Kendte3. januar 2024

Ærlige Lars Mikkelsen: Har brugt formue på psykolog

Den danske skuespiller kæmper med lavt selvværd, og svigt fra barndommen forfølger ham stadig
I nyt TV 2-program fortæller Lars Mikkelsen ærligt om sin opvækst, som har været med til at forme ham på godt og ondt.
I nyt TV 2-program fortæller Lars Mikkelsen ærligt om sin opvækst, som har været med til at forme ham på godt og ondt.
 Foto: Jesper Sunesen

Når den danske superstjerne gnider øjnene efter en god nats søvn, så er stjerneregnen ikke det første, han får på nethinden.

Selv om Lars Mikkelsen, 59, har enorm succes i både ind- og udland og har vundet flere priser, så er det nødvendigt for ham at minde sig selv om, at han er god nok.

– Om morgenen skal jeg passe enormt meget på med at komme op og se at komme i gang, så jeg ikke bliver grebet af at blive talt ned af mig selv, erkender han over for Hans Pilgaard i portrætprogrammet ”Det store spørgsmål” på TV 2.

Alkoholikerbarn

Inden han åbner sig op for Hans Pilgaard, må han dog lige cleare det med sin lillebror, Mads Mikkelsen, der også er verdensberømt skuespiller.

– Jeg kan fortælle, at det var en alkoholikerbarndom, og vi var alkoholikerbørn, og jeg kan ikke fortælle mere om det. For den historie er jeg ikke min alene at fortælle.

Lars er meget åben om, hvordan det har sat sig dybt i ham at være vokset op i det, han selv kalder et alkoholikerhjem.

– Det var alkoholikere og særligt min mor. Hun var psykisk syg, og sådan var det, forklarer skuespilleren, som ikke ønsker at fortælle, hvordan hans barndomshjem var, da det ikke kun er hans historie. Men han vil gerne fortælle, hvad det har betydet for ham at vokse op under de vilkår.

– Det gjorde mig til en meget usikker dreng. En sindssygt usikker, lille dreng. Og meget vanvittigt grænsesøgende og vanvittigt bekræftelsessyg. Men det var ikke en ulykkelig barndom. Når jeg tænker over det, siger han.

Det var også først, da han blev 32 år, at han blev opmærksom på, at han var mærket af at være alkoholikerbarn. Det fik ham til at grave i sin fortid, så hans nutid kunne blive bedre.

– Nu har jeg jo kigget så sindssygt meget på det, og jeg har brugt en formue på at gå til psykolog og psykoterapeuter, og jeg ved ikke hvad, for at arbejde mig hen i retning af; ”Hvorfor gør jeg, som jeg gør, og hvorfor er jeg, som jeg er?”, siger Lars Mikkelsen i TV 2-programmet.

Pjækkede fra skolen

Som barn faldt han aldrig til i skolen.

– Jeg havde kæmpe koncentrationsbesvær. Jeg kunne ikke koncentrere mig, sad og drømte og kiggede ud af vinduet. Og jeg havde vanvittig svært ved at læse og kunne gå fuldstændig i spåner, når jeg skulle lave en opgave til skolen, erkender Lars, der i dag er gift med Anette Støvelbæk, 56, og sammen har de børnene Thor, 28, og Lue, 22.

I stedet søgte han tilflugt hos sin morfar, der havde en lampeforretning, og han er ikke i tvivl om, at morfaderen har givet ham styrken til at blive til noget.

– Det, der også gør, at jeg er der, hvor jeg er i dag, er de mennesker, som jeg møder på vejen. Som nok i høj grad ikke er dem, der står for svigtet, men dem, der hjælper en rundt om svigtet. En af de første, der gjorde det, var min morfar, lyder det fra Lars Mikkelsen.

Gøgler på strøget

Tiden med morfaderen rustede Lars til livet. Han begyndte at gøgle og optræde med nogle venner.

– Jeg stod på strøget med en rød næse i mit allerførste show sammen med to andre gøglere og med et dårligt knivkastnummer, husker han.

Det regnede og publikum var få, men det blev alligevel en åbenbaring for Lars Mikkelsen.

– Det er det her, jeg skal. Det er her, jeg hører til. For første gang mærkede jeg, at den der utilpashed som jeg havde i forhold til alt andet. Den havde jeg ikke der.

Lars kom ind på skuespillerskolen og er i dag en af Danmarks største stjerner. Alligevel kæmper han stadig med en grundlæggende usikkerhed på sig selv og sit eget værd. Han håber, at det at han nu taler ærligt om tingene, kan hjælpe andre til at se, at selv om det ser sort ud, kan man sagtens finde en plads i livet, som er noget værd.

Han fik selv fortalt som ung, at talent forpligter. Det råd vil han selv give videre.

– Når du har en mulighed, så er du også forpligtet til at forfølge den mulighed, siger Lars Mikkelsen.

Han greb selv sin skæbne, og det har givet ham en enorm succes. Men det er stadig svært for ham kalde sig selv dygtig.

– Den der usikkerhed var temmelig grundlæggende og er stadig noget, jeg kæmper med i mit liv, erkender skuespilleren overfor Hans Pilgaard i TV 2-programmet ”Det store spørgsmål”.

– Det, der skete for mig, har sat sig så dybt i mig, så det er ikke bare noget, jeg kommer af med. Det går ikke bare væk. Det er en tilstand, jeg må lære at leve med. Tankemylderet er stadig en stor del af min tilværelse, siger Lars Mikkelsen.

Sponsoreret indhold