Kendte15. april 2021

Aarhusiansk mand levede i et bjerg af skrald: Så gjorde naboerne ubehageligt fund

I TV 2-programmet ”Rebellen på villavejen” stilles spørgsmålene: I hvor høj grad er man herre i eget hus? Og kan naboer og kommune blande sig i de voldsomme mængder skrald, som borgere i samfundet vælger at opbevare på deres egen grund?
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/baeb542f-ba8e-4669-bc7f-aac0538e3c9b.jpg
 Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2

På den anden side af Atlanterhavet bliver de kaldt ”hoarders”.

Men i Danmark findes også eksempler på disse ekstreme samlere, der på grund af deres uoverskuelige mængder af genstande, skrald og møbler, må bygge løbegange og stier, for at bevæge sig rundt i eget hjem.

Én af dem, Ernesto Soertellme, som portrætteres i programmet ”Rebellen på villavejen”, må siges at være et særligt ekstremt eksempel.

Når han skal ud hoveddøren, skal han i hvert fald først bestige et i alt tre meter højt bjerg af kufferter, gamle møbler, plastik og pap.

Hans udgang til forhaven er en lille sprække oppe under den øverste karm.

Men Ernesto vil ikke have hjælp til sin usædvanlige boligsituation. Han vil have lov at leve sit liv i fred, omringet af de ting, der er hans.

Og det er her sammenstødet mellem ham, naboerne og kommunen opstår.

De andre beboere på villavejen udenfor Aarhus har i hvert fald forsøgt at gøre opmærksom på problemet ved hjælp af både telefonopkald, breve og underskriftsindsamlinger gennem flere år.

Aarhus modtog de første henvendelser fra naboerne i 2019. Siden har kommunen sendt 13 breve med frister, påbud og varsler.

- Du er jo ikke rask

Når folk fra nabolaget går forbi Ernestos hus, kommer det ofte til konfrontationer.

En dame kommer eksempelvis gående forbi ”Rebellens” hus, og da hun ser TV 2s kamerahold, joker hun med, om der er ved at blive lavet optagelser til programmet 'Hammerslag'.

Husets ejer returnerer spydigheden. De udveksler nogle ord. Hun går videre og mumler: "Du er ikke rask", da hun passerer ham.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/151.jpg
 Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2

Bølgerne går højt, når naboerne blander sig i rodet omkring Ernestos hus.
(Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2)

- Går du og beskylder mig for ikke at være rask? siger han og følger efter hende.

- Jamen, prøv at se, hvordan det her ser ud, svarer hun.

Oprydningsholdet ankommer

I sommeren 2020 ser naboerne nu et pa rotter på Ernestos matrikel. Det skal vise sig at være det, der skulle til.

For nu får han en sidste frist fra kommunen: Inden for ti dage skal han have ryddet sin grund for bunkerne af skrald. I hvert fald for så meget af skraldet, at kommunes skadedyrsbekæmper kan komme til.

Ernesto er rasende. Han så helst at han fik lov til at tage den store oprydningsopgave i sit helt eget tempo.

Men det ønske kan kommunen ikke opfylde.

Derfor møder et oprydningshold op fem dage senere. De har otte store containere og flere hundrede flyttekasser med sig. En låsesmed giver dem adgang til huset, og de går i gang med at rydde op og fange rotter.

- Nu smadrer I hele mit kunstværk. Det er en kunstkonstruktion. Hvad fanden foregår der? Nu har jeg anmeldt jer til politiet. De kommer her om to sekunder, jeg ved ikke, hvor fanden de bliver af, råber Ernesto til en fra oprydningsholdet, imens han ser sig omkring efter politiet.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/170dc3f2-abd2-4491-bf18-b829b97475e1.jpg
 Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2

Ernesto har mange problemer med både naboer og kommunen på grund af de store bunker skrald i og omkring huset. (Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2)

Rottelort og døde frøer

Inde i huset bliver de mødt af et voldsomt syn.

Skraldebunkerne når også indenfor op til loftet. Man er nødt til at kravle igennem de sprækker, der er imellem loftet og skraldet, hvis man vil rundt i huset, og oprydningens holdet bliver nødt til at bruge skovle og river for at kæmpe sig gennem affaldet.

Vinduerne er lukket til med persienner, papkasser eller lagener.

Rotterne har flænset sig gennem alting, og huset lugter, som om det har været forseglet. Der ligger et ”gulvtæppe” af rottelort i huset.

I køkkenet finder de et glas med udefinerbar væske og en død frø.

Da Ernesto vender tilbage til villavejen et par dage efter, er det til et hjem, som han slet ikke kan genkende. Der er ryddet op. Man kan bruge gulvet til at gå på, til en afveksling, men han kan ikke finde sine ting.

For myndighederne er sagen afsluttet. Rotterne er væk. Skraldet er væk. Naboerne kan ånde lettet op, indtil skraldebunkerne igen begynder at vokse frem.

Regningen til Ernesto Soertellme, som kommunen ifølge loven er forpligtet til at opkræve, lyder på 181.500 kroner. Kommunen har taget pant i huset, og hvis ikke Ernesto Soertellme betaler, kan huset sættes på tvangsauktion.

Du kan se ”Rebellen på villavejen” allerede nu på TV 2 PLAY eller på TV 2 klokken 20.00

Sponsoreret indhold