Sjældent vejrfænomen førte til tragedie: 20-årig døde i familiens arme

(Foto: Privat)

Et sjældent vejrfænomen rullede mandag aften ind over den australske millionby Melbourne og forårsagede vejrtrækningsproblemer hos tusindvis af mennesker.

Mange blev indlagt på forskellige hospitaler rundt om i byen, og indtil videre har det vilde vejrfænomen krævet tre dødsofre.

Ét af ofrene er den 20-årige jurastuderende Hope Carnevali, der døde i armene på sin familie, efter at hun udviklede voldsomme vejrtrækningsproblemer mandag aften på grund af vejrfænomenet.

Familien ringede efter en ambulance og forsøgte forgæves at yde førstehjælp, mens de ventede. Der gik 31 minutter, før den tilkaldte ambulance ankom. Der var det for sent. Hope var død i sin families arme.

- Hun var et hjertevarmt menneske, en fantastisk og meget smuk pige. Hvis nogen havde brug for hjælp, var hun altid klar. Hun var en engel. Vi kommer til at savne hende så meget, fortæller Hope Carnevalis onkel, John Carnevali, til det australske medie Herald Sun.

Hope blev kun 20 år. Foto: Privat

Det sjældne vejrfænomen er kendt som ”thunderstorm asthma” og opstår, når nordlige vinde, høj luftfugtighed og høje pollental brager sammen og udvikler sig til en potentiel livsfarlig storm.

Mandag aften resulterede de kraftige vinde i, at store mængder græspollen fra rugafgrøder blev hvirvlet op i luften – og ”støvskyen” påvirkede altså tusindvis af indbyggerne. Omkring én ud af ti australiere har astma, og ud af dem har cirka 80 procent allergi over for rugpollen.

Den høje luftfugtighed gjorde situationen endnu værre, da den nedbrød pollenartiklerne, så de blev lettere at indhalere og dermed øgede risikoen for et astmaanfald betragtelig.

Den såkaldte ”thunderstorm asthma”, der rullede ind over Melbourne mandag aften, lagde hurtigt et enormt pres på både hospitaler og alarmcentralen.

Telefonerne hos alarmcentralen var rødglødende, og mellem klokken 18:00 og 23:00 modtog man 1.870 opkald. Det er mere end seks gange over det normale antal. Langt de fleste opkald stammede fra indbyggere, der havde fået et astmaanfald eller oplevede vejrtrækningsproblemer på grund af vejrfænomenet.

Vejrfænomenet satte både alarmbederedskabet og hospitalerne under voldsomt pres. Arkivfoto: All Over

Flere hospitaler igangsatte et kriseberedskab, ligesom ambulancevæsnet måtte kalde 60 ekstra ambulancereddere ind under stormen.

Ifølge det australske medie vil alle dødsfald blive undersøgt af myndighederne, fordi det er kommet frem, at mindst to af dødsfaldene skete, mens patienterne ventede længe på en ambulance.

Premiereminister i delstaten Victoria, Daniel Andrews, forsikrer, at forløbet under stormen nu vil blive undersøgt til bunds.

- Vores tanker og bønner er hos familierne til de to ofre i Victoria, der havde hele livet foran sig, og hos de pårørende, der nu skal leve med denne tragedie. Af hensyn til dem vil vi nu undersøge, hvad der præcist skete, og vi vil sørge for, at dette ikke gentager sig, udtaler han ifølge det australske medie.

To af premiereministerens sønner fik også astmaanfald under stormen. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close