Hollywood11. september 2014

Oscar Pistorius FRIKENDT for overlagt mord

Den lange retssag afsluttes fredag
Af af
Oscar Pistorius, der var tiltalt for at have skudt og dræbt sin modelkæreste, har netop fået sin dom
Oscar Pistorius, der var tiltalt for at have skudt og dræbt sin modelkæreste, har netop fået sin dom
 Foto: AOPDen verdensberømte sydafrikanske løber Oscar Pistorius brød sammen i gråd, da han torsdag omkring middagstid blev frikendt for overlagt mord på sin kæreste, Reeva Steenkamp.

- Anklagemyndigheden har ikke kunnet bevise, at Pistorius er skyldig i overlagt drab, lød det fra den sydafrikanske dommer Thokozile Masipa, hvorefter tårerne begyndte at trille ned ad kinderne på sportsstjernen.

Fredag venter afgørelsen for anklagen for uagtsomt manddrab. Da der ingen minimumsstraf er for den anklage, kan Pistorius i princippet slippe for fængsel, selvom han bliver dømt for uagtsomt manddrab.

Oscar Pistorius var tiltalt for at have skudt og dræbt sin kønne modelkæreste Reeva Steenkamp sent om natten 14. februar sidste år.

Dommeren indledte dagen med at sige, at både forsvarer og anklager medgav, at Oscar Pistorius affyrede de dræbende skud; at Reeva Steenkamp døde som følge af fire skudskader; at Oscar Pistorius efterfølgende tilkaldte hjælp; at han brugte et cricketbat til at slå badeværelsesdøren ind; at han var meget følelsesmæssigt påvirket efter hændelsen; og at han forsøgte at genoplive sin kæreste.

Dommeren tilføjede herefter, at spørgsmålet var, om Oscar Pistorius bevidst skød sin kæreste.

Under hele gennemgangen af bevismaterialet var Oscar Pistorius meget følelsesladet og havde flere gange svært ved at stoppe med at græde.

Fra begyndelsen havde Bladerunner, som sportsstjernen kaldes grundet sine benproteser, fastholdt, at han skød Reeva Steenkamp, fordi han forvekslede hende med en indbrudstyv. Anklageren i sagen, Gerrie Nel, havde derimod forsøgt at overbevise dommeren om, at Bladerunner dræbte kæresten med fire skud efter et voldsomt skænderi.

Det var den sydafrikanske dommer Thokozile Masipa, der alene tog stilling til skyldsspørgsmålet i den spektakulære sag.

Forsvarer Barry Roux forsøgte fra begyndelsen at overbevise dommeren om, at parret havde et kærligt forhold til hinanden, forsvareren fik blandt andet Oscar Pistorius til at læse et kærligt Valentinskort højt i retten, som Reeva Steenkamp havde skrevet til ham dagen inden drabet.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/7e955c3c69da436aa3fdd53f424a3903.jpgOscar Pistorius under retssagen mod ham, der begyndte 2. marts (Foto: AOP)

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/b2e90588e2304be693ef9c88ab1e81bf.jpgToillettet, hvor Reeva Steenkamp sad, da hun blev skudt (Foto: AOP)


Forsvareren forsøgte også at overbevise dommeren om, at Oscar Pistorius affyrede de fire skud mod badeværelsesdøren, fordi han følte sig sårbar (han havde ikke sine proteser på den pågældende nat, red.).

Anklageren Gerrie Nel forsøgte i stedet at tegne et billede af en pistol-elskende mand, der var jaloux og endte med at skyde sin kæreste i vrede efter et skænderi.

Gerrie Nel anklagede sportsstjernen for gentagne at lyve og ændre forklaring. Blandt andet ved at så tvivl om Oscar Pistorius' forklaring om, at han ikke kunne se sin kæreste, fordi det var mørkt i rummet.

Retssagen mod Bladerunner, som han kaldes grundet sine benproteser, begyndte 2. marts - og flere gange undervejs måtte retssagen stoppes, fordi Oscar Pistorius brød sammen - enten på vidneskranken eller tilhørerpladsen. Han har grædt utallige gange, hulket og endda kastet op.

Retssagen måtte blandt andet udskydes 10. marts, efter at Oscar Pistorius gentagne gange kastede op efter at have set et billede af skudsåret i kærestens hoved.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/9c443fed1093444d908967ef800769e3.jpgEn af Oscar Pistorius' støttere overrækker en buket med hvide og gule blomster til ham (Foto: AOP)

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/00ea9f5681c1419b8cbf343caf00c4f1.jpgReeva Steenkamp havde været kæreste med Oscar Pistorius i tre måneder, før hun blev skudt og dræbt (Foto: AOP)


Men den sydafrikanske journalist Jani Allen har kaldt alt dét for spil for galleriet. Det skete i april i et åbent brev, hvor hun blandt andet skrev:

- Oscar, jeg ser på dig, mens du jamrer og brækker dig i vidneskranken. Du repræsenterer virkeligt alt, hvad Vesten afskyr om hvide sydafrikanere, lyder det anklagende fra journalisten, der også har anklaget den 27-årige sportsstjerne for at have modtaget fået skuespiltræning i at græde.

I det åbne brev, som hun sendte i påsken, hævdede journalisten, at Oscar Pistorius har fået hjælp af 'en nær ven' i, hvordan man græder, så han fremstod mere uskyldig under retssagen mod ham, der lige nu kører i den Sydafrikanske by Pretoria. Jani Allen beskrev i sit brev den vindende handicapløber som en 'falsk helt, der har forrådt folk og skuffet sine fans'.

Også den dræbte models mor, June Steenkamp, har anklaget Oscar Pistorius for at spille på sine følelser flere gange, når han hulkende brød sammen i retslokalet i Pretoria.

Sponsoreret indhold