Hollywood 2. september 2014

Ny rapport: Derfor gik Maddie-eftersøgningen galt

Britiske efterforskere skadede mere, end de gavnede
Af af
Maddie forsvandt under en ferie i Praia da Luz-området i Portugal
Maddie forsvandt under en ferie i Praia da Luz-området i Portugal
Fotos: AOPEn ny rapport kommer nu med et bud på, hvorfor eftersøgningen af Madeleine 'Maddie' McCann, der forsvandt sporløst i Portugal 2007, gik galt.

Forfatteren til den endnu ikke offentliggjorte rapport hævder, at selv om forskellige britiske myndigheder forsøgte at hjælpe i ugerne efter, at den lyshårede pige forsvandt under en ferie, så endte de i stedet med at skade efterforskningen mere, skriver det britiske medie Sky News.

Ifølge Jim Gamble, der er tidligere leder af en børnerettighedsorganisation (kaldet Child Exploitation og Online Protection Centre, eller blot CEOP), var der så mange forskellige myndigheder med i eftersøgningen af den lille lyshårede pige, at det ødelagde et vigtigt samarbejde med portugisisk politi. Den store indblanding fra de mange instanser skabte ifølge Jim Gamble 'frustration' og 'vrede' hos de portugisiske kolleger - og alt dette var med til at ødelægge efterforskningen og eftersøgningen i én af de vigtigste faser.

- Når et barn forsvinder, er din første tanke, at du vil hjælpe. Sådan var det også i CEOP. Så i begyndelsen var der dette kapløb… alle ville hjælpe, og jeg tror, at dette med at alle ville hjælpe, skabte en følelse af kaos og konkurrence fra de mange instanser, siger Jim Gamble til Sky News.
Det sidste billede af Maddie blev taget samme dag, som hun forsvandt (Foto: AOP)


- Jeg er ikke i tvivl om, at dette påvirkede eftersøgningen, og jeg tror, at det havde en langsigtet negativ effekt på undersøgelsen.

LÆS OGSÅ: Maddie-sagen: Er det ved at være sidste udkald for efterforskerne?

LÆS OGSÅ: Maddie-sagen: Hvad skete der minut for minut den skæbnesvangre dag?

LÆS OGSÅ: Maddies forældre forbereder sig 'på store oplysninger'

Lørdag 3. maj var det præcis syv år siden, at den dengang 3-årige Madeleine 'Maddie' McCann sporløst forsvandt fra sin seng, mens hun var på ferie med sine forældre og venner i ferieområdet Praia da Luz i Portugal.

Forældrene Kate og Gerry McCann havde siddet mindre end 50 meter fra ferielejligheden og nydt et glas vin med en flok venner - og ikke bemærket, at Maddie forsvandt fra værelset, hvor også hendes to mindre tvilling-søskende lå og sov.

Portugisisk politi meddelte fra start, at de efterforskerede sagen som en kidnapning og efterlyste vidner, der havde set noget mistænkeligt i dagene op til forsvindingen 3. maj 2007. Men trods tusindvis af henvendelser fra borgere, kom politiet aldrig så langt, at de kunne tilbageholde nogen.

Sagen er af britiske medier blevet sammenlignet med Prinsesse Dianas død (i august 1997, red.) på grund af den store mediebevågenhed, og kendisser som blandt andre David Beckham, Paven og J K Rowling har alle presset på for at få sagen undersøgt til bunds af myndighederne.

Presset har været så stort, at britisk Scotland Yard i maj 2011 iværksatte 'Operation Grange', som minutiøst gennemgik de over 30.000 sider dokumenter.

Efterforskningen fik i juli 2013 Scotland Yard til at indlede jagten på 38 mistænkte fra fem forskellige lande. Flere af de mistænkte er tidligere sexkrænkere, som befandt sig i Praia da Luz-området.

Chefanklageren i Scotland Yard Andy Redwood udtalte sidste år, at der er håb:

- Jeg tror, der er en chance for, at hun er i live, fortalte Andy Redwood på et pressemøde.

Sponsoreret indhold