Hollywood4. april 2015

Robert Downey Jr. – skandaler og succes

Stofmisbrug og forliste forhold var længe hverdag for skuespilleren. I dag er han en af de største stjerner og fylder 50 år i dag.
Af af

Robert Downey Jr. – skandaler og succes
Fra at være udråbt til en af Hollywoods store nye stjerner i 1990'erne gik han til at være syg junkie i fængsel. Men i dag er han igen et af filmbranchens største navne. Vejen mod stjernerne har været fyldt med stoffer og forliste forhold for Robert Downey Jr. Barndomshjemmet var fyldt med stoffer, som han fik færten af i en ung alder.

LÆS OGSÅ: Robert Downey Jr. giver Iron-man-arm til 7-årig

- Når min far og jeg tog stoffer sammen, var det hans forsøg på at vise mig kærlighed på den eneste måde, han kendte til, sagde skuespilleren i 1996.

En lovende karriere blev forvandlet til et gedigent misbrug af alverdens stoffer fra marihuana til kokain og heroin. Det blev til den ene fængselsdom efter den anden, og til sidst kunne hans tidligere stjerneomdømme ikke holde ham ude af spjældet. Det blev til en dom på tre års fængsel i 1999.

Forliste forhold
Karrieren tegnede ellers godt for den unge Robert. Allerede i 1992 fik han en Oscar-nominering for rollen som Charlie Chaplin i filmen "Chaplin", og det blev spået, at han ville blive en af de helt store. Men det var desværre det største lyspunkt i 90'erne for skuespilleren, der røg ind og ud af afvænning på grund af sit stofmisbrug.

LÆS OGSÅ: Robert Downey Jr. er blevet far igen

Heller ikke på kærlighedsfronten havde han succes. Robert Downey Jr. havde kortvarigt en romance med Sarah Jessica Parker i 1991, men forholdet gik i vasken, fordi han satte højere pris på stofferne. Året efter fandt han sammen med skuespilleren Deborah Falconer, som han blev gift med.

Men midt i Robert Downey Jr.s måske mørkeste periode med et utal af stoffer og fallerede B-filmroller bad Deborah om at blive skilt fra den skandaleramte skuespiller og tog deres fælles søn Indio med sig. Skilsmissen gik igennem i 2004.

LÆS OGSÅ: Robert Downey Jr.'s søn snuppet med kokain

Stort comeback
Robert Downey Jr. kunne godt se, at der skulle til at ske noget radikalt, og som han sagde til Oprah Winfrey i 2004:

- Jeg sagde: "Ved du hvad, jeg tror ikke, at jeg kan blive ved sådan her", så jeg rakte ud efter hjælp og gjorde noget ved det.

Efter et omfattende afvænningsprogram med blandt andet yoga og kampsport begyndte skuden endelig at vende for Robert, og større filmroller tilfaldt ham igen.

Også med kærligheden begyndte det at gå i den rigtige retning. Han fandt i 2003 sammen med filmproduceren Susan Levin, som han i dag har sønnen Exton og datteren Avri med.

Robert Downey Jr. fik også sit store comeback med filmen "Iron Man" i 2008. Efterfølgende har han landet masser af store roller, og sidste år var han med 75 millioner dollars (over en halv milliard kroner, red.) den skuespiller i Hollywood, der tjente allermest.

Se galleriet med Robert Downey Jr.

Sponsoreret indhold