Hollywood26. oktober 2009

Jan Guillou: Hyret af KGB

Den svenske journalist og forfatter arbejdede som helt ung for det nu opløste Sovjetunionen
Guillou arbejde for KGB i 60'erne
Guillou arbejde for KGB i 60'erne
 Foto: All Over

Den svenske succesforfatter Jan Guillou har aldrig lagt skjul på, at han politisk hører til på venstrefløjen. Det har bestemt ikke forhindret ham i at skrive fremragende bøger som Arn-trilogien og alle Hamilton-bøgerne, som også er blevet filmatiseret.

Men som ung journalist flirtede han alvorligt med den russiske efterretningstjeneste, da Rusland var en del af det nu opløste kommunistiske Sovjetunionen.

Avisen Expressen skriver, at den har set tidligere hemmeligstemplede papirer fra sikkerhedspolitiet.

Det er papirer, der omhandler KGB-officeren Jevgenij Ivanovitj Gergel, som var aktiv i Sverige i slutningen af 1960'erne.

I et af papirerne optræder et vidnesudsagn fra Arne Lemberg, som var journalistkollega med Guillou. Lemberg, som døde i 1979, kontaktede sikkerhedspolitiet, Säpo, af egen drift og fortalte om Guillou og kontakterne til KGB.

Ifølge den nu 64-årige Jan Guillou, som erkender, at der har været en forbindelse, begyndte kontakten, da han af sin avis blev sendt til en reception på den sovjetiske ambassade i Stockholm i 1967.

Da var Guillou 22 år. Her tog Gergel kontakt til ham, og i de næste fem år mødtes de to fem til seks gange om året. Han fik også betaling for at udføre opgaver.

Sponsoreret indhold