præsidenten fra mandag klokken 01.30 lokal tid. Her ses Bolsonaro stige ud af sit præsidentfly.

Han blev efterfølgende transporteret til Vila Nova Star-hospitalet i São Paulo.

Angrebet under valgkamp af psykisk syg

I juli blev Bolsonaro behandlet i fire dage for problemer i maveregionen. Han er i alt blevet opereret i maven fire gange siden episoden i 2018.

Da angrebet skete, var han ved at føre valgkamp i byen Juiz de Fora i det sydøstlige Brasilien. Han blev stukket i maven og fik svære indre skader.

Tv-optagelser fra Globo viste, at Jair Bolsonaro red på skuldrene af politiske tilhængere, da han pludselig skreg af smerte.

Ved overfaldet mistede Bolsonaro meget blod, og han måtte to timer på operationsbordet, før lægerne kunne meddele, at hans tilstand var stabil.

En dengang 40-årig mand, Adelio Bispo de Oliveira, blev kort tid efter anholdt for angrebet. Han blev senere vurderet til at være for mentalt syg til at kunne retsforfølges. Han er dog fængslet på ubestemt tid.

Kontroversiel coronahåndtering

Den højreorienterede Bolsonaro blev valgt som ny brasiliansk præsident 28. oktober 2018 - knap to måneder efter angrebet - og indsat 1. januar 2019.

Han har i sin tid som præsident blandt andet fået kritik for racistiske udtalelser og for at tale nedsættende om homoseksuelle og kvinder.

Han har også nedtonet alvorligheden af den nuværende coronapandemi. Han har blandt andet talt imod brugen af mundbind og nedlukninger.

Brasilien har registreret over 600.000 coronarelaterede dødsfald i løbet af pandemien. Det er næstflest i verden - kun overgået af USA.

Målt i forhold til indbyggere er det 14.-flest i verden med omkring 2900 dødsfald per en million indbyggere. Til sammenligning svarer Danmarks coronadødstal på 3287 til cirka 565 dødsfald per en million indbyggere.

Sponsoreret indhold