Kendte8. november 2023

Ærlig Naomi Watts afslører: Gik i overgangsalder som 36-årig

Fordi så få taler om emnet, var Hollywood-stjernen ikke klar over, at hun som blot 36-årig var ved at gå i overgangsalder
Naomi Watts, 55, er to gange blevet nomineret til en Oscar.
Naomi Watts, 55, er to gange blevet nomineret til en Oscar.
 Foto: Andy Kropa/AP/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Fyldt 50 år: Mary mærker overgangsalderen

Hedeture, angst, søvnløshed, hårtab og ekstremt tør og kløende hud.

Det var bare nogle af de mange symptomer, som skuespiller Naomi Watts pludselig blev ramt af som 36-årig.

– Jeg følte, at jeg var ved at gå fra forstanden, og jeg mistede helt sikkert fornemmelsen af, hvad der føltes at være "mig selv". Jeg havde været i min krop i 36 år. Indtil da troede jeg, at jeg kendte mig selv ret godt. Det var utroligt ensomt at føle den form for kontroltab, genkalder den i dag 55-årige britiske skuespiller over for Daily Mail.

Det viste sig, at Naomi Watts var gået i tidlig overgangsalder, og faktisk er det omtrent 1,5 til 2 procent af kvinder, der går i overgangsalder, inden de fylder 40.

– Jeg er sikker på, at hvis der på det tidspunkt havde været mere information, så ville min overgang have været meget nemmere, konstaterer Hollywood-stjernen, der ønsker at sætte mere fokus på kvinders overgang.

Våd seng

Watts genkalder, at det var utroligt ensomt at gennemgå sin tidlige overgangsalder:

– Javist, fik jeg hedeture og svedeture om natten. Jeg husker, at mine børn spurgte, om jeg havde tisset i sengen, fordi jeg vågnede badet i sved, fortæller hun.

Hvad er overgangsalder?

  • Kvinder går i overgangsalderen, når kroppen stopper med at producere æg. Det sker, fordi æggestokkene ikke længere producerer kønshormoner, men til gengæld har en forhøjet produktion af overordnede kønshormoner.
  • Begyndende symptomer på overgangsalderen starter 5-10 år før den sidste menstruation, hvor man f. eks. oplever uregelmæssige blødninger, hedeture og ofte også en psykisk påvirkning.
  • Langt de fleste kvinder går i overgangsalderen mellem 45-55 år. Gennemsnitsalderen er 52 år.

    Kilder: Netdoktor og sundhed.dk

– På det tidspunkt var der meget få offentlige samtaler om emnet, og det hele var befængt med skam og forvirring. Da først jeg vidste, at andre havde det på samme måde, gav det mig ikke kun brændstof til at hele mig selv, men også drivkraften til at ændre samtalen derude, slår hun fast.

Naomi Watts spillede hovedrollen i "King Kong" fra 2005.
Naomi Watts spillede hovedrollen i "King Kong" fra 2005.
 Foto: MEGA

Hollywood-stjernen påpeger, at overgangsalderen rammer halvdelen af befolkningen, men at alle indirekte påvirkes af det.

– Det er vigtigt at have samtalen med mændene i dit liv, dine børn og alle, som påvirkes, så de kan forstå de forandringer, der sker, hvilke behandlinger der foretages, og de kan føle empati for, hvad vi gennemgår ved at støtte og hjælpe, forklarer hun.

Sponsoreret indhold