Modepolitiet: Obama vs McCain

Hvem har den bedste stil?

Hvem har den bedste stil?

Foto: All Over

Den amerikanske præsidentvalgkamp er inde i sin afgørende fase og sandet i valgkampens timeglas rinder hastigt ud.

Ved mange tidligere lejligheder har vi set det klassiske opgør mellem republikaneren og demokraten handle om værdier og holdninger til for eksempel dødsstraf, abort, religion og krig, men denne gang er alle disse store emner tilsyneladende nedprioriteret, og i stedet ser det ud til, at kampen denne gang kommer til at handle om, hvem der har mest stil, charme og karisma.

Skulle det virkeligt vise sig, at det Modepolitiet altid har sagt, nemlig at good looks er det vigtigste i verden, kommer til at holde stik? Lad os kigge nærmere på de to kombatanter:


Når Barack Obama på sin charme-offensiv lægger vejen forbi en all-american high-school, er det selvfølgelig en knaldgod idé at klæde sig på en sådan måde, at de unge vælgere kan forholde sig til ham. Med jeans, gummisko og vindjakke iscenesætter han sig selv som en helt almindelig ungdommelig fyr, som ligeledes helt almindelige mennsker kan spejle sig selv i - og det er der stemmer i.

Også John McCain spiller med en virtuos' præcision det visuelle spil. Her er han til et lokalt vælgermøde ude på Lars Tyndsskids marker i Iowa, og i sådan en situation vurderer hans stab åbenbart, at der er stemmer i at være afslappet klædt og virke som en-af-hvor-egne, og det gør hans så med lærredsbukser, striktrøje og læderjakke.
Sådan en kludebunke ville jo aldrig gå i magtens korridorer i Washington, men til et forsamlingshus-vælgermøde på bøh-landet er det perfekt.

Der er ikke noget umiddelbart i Obamas garderobe, der fortæller noget om ungdommelighed og dynamik. Hans jakkesæt, skjorte, slips og sko er så ærke-konservativt som det overhovedet kan lade være. Alligevel kommer han i kraft af statur, frisure, kropssprog og gestikulation til at virke som den smarte af de to - men tøjet i sig selv er faktisk dræbende kedeligt.

Skeler man til Europas klædeskabs-historie har det sorte nålestribede jakkesæt længe været det mest formelle og officielle element i den officielle mands arbejds-garderobe.
Mens for eksempel briterne altid ville vælge hvid skjorte til nålestribet, har McCain her rodet lidt rundt i begreberne og nedtoner det nålestribede jakkesæt med en blue-collar-worker skjorte.
(Efter amerikansk tradition har "de fine" på kontoret altid haft hvide skjorter, mens de "mindre fine" på gulvet har brugt blå - White-collar-worker/Blue-collar-worker).

Obama checker lige sine SMS´er, mens han linder på sine Matrix solbriller. Tøjet er som før dræbende kedeligt, men den samlede pakke og den smarte attitude er alligevel udslagsgivende. Man siger, at Obama har star-quality, og HVIS der er noget om snakken, at den smarteste fyr vinder præsident-valget, ja så bliver det...

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close