Kendte5. oktober 2020

Analyse: Virker det, når Hollywood-stjerner håner syg Trump?

Siden fredag morgen, hvor USA's præsident fik konstateret corona, har Hollywood-stjerner og venstreorienterede amerikanere stået i kø for at håne Donald Trump. Men hvilken effekt kan det få for valget den 3. november?
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/breaking.png
 (Foto: MEGA)

Analyse af Jacob Heinel Jensen

Komikeren Chelsea Handler tweetede en smilende, skadefro selfie med teksten: ”Tanker og bønner”. Og filminstruktøren Michael Moore og skuespilleren Bette Midler spekulerede i, om Trump ligefrem løj om sin sygdom og fremsatte konspirationsteorier.

Stjernernes hilsner til Donald og Melania er ikke pæne. I stedet er tonen skadefro og ondskabsfuld. Avisen New York Post skrev i weekenden om sagen på forsiden: SYG RESPONS, stod der med store bogstaver.

En tidligere strategisk medarbejder for Obama-regeringen gik endnu mere til makronerne:

- Det var været imod min moralske identitet at tweete dette i de sidste fire år. Men jeg håber, han dør, skrev Zara Rahim i et nu slettet tweet om præsidenten.

At håne og hade Trump for at have fået covid-19 svarer på en måde til at svine en ryger for at have fået lungekræft. Ja, rygere får ganske ofte lungekræft, og folk der ikke tager corona seriøst ved at bære maske og holde afstand, er mere tilbøjelige til at få sygdommen selv.

Det er måske forudsigeligt og muligvis hybris, at Trump har fået covid-19. Man kan sagtens angribe præsidenten for ikke at have taget sygdommen alvorligt, mens næsten 210.000 amerikanere er døde. Men det er alligevel vildt at håne og hade mennesker, der er blevet syge. Og nogle venstreorienterede besidder åbenbart ikke selv den takt og tone, de altid angriber Trump for at mangle.

Had trives i begge lejre i denne ekstremt polariserede valgkamp.

Man kunne håbe, at Hollywood havde lært noget fra 2016. Dengang Hillary Clinton dystede mod Donald Trump, havde den tidligere førstedame overvældende opbakning fra stjernerne. Kort og godt stod skuespillere og musikere i kø for at støtte hende, og mange af dem udtalte sig ekstremt negativt om Trump.

Men problemet var, at de gjorde det på en ekstremt belærende måde. Kort og godt ville de mange stjerner fortælle amerikanerne, at de var umoralske og afstumpede, hvis de stemte på Donald. De ville sende en løftet pegefinger til vælgerne i amerikanske svingstater som Michigan, hvor mindstelønnen er 9 dollars og 45 cent, og hvor arbejdsløsheden igennem 2010’erne var stor.

Og man kan næsten sige sig selv, at løftede pegefingre om moral og etik helst ikke skal komme fra et sted, hvor stjerner scorer millioner af dollars for at lave meget lidt. Det klinger hult at bede folk om at opføre sig pænere, mens man ringer efter sin chauffør og bestiller champagne og kaviar.

Det slog som bekendt også fejl, og Trump sejrede i de amerikanske svingstater. Han scorede 304 valgmænd mod Clintons 227 og fik således nøglerne til Det Hvide Hus.

I 2008 estimerede forskere på Northwestern University, at Oprah Winfrey sikrede 1 million stemmer til Barack Obama ved at pege på ham som præsident.

Men de tider er slut. Helt slut.

Sponsoreret indhold