Kendte30. januar 2024

Barbara Topsøe-Rothenborgs far var psykisk syg: Som 13-årig gjorde hun noget hjerteskærende

Filminstruktøren fortæller åbenhjertigt om sin barndom med en bipolar far, som tvang hende til at blive ældre
Interview med instruktør Barbara Topsøe-Rothenborg på Frederiksberg.
Barbara Topsøe-Rothenborg åbner op om svær barndom.
 Foto: Kaspar Wenstrup

Hun tog danskerne med storm i 80’er-serien ”Nana”, hvor hovedpersonen af samme navn voksede op i en kernefamilie med en kærlig, hjemmegående og sindssygt tålmodig far og en mor, som var læge.

Men virkeligheden er sjældent som på film.

Det er den heller ikke i Barbara Topsøe-Rothenborgs tilfælde, fortæller hun til alt.dk.

Forældrene blev skilt, da hun var to, og hvor hendes mor, skuespiller Judith Rothenborg, påtog sig både moder- og faderrollen og var hendes faste holdepunkt, stod det helt anderledes til hjemme hos hendes far.

Premiere på Kærlighed for voksneDato: 22.8.2022Sted:Big Bio, NordhavnJournalist: Majken Munk og Camilla Marie JohansenFoto: Copyright : Martin Høien/Aller Media Danmark
Barbara Topsøe-Rothenborg med sin nu afdøde mor Judith Rothenborg.
 Foto: Martin Høien

Han var bipolar.

- Min far ringede tit og var helt fucked op, og i perioder var han indlagt på et psykiatrisk hospital. Jeg tror, jeg var 13 år, da jeg skrev under på hans tvangsindlæggelse, hvilket man kunne dengang, fordi jeg var hans nærmeste familiemedlem.

Barbara kan stadig huske, hvordan det var at aflevere ham på hospitalet. Hvordan han stod og hamrede på ruden, da hun forlod ham.

Premiere på De frivillige.Sted: Imperial, Københavnjour: Karina Didriksen og Aviayadato: 20190603foto: Thomas Laursen
Barbara gennemgik sidste år en grim skilsmisse fra sine børns far Martin Madsen.
 Foto: Thomas Laursen

Det er ikke første gang, instruktøren åbner op om en barndom, som blev forkortet af sin fars sindslidelse. Han var bistandsklient, så pengene var små, og aftensmaden bestod som oftest af biksemad fra frost, når hun var hos sin far.

Til Ugeavisen fortalte hun i 2016 om en episode fra sin barndom, som har sat sig fast.

- Jeg kan huske engang, da jeg var ti, hvor der var forældremøde, og alle forældre og elever var samlet. Min far kom halvanden time for sent og begyndte at råbe og skrige og lave en scene. Jeg kan bare huske, at jeg syntes, det var så pinligt! Og de andre vidste jo ikke, at han var psykisk syg.

Fordi hun ikke selv voksede op i en kernefamilie, blev det vigtigt for hende selv at skabe en. Mens hun boede i Los Angeles, mødte hun danske Martin Madsen, som hun fik sine to sønner sammen med.

Barbara
Instruktøren til filmpremiere med sin nye flamme Mikkel Otte.
 Foto: Hanne Juul

Forrige år brast kernefamiliedrømmen, da Martin havde en affære med en yngre kvinde, som udløste en skilsmisse. Siden har hun atter fundet kærligheden med Mikkel Otte.

Sponsoreret indhold