Kendte16. februar 2017

Angreb ejers ven og åd hendes ansigt: Aben der blev et monster

Få sager er så rystende som sagen om kæle-chimpansen Travis, der tilbage i februar 2009 angreb sin ejers bedste ven og åd hendes ansigt og hænder. Læs eller genlæs den rystende historie om Travis og Charla lige her
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/8.02911778.jpg
 (Foto: All Over)

Ikke sjældent dukker der historier op, hvor kæledyr nærmest uden varsel angriber deres ejere og efterlader dem med forfærdelige skader.

Én af de værste af disse slags historier er historien om chimpansen Travis.

Født og opfostret blandt mennesker var Travis snarere et menneske end en abe.

Han kunne drikke vin, selv tage tøj på, spille computer, vande blomster – og så sad han altid pænt ved familiens spisebord og spiste sin mad.

Ingen havde nogensinde forudset, hvilket monster han ville blive forvandlet til en februar-dag i 2009.

Her angreb den 14 år gamle chimpanse uden varsel sin ejers bedste ven.

Og han stoppede ikke sit vanvittige angreb, før at en dybt chokeret politimand skød og dræbte Travis med flere skud.

De tilkaldte ambulancefolk kunne kort efter konstatere, at kvinden havde fået flået både øjne, næse, kinder, læber og kindben af. Helt mirakuløst var hun dog stadig i live.

Offeret – Charla Nash – gennemgik efterfølgende timelange operationer, hvor lægerne forsøgte at redde hendes liv og ansigt.

7. april 2009 annoncerede lægerne, at Charla Nash havde mistet begge sine øjne. To år senere gennemgik hun som en af de første i verden en dobbelt hånd- og ansigtstransplantation, hvor hun fik transplanteret hænder og ansigt fra en afdød kvinde.

SE og HØR genfortæller her historien om Charla og den over 90 kilo tunge kæle-chimpanse Travis, der på et splitsekund blev forvandlet til et monster.

Du kan se billeder af sagen – og Travis og Charla Nash – i galleriet nederst i artiklen.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/8.01980155.jpg
 (Foto: All Over)

Charla Nash og Travis havde kendt hinanden i mange år, inden at han maltrakterede hende. Se flere fotos nederst. Foto: All Over

Det kan godt være, at Travis blev født som en chimpanse. Men han blev ikke behandlet som én.

I stedet blev han snarere betragtet som et menneske, og hans nye familie – Sandra og Jerome Herold – behandlede ham da også som familiens nye søn, da han tre dage gammel flyttede ind hos dem på Rock Rimmon Road i Stamford, Connecticut i oktober 1995.

Travis var med familien på arbejde – og poserede gladeligt på billeder, når han mødte mennesker på sin vej.

Han lærte selv at tage tøj på, han kunne bruge nøgler og låse døre op. Han lærte at vande blomster og give hø til hestene.

Han lærte at spise ved spisebordet sammen med sin familie, og han vidste også, hvordan man drak vin af et glas. Han kunne selv tænde for TV’et og for familiens computer, hvor han bladrede i billeder. Ad flere omgange havde han endda kørt bil.

Og så elskede Travis is så højt, at han lærte, præcis hvornår isbilen kom.

En nabo udtalte efter angrebet, at Travis altid havde været velopdragen og altid vidste, hvornår ”man skulle stoppe”.

- Han hørte bedre efter end mine nevøer. Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor han gjorde det, fortalte naboen efterfølgende.

Du kan se billeder af sagen – og Travis og Charla Nash – i galleriet nederst i artiklen.

Da familien blev ramt af en række tragiske dødsfald i 2004, blev Travis endnu mere uundværlig i familien.

Sandra mistede både sin mand og sin datter – og valgte midt i den store sorg at blive endnu mere tæt med sin kæle-chimpanse.

Hver nat sov hun således sammen med den over 90 kilo tunge abe, ligesom hun også badede sammen med ham.

Det var dog ikke kun inden for hjemmets fire vægge, at Travis var vellidt. Chimpansen havde også haft stor succes med at optræde i utallige TV-shows og reklamer – blandt andet for Coca-Cola og tøjfirmaet Old Navy.

Han var i alles øjne den perfekte kæle-chimpanse. Lige indtil 16. februar 2009.

Den dag valgte den 14 år gamle Travis ud af det blå at maltraktere Sandras veninde gennem mange år, Charla Nash.

Charla var kørt hjem til Sandra og Travis, fordi chimpansen var sluppet fri og havde taget bilnøglerne med sig.

Charla havde tilbudt at hjælpe med at fange ham og greb en af hans yndlingsbamser for at bruge den som lokkemiddel.

Travis angreb Charla med det samme, han så hende.

Han flåede i hende, og han skambed hende midt ude på gårspladsen.

En chokeret Sandra forsøgte at få Travis til at stoppe det dødbringende angreb.

Hun slog ham gentagne gange med en skovl og stak ham flere gange med en slagterkniv.

Men Travis var stålfast i sin blodrus.

Han fortsatte med at maltraktere hende, mens en panisk Sandra ringede 112.

Politiet i Connecticut offentliggjorde efterfølgende det hårrejsende alarmopkald.

I fire lange minutter bønfaldt hun med panisk og grådkvalt stemme politiet om at komme og dræbe hendes chimpanse – hun var ikke et sekund i tvivl om, at hendes veninde på det tidspunkt var død.

- Han har revet hendes ansigt af!, hylede Sandra i telefonen.

- Har han revet hendes ansigt af?, spurgte den tydelig forvirrede mand fra alarmcentralen.

- Han prøver at angribe mig! Please! Skynd jer at kom!

- Lyt til mig! De skal skyde ham! Skynd jer!

- Hun er død! Hun er død! Han har revet hende i stykker! Jeg besvimer! Jeg kan ikke… Please! Skynd jer! Skynd jer!, bønfaldt en panisk Sandra.

Du kan se billeder af sagen – og Travis og Charla Nash – i galleriet nederst i artiklen.

Da politiet ankom, forsøgte Travis at angribe en af betjentene. Han farede frem mod politibilen og prøvede at åbne døren. I samme sekund greb politibetjent Frank Chiafari sin tjenestepistol og affyrede flere skud mod Travis.

Først nu stoppede Travis – hårdt såret – sit vanvittige angreb. Han trak sig tilbage til huset, hvor han kort efter blev fundet død ved siden af sit bur.

Hele gårdspladsen lignede ét blodbad.

Og midt i blodpølen lå Charla Nash.

Ambulancefolkene ilede til og kunne konstatere, at hun helt mirakuløst stadig var i live. Men de kunne se, at både hænder, næse, øjne, læber og kinder var væk.

I de følgende 72 timer lå Charla syv timer på operationsbordet, hvor lægerne kæmpede for at redde så meget som muligt af både hendes ansigt og hænder.

De måtte dog opgive at redde hænderne, der begge blev amputeret. Også store dele af hendes ansigt måtte fjernes. Lægerne brugte dele fra Charlas ben til at lukke det store hul i ansigtet.

7. april 2009 annoncerede lægerne, at Charla også havde mistet begge sine øjne.

Charlas skader var så omfattende, at hun tilbragte flere måneder på hospitalet – og efterfølgende måtte hun gemme sit ansigt og de voldsomme skader bag et tørklæde. Hun turde ikke vise sig frem af frygt for reaktionerne.

Først 11. november 2009 fjernede hun tørklædet.

Du kan se billeder af sagen – og Travis og Charla Nash – i galleriet nederst i artiklen.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/8.02472681.jpg
 (Foto: All Over)

Charla Nash under interviewet med Oprah Winfrey. Se flere billeder nederst i artiklen. Foto: All Over

Det skete, da Charla gæstede Oprah Winfrey. Under TV-interviewet fortalte hun, at hun følte sig ”stærkere” og ”stadig som sig selv”, og at hun glædede sig til dagen, hvor hun skulle have en dobbelt hånd- og ansigtstransplantation.

Charla blev transplanteret på Brigham and Women’s Hospital i juni 2011.

Både hånd- og ansigtstransplantationen var succesfuld, men efterfølgende måtte begge hænder igen amputeres, fordi hun pådrog sig en lungebetændelse, der ødelagde blodtilførslen til hænderne. Charlas krop så dog ud til at acceptere det nye ansigt.

Det vanvittige anfald i 2009 sendte straks chokbølger gennem hele Stamford, Connecticut og resten af landet.

Folk rasede mod Sandra og beskyldte hende for at være ansvarlig for venindens invaliderende skader.

”Man bør ikke holde vilde dyr som kæledyr”, lød kritikken fra nogle. ”En tragedie som denne ville ske”, lød kritikken fra andre.

Dem, der kendte Sandra og Travis, var ligeledes i chok. Men også forvirrede. Alle havde kun haft positive ting at sige om chimpansen.

En nabo udtalte efter angrebet, at Travis altid havde været velopdragen og altid vidste, hvornår det var "tid til at stoppe”.

- Han hørte bedre efter end mine nevøer. Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor han gjorde det, fortalte naboen efterfølgende.

Efterforskerne i sagen mente, at der var flere ting, der kunne havde ”trigget” angrebet den skæbnesvangre dag. For det første havde Travis fået en is-te fyldt med Xanax – et beroligende medikament, hvis bivirkninger kan være desorientering, mani og tilmed aggressiv opførsel.

Derudover havde Charla netop været ved frisøren – og derfor er det muligt, at Travis ikke kunne genkende sin ven, da hun forsøgte at lokke ham ind i huset. Han forvekslede hende måske med en fremmed person.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/8.04274287.jpg
 (Foto: All Over)

Charla Nash med sit nye ansigt. Se flere fotos nederst. Foto: All Over

25, maj 2010 – 15 måneder efter angrebet – kom det frem, at Sandra Herold var død i en alder af 72 år. Hendes advokat udsendte i forbindelse med dødsfaldet en pressemeddelelse.

- Ms. Herold gennemlevede en række hjerteskærende tab de sidste par år, først mistede hun sin datter i en bilulykke, så hendes mand, så hendes elskede chimpanse Travis, og den tragiske lemlæstelse af sin veninde og kollega Charla Nash. Til slut kunne hendes hjerte ikke klare mere.

For et år siden – i maj 2016 – meddelte lægerne på Brigham and Women’s Hospital, at Charlas krop var ved at afstøde donoransigtet.

På daværende tidspunkt var hun med i et forsøg, hvor lægerne forsøgte at trappe hende ud af den medicin, der skulle forhindre hendes krop i at afstøde donoransigtet.

Hun er nu tilbage på medicinen og har det godt.

Du kan se billeder af sagen – og Travis og Charla Nash – i galleriet herunder. OBS! Nogle af billederne kan virke voldsomme.

Charla Nash og chimpansen Travis der åd hende

Sponsoreret indhold