Morderen slog til igen og igen: 6-årige Joachim blev myrdet på vej til bageren

Lille Joachim blev kidnappet på vej til bageren i november 1986.

Lille Joachim blev kidnappet på vej til bageren i november 1986.

(Foto: Ritzau Scanpix)

Det var en ganske særlig dag for 6-årige Joachim.

For første gang måtte han gå turen til bageren helt selv og uden sine forældre.

Han kendte dog vejen som sin egen bukselomme. Han havde nemlig gået ruten mange gange før med sin far.

Med sig havde Joachim sin mors pung, 100 kroner og en indkøbsseddel, som han havde fået besked på at give til bagerkonen.

Hvad Joachim ikke vidste var, at hans mor havde gemt en overraskelse på indkøbssedlen.

På sedlen havde moderen nemlig skrevet, at Joachim måtte købe slik for 10 kroner, fordi han havde været en stor og dygtig dreng, der selv kunne gå til bageren og hente morgenbrød.

Men Joachim nåede aldrig at blande slik, og han nåede aldrig frem til bageren.

I stedet mødte han sin morder, der kidnappede den lille dreng på sin knallert og senere tog livet af ham med 22 knivstik.

Først tre dage senere fandt man liget af lille Joachim – og først to et halvt år senere fangede man morderen.

I mellemtiden nåede gerningsmanden at slå til igen og igen.

Lille Joachim blev kun seks år. Han blev kidnappet på vej til bageren. Foto: Scanpix 

Drabet på seksårige Joachim Gisle Larsson fra Randers i november 1986 kan bedst beskrives som ét af de værste drabssager i dansk kriminalhistorie.

Den lille dreng blev fundet mellem nogle grantræer, stukket ihjel med 22 knivstik. Og selv om man ikke fandt tegn på, at den lille dreng var blevet seksuelt misbrugt, var der alligevel noget, der tydede på, at der havde været et seksuelt motiv.

På indersiden af Joachims underbukser fandt man nemlig rester af tre forskellige planter. Den 6-årige dreng havde med andre ord haft sine bukser og underbukser af, inden han blev dræbt. Men hvorfor?

Og ikke mindst: Hvorfor – og hvem – dræbte den lille dreng med det halvlange hår?

I aften genopliver TV 2 den bestialske sag i dokumentaren ”Rejseholdet – Jagten på en morder”. Dokumentaren, der sendes klokken 22.45, genfortæller med hjælp fra efterforskere og materiale fra sagen kidnapningen og mordet på den lille dreng fra Randers.

SE og HØR genfortæller også historien her. Og vi gør opmærksom på, at artiklen indeholder beskrivelser fra sagen, der kan virke voldsomme og stødende.

Plante-rester i underbukser

Joachim blev sidst set i live klokken 08.15 om morgenen den 8. november 1986.

Det var hans mor, der fra sit vindue havde fulgt sin søn med øjnene, indtil han forsvandt bag en husfacade et stykke fra familiens hjem i Randers.

Da lille Joachim ikke var vendt hjem tre kvarter senere, blev hans forældre bekymrede. De begyndte at lede efter drengen, og de slog alarm til politiet.

En større eftersøgning blev sat i gang, og et stykke fra bageren fandt man de første spor: Pungen med de 100 kroner og indkøbssedlen med den hemmelige overraskelse blev fundet på Garnisonsvej, ikke langt fra bageren og Joachims hjem.

Joachims forsvinden fik politiet til at slå storalarm, Det var sjældent, at et barn blev kidnappet, og efterforskerne vidste, at sandsynligheden for at finde Joachim i live svandt proportionelt med de minutter, som Joachim var væk.

Men minutter blev til timer, som blev til dage.

Først efter tre dage – 12. november klokken 10.15 –  fandt en hundefører og hans schæfer Joachim. I en grantykning nær Fladbro – seks kilometer fra familiens hjem – fandt politiet liget af den lille dreng.

Mellem nogle grantræer lå Joachim – stadig iført sine blå gummistøvler og sin blå jakke. Men hans krop var skamferet af 22 knivstik og slag.

Politifolk bærer liget af lille Joachim væk. Han blev fundet tre dage efter, at han forsvandt - seks kilometer fra sit hjem. Foto: Scanpix

Retsmedicineren fandt ikke tegn på, at den lille dreng var blevet seksuelt misbrugt, men der var alligevel noget, der tydede på, at der havde været et seksuelt motiv.

På indersiden af Joachims underbukser fandt man nemlig rester af tre forskellige planter: engriflet hvidtjørn, hybenrose og vortebirk.

Den 6-årige dreng havde med andre ord haft sine bukser og underbukser af, inden han blev dræbt.

De tre plante-arter voksede ikke i området, hvor liget blev fundet. Joachim havde altså haft tøjet af et andet sted, end hvor han blev fundet. Spørgsmålet var hvor?

Politiet fik hjælp af botanikere – og mere end 2.500 personer blev afhørt i sagen. Men gennembruddet udeblev, og Joachims morder forblev på fri fod.

Et år senere var gerningsmanden på spil igen.

Lokket med aviser

En tidlig morgen, et år efter drabet på Joachim, var 10-årige Pia i gang med sin avisrute i den nordlige del af Randers. Undervejs på ruten mødte hun en fremmed mand, der stod i en kælderskakt og betragtede hende.

Kort forinden havde manden taget hendes avistaske, og nu ville han have hende til at gå ned i kælderen til ham.

Pia fik ondt i maven og fornemmede, at noget var galt.

Hun havde ikke lyst til at gå ned til ham, men på den anden side havde hun heller ikke lyst til at efterlade avistasken, for så kunne hun jo ikke gøre sit arbejde færdigt.

Pia gik lidt rundt, og da hun kom tilbage, var den mystiske mand væk, og avistasken lå på betongulvet.

Men da Pia greb tasken, angreb manden. Han truede hende med en kniv, og han beordrede hende til at tisse i bukserne.

Pia kunne ikke tisse og bønfaldt manden om at lette grebet om hende, så hun kunne få luft. Hun forsøgte at flygte, men han greb fat om hendes hals og klemte til.

- På et tidspunkt bad han mig lægge mig ned, hvor han trak bukserne af mig og slikkede mig forneden. Da han var færdig, gav han mig bukserne på og bad mig rejse mig, fortæller Pia i dag til TV 2.

Efterfølgende fik Pia lov til at gå.

Hos politiet udpegede hun gerningsmanden, da hun kiggede i forbryderalbummet. Hun kunne genkende hans øjne, og til politiet fortalte Pia, at manden havde kaldt sig selv ”Søren”.

Politiet kunne dog ikke få det til at passe.

Manden, som Pia udpegede som gerningsmand, hed ikke Søren, men Peder Dinesen Fur. Han var lidt en ”særling”, men passede ikke på beskrivelsen som en seksualforbryder. Og da Peder Dinesen Furs mor gav ham et alibi for dagen, endte politiet med at lade ham gå.

Hvad de dog ikke vidste var, at Pia havde udpeget sin gerningsmand... og at den gerningsmand også var ham, der havde taget livet af lille Joachim året forinden.

En morder til folkedans

Først i slutningen af marts 1989 – to et halvt år efter mordet på Joachim – kom politiet på sporet af gerningsmanden.

Han skulle findes i forbindelse med det årlige folkedansestævne i Fussing Hallen i Randers. Her sad Peder Dinesen Fur ude foran hallen, og da to piger på syv og 10 gik forbi, tog han kontakt til dem.

Han fik dem lokket med ud på en nærliggende eng. Først forsøgte han at få den lille pige til at tisse i bukserne, men hun nægtede, og Peder Dinesen Fur blev rasende. Han lod pigen løbe væk og greb i stedet fat i den 10-årige pige.

Han forlangte, at hun tissede ham i ansigtet.

Det lykkedes den lille pige at bide manden i hånden, og hun flygtede.

- Hele forløbet mindede meget om Pia-sagen, og da de to piger så også kunne fortælle, at han havde kaldt sig Søren, var der nogle brikker, der faldt på plads, siger tidligere drabsefterforsker hos Rejseholdet, Bent Isager-Nielsen, til TV 2.

Peder Dinesen Fur blev anholdt samme dag, og han erkendte hurtigt overgrebene på de to piger under folkedansestævnet. Han erkendte også overfaldet på Pia, og så kom han med en indrømmelse, som politi og pårørende havde ventet på i næsten tre år:

Peder Dinesen Fur erkendte, at han også havde taget lille Joachim, og at det var ham, der dræbte den lille dreng.

Invalidepensionisten Peder Dinnesen Fur knivdræbte Joachim Gisle Larsson. Han sidder stadig fængslet i dag. Foto: Scanpix

Peder Dinesen Fur forklarede, at han havde set den lille dreng på vej til bageren og besluttede sig for at samle ham op.

På sin røde Puch Maxi, som han havde stjålet samme dag, kørte han lille Joachim ud til et øde område. Her beordrede Peder Dinesen Fur den lille dreng til at tisse i bukserne.

Først der begyndte fejlen at gå op for ham: Joachim var ikke en pige, men en dreng.

Under retssagen forklarede Peder Dinesen Fur, at den lille dreng selv havde taget sine bukser og underbukser af for at bevise, at han var en dreng.

Det var på den måde, at de tre plante-arter var havnet på indersiden af hans underbukser.

Joachim begyndte at blive ked af det og bønfaldt om at komme hjem.

Men det skete aldrig.

I stedet valgte Peder Dinesen Fur at slå den lille lyshårede dreng ihjel med slag og 22 knivstik.

Peder Dinesen Fur gav aldrig nogen forklaring på, hvorfor Joachim skulle dø. Men han blev dømt for drabet og overgrebene mod de andre piger.

Den 25. september 1990 blev Peder Dinesen Fur idømt livsvarigt fængsel. Han sidder stadig bag tremmer i dag.

I aften genopliver TV 2 den bestialske sag i dokumentaren ”Rejseholdet – Jagten på en morder”. Dokumentaren sendes klokken 22.45.

Denne artikel bygger på artikler fra TV 2, Randers Amts Avis samt artikler, der tidligere har været bragt i SE og HØR.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close