Kendte10. september 2020

701 kvinder fra mediebranchen støtter Sofie Linde

701 kvinder har skrevet under på et åbent brev, hvor de støtter "X Factor"-værten Sofie Linde
https://imgix.seoghoer.dk/sofie_linde_traekker_i_land.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

- Det skete engang. Det sker stadig.

Sådan lyder ordene i et åbent brev underskrevet af 701 kvinder, der enten arbejder eller har arbejdet i den danske mediebranche.

Brevet er en støtte til Sofie Lindes protest mod sexisme i danske medier.

Det skriver Politiken.

Det åbne brev sender blandt andet en tak til Sofie Linde for at fortælle om sine oplevelser med sexisme. Det gjorde tv-værten, da hun gik på scenen som vært til årets Zulu Comedy Galla og fortalte om sin oplevelse med en DR-medarbejder.

Under showet fortalte Sofie Linde, at en magtfuld mediemand havde foreslået hende at give ham oralsex. Episoden fandt sted, da hun var blot 18 år gammel.

- Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten, lyder ordene i det åbne brev, som 701 kvinder har indtil videre har underskrevet.

I løbet af de seneste par dage har en besked floreret blandt ansatte i mediebranchen, der opfordrer til at underskrive brevet.

Et initiativ startet af journalisterne Maria Andersen, Anne Sofie Hvenegaard, Julie Kragh Thisgaard, Christine Brink, Camilla Slyngborg og Anne-Katrine Bondo.

- Målet er at flytte debatten til et sted, hvor vi og vores arbejdspladser kan tale åbent om, hvordan vi kan sikre, at flere tør handle, hvis de oplever grænseoverskridende ting på deres arbejdsplads, står der i beskeden.

Underskriftindsamlingen løber frem til lørdag den 12. september klokken 12, så der er god mulighed for, at man søndag vil kunne se en endnu længere navneliste.

SE og HØR arbejder på at få en kommentar fra Sofie Linde.

Læs hele brevet til Sofie Linde:

'Kære Sofie Linde

Tak for, at du havde modet til at tale højt. Vi har set med fra sidelinjen længe nok, og nu taler vi sammen med dig. Du fortæller, hvordan du oplevede en sexistisk kultur blandt nogle mænd, da du startede i mediebranchen.

Du har ret. Vi oplevede det også.

Du fortæller, at der stadig er grund til at sige til de yngre generationer, at man godt må sige nej, fordi kulturen stadig findes blandt nogle mænd.

Du har ret. Vi oplever det også.

Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten.

Det skete engang. Det sker stadig.

Mange har afkrævet dig svar på, hvem 'den store tv-kanon' er. Du har fra starten insisteret på, at det vil du ikke sige. Fordi det her ikke bare handler om en enkelt mands grænseoverskridende opførsel for 12 år siden.

Du har ret. Debatten må ikke strande der.

Den rækker nemlig langt ud over en enkelt episode og en enkelte person. Det ved vi. Vores ærinde er at flytte debatten væk fra, om det sker ,og i stedet tale om, at det sker, og hvad vi sammen skal gøre for at stoppe det.

Vi får at vide, at døren altid er åben. At vi skal gå til ledelsen, hvis vi oplever noget grænseoverskridende. Men i den opfordring ligger hele udfordringen - for hvorfor er det egentlig ikke de grænseoverskridende mænd, I taler til? Ansvaret for at stoppe det her ligger i første omgang hos dem, der ikke kan finde ud af, hvor grænsen går.

Og dernæst ligger det hos arbejdspladserne, som skal skabe tydelige rammer, der gør det trygt for en ung kvinde at sige fra og tale højt uden at frygte for sin karriere. Og hos os, der er vidne til noget og intet siger.

Dem, der mener, at denne sexistiske kultur ikke længere eksisterer, tager fejl. Hverdagssexismen findes stadig blandt nogle mænd i mediebranchen, men også i andre brancher og på andre typer af arbejdspladser. Mange tænker desværre stadig, at 'sådan er det bare' - og det er dén kultur, hvor sexistiske bemærkninger ikke for alvor bliver set som et problem, vi vil gøre op med.

Du har ret, Sofie Linde. Vi skal turde tale højt om den sexisme, der finder sted, så vi kan finde ud af, hvordan vi kommer den til livs.'

Sponsoreret indhold