Kendte8. januar 2024

30 år efter datterens død: Poul Nyrup taler ud om sin største sorg

Uvisheden om han kunne have gjort noget for at forhindre sin datters selvmord, piner stadig Poul Nyrup Rasmussen. I ny dokumentar forsøger han at finde svar på det og en række andre spørgsmål
Poul Nyrup
- Hun var et mirakel for mig. Et helt vidunderligt lille mirakel. Det var hun, siger Poul Nyrup Rasmussen om datteren Signe, som han mistede for 30 år siden.
 Foto: Søren Jul Lamberth

I august 1993 under et officielt besøg i Grønland oplevede daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen enhver forælders værste mareridt, da han blev ringet op med en hjerteskærende melding.

Hans datter Signe var død. Hun blev bare 24 år.

HAR DU DET SVÆRT?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Ring til Livslinien på 70 201 201.

Livslinien har åbent året rundt fra 11-05.

I DR-programmet "Nyrup - Signes far" stiller den tidligere toppolitiker en række spørgsmål: Hvad var det for en sygdom, Signe led af? Hvad gjorde den ved hende? Var den skyld i, at hun tog livet af sig selv og ikke mindst - kunne han have gjort noget for at forhindre det?

I 30 år har Poul haft en flyttekasse med Signes genstande stående. Den indeholder blandt andet hendes gamle dagbøger, hvor man kan blive klogere på hendes mentale tilstand i den periode, hvor hendes sygdom viser sine første tegn.

- Den kasse var den sidste af Signes efterladenskaber fra hendes lejlighed, som jeg fik. Den kasse har jeg af samme grund, at jeg indtil nu har haft svært ved at tale åbent og direkte om Signe, som vi gør nu, ladet stå. Nu synes jeg, tiden var til at åbne den kasse, fortæller han i udsendelsen.

Dengang Signe levede forstod Poul ikke det fulde omfang af hendes sygdom. Til at begynde med ville han slet ikke høre tale om, at der var noget galt med hans øjesten.

- Den første gang, nogen siger til mig, at Signe er syg, så det trænger ind, det er Signes mor, der siger: ”Du er godt klar over, at din datter er alvorligt syg psykisk”.

- Jeg reagerede spontant ved at sige: ”Det er jeg ikke enig i”. Jeg har jo verdens bedste datter. Klogeste, smukkeste, mest sociale. Der er ikke noget i vejen med hende, fortæller han.

Det lå uden for Pouls forestillingsevne, at hans datter var psykisk syg, så han skulle høre budskabet flere gange, før det trængte ind.

- Det bliver et kæmpe chok for mig. Fordommene omkring psykisk sygdom bliver pludselig en vildtvoksende skov omkring mig. Omverdenens reaktionsmønstre. Flovheden hos en selv. Så hører hun ikke længere til det normale, vel?

Virkeligheden gik op for Poul, men hans håndtering dengang lader noget tilbage at ønske. Han ligger således ikke skjul på, at der er ting, han ville ønske, han havde gjort anderledes.

- Hvad hun overkom de sidste år, hun levede, for at have en stund med mig var jo helt uforståeligt. Nogle gange kunne hun have det så dårligt, at når jeg spurgte: ”Skal vi ikke køre ned til vandet?”, så sagde hun: ”Det kan vi godt, men må jeg ikke ligge på bænken med mit hoved i dit skød? For jeg er så træt”, fortæller han og tilføjer:

- Dengang vidste jeg jo ikke, hvad der skete med Signe, når hun havde det dårligt. Og jeg spurgte ikke. Det kan jeg godt fortryde i dag. Ja …

Du kan se første afsnit af ”Nyrup – Signes far” på DR 1 klokken 21.30 eller nu på DRTV

Sponsoreret indhold