Schumi: Hvorfor skal han være verdens bedst-bevarede hemmelighed?

Michael Schumacher.

Michael Schumacher.

(Foto: MEGA)

29. december 2018 er det præcis fem år siden, at Michael Schumacher forulykkede under en skitur med sin søn i De Franske Alper.

Selv om han bar hjelm, efterlod ulykken ham med svære skader i hovedet, og vi ved i dag, at den tidligere Formel 1-stjernes liv med ét blev forandret for altid.

Men derudover ved vi ikke så pokkers meget andet.

For i de fem år, der er gået siden skiulykken, er det forbavsende lidt information, der er sluppet ud fra Schumi-lejren, og det er derfor kun den inderste kreds, der ved præcis, hvordan hans tilstand er.

Ingen af os ved derfor, om Michael Schumacher - der i dag er 49 år - kan gå.

Vi ved ikke, om han kan tale.

Vi ved slet og ret ikke, hvilket liv han lever i dag, fem år efter ulykken.

Artiklen fortsætter under billedet...

Michael Schumacher og konen Corinna, som han blev gift med i 1995. Foto: MEGA

Men det afholder ikke medier over hele verden fra at skrive om Michael Schumacher med ”nye informationer” og ”nye oplysninger”.

Så sent som i sidste uge bragte det britiske medie Daily Mail en artikel, hvordi de påstod, at Michael Schumacher "ikke er sengeliggende", og at han ikke længere er tilkoblet slanger.

- Han modtager dog intensiv pleje og terapi, der koster mere end 50.000 pund (415.000 kroner, red.) om ugen, skrev Daily Mail.

Ingen i Schumi-lejren kommenterede artiklen i det britiske medie.

Schumi kan ikke gå!

I realiteten er det to år siden, at vi med sikkerhed fik nyt om hans tilstand.

I september 2016 kom hans advokat med en sjælden udmelding om hans tilstand.

Advokaten fastslog under en retssag mod et tysk magasin, at Formel 1-stjernen ”ikke kunne gå”, efter at det tyske magasin havde påstået det modsatte.

- Michael Schumacher kan ikke gå. Ikke med hjælp fra sit plejepersonale og slet ikke uden hjælp, sagde advokat Felix Damm i retten.

Men siden da har der været helt stille omkring Michael Schumacher. Spørgsmålet er hvorfor?

Hvorfor skal Michael Schumacher være ”den bedst-bevarede hemmelighed”?

Kan hans fans og tilhængere tillade sig at kræve at få at vide, hvordan Michael Schumacher har det?

Ja, mener nogle. Nej, mener andre.

Artiklen fortsætter under billedet...

Michael Schumacher vandt syv Formel 1-mesterskaber i sin karriere. Foto: MEGA

- Manglen på nyt er en form for hån mod hans mange fans, udtalte én i kølvandet på L’Equipes forside.

- Han var en offentlig person, og det havde sine fordele, men det havde også sine bagsider, og hans fans vil gerne vide, om han har fået det bedre, eller om han fortsat har det dårligt, lød det blandt andet fra en.

Nogle mener tilmed, at stilheden er med til at fostre nye løgne og usandheder, og at stilheden gør mere skade end gavn for Schumacher-familien.

Stilheden opildner ifølge flere medierne til at lede efter nye informationer hos kilder, der slet ikke kender Michael Schumacher – og derfor ender medierne med at bygge historier på halve sandheder eller hele løgne.

Andre mener modsat, at Michael Schumachers tilstand er et rent familieanliggende, og at det derfor er op til ham og familien at bestemme, hvor mange – og ikke mindst hvilke – informationer, de vil dele med omverdenen.

- Hans familie og venner har ret til at beskytte ham. Hvorfor skal vi se et billede af en tidligere sportsstjerne, der er lam og mut? Værdighed betyder alt, fortæller én blandt andet.

 

#keepfighting

Helt stille er Michael Schumacher dog ikke.

Jævnligt bliver hans Facebook-side opdateret med billeder, der viser Formel 1-stjernen i sin storhedstid.

Så sent som 28. december i år blev der desuden delt et opslag omkring en ny app, som Michael Schumacher-lejren har lanceret.

Hvert opslag er efterfulgt af hashtagget #keepfighting.

Måske en indirekte reference til Michael Schumacher, men det er også det tætteste, vi kommer på at få noget at vide om hans kamp tilbage til livet.

Sønnen Mick, der selv er racerkører, takkede sidste år i december sine Instagram-følgere og gav – måske – en indirekte reference til sin far.

- Mange tak til alle, der støtter os i at opfordre andre til aldrig at give op, skrev 19-årige Mick Schumacher på sin Instagram-profil i anledning af, at det sidste år var et år siden, at initiativet og hjemmesiden www.keepfighting.ms blev skabt.

Men hjemmesiden nævner aldrig ulykken, hvilket efterlader de besøgende med en formodning om, at #keepfighting måske blot henviser til Michael Schumachers kampånd på racerbanen og ikke den kamp, han kæmper nu efter sin skiulykke.

Teamet omkring den 19-årige racerkører har også sørget for, at journalister ikke spørger ind til faderens tilstand og ulykken.

Mick Schumacher var nemlig sammen med sin far, da han styrtede på en offpiste-tur ned ad Combe de Saulire i franske Meribel 29. december 2013.

Michael Schumachers datter, 21-årige Gina-Marie, der er professionel rytter, deler ofte også Instagram-billeder, hvor hun bruger hashtagget #keepfigtning, men ligesom sin bror kommer hun aldrig med en direkte henvisning til sin far.

 

- Det er kritisk

Det var i dagene efter ulykken, at omverdenen formentlig fik flest informationer om Michael Schumachers tilstand.

På et pressemøde klokken 11.00 dagen efter ulykken fortalte overlæge Jean-Francois Payen og vicedirektør Marc Penaud om Michael Schumachers tilstand, og hvordan et stort lægeteam på hospitalet i Grenoble kæmpede for at redde sportsstjernens liv.

De fortalte, at Michael Schumacher bar hjelm, da han styrtede og slog højre side af hovedet mod en sten. Hjelmen reddede ham fra den sikre død, men slaget var alligevel så voldsomt, at han fik svære læsioner i hovedet.

Overlægen fortalte, at Michael Schumacher ikke var ved bevidsthed, da han blev bragt på hospitalet, og trykket i hans hjerne var forhøjet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Michael Schumacher.

En scanning af hjernen viste desuden, at Formel 1-stjernen havde en hjerneblødning, kraniebrud, og at der havde ophobet sig væske i hjernen.

Derfor havde han gennemgået en større operation i hjernen for at mindske trykket og fjerne blødningerne. Operationen var vellykket, men undervejs havde lægerne fundet nogle ”anormaliteter” som følge af skiulykken.

Overlægen tilføjede under pressemødet, at Michael Schumacher var blevet lagt i koma og blev holdt i hypotermi, hvilket vil sige, at lægerne havde sænket hans kropstemperatur til 34-35 grader for at forhindre flere skader.

Til slut opsummerede de, at Michael Schumachers tilstand var ”kritisk”.

 

- Han er vågen!

Siden kom der dog færre og færre ord fra lægerne og fra Schumacher-teamet.

Fem måneder efter ulykken – 16. juni 2014 – kom der dog langt om længe en melding fra Michael Schumachers talskvinde, der fik håbet til at spire hos hans millioner af fans.

Michael Schumacher var vågnet fra sine fem måneder i koma.

De opløftende nyheder blev sendt ud som en pressemeddelelse af sportsstjernens manager 16. juni 2014.

- Michael har forladt CHU Grenoble for at fortsætte sin lange rehabiliteringsfase. Han er ikke længere i koma. Hans familie vil gerne i særdeleshed takke hans behandlende læger, sygeplejersker og terapeuter i Grenoble, samt dem der ydede førstehjælp på ulykkesstedet, som gjorde et fremragende stykke arbejde i de første måneder.

- Familien ønsker også at takke alle de mennesker, der har sendt Michael en masse gode tanker. Vi er overbeviste om, at det har hjulpet ham. Fremadrettet beder vi om forståelse for, at hans videre rehabilitering finder sted væk fra offentlighedens opmærksomhed, stod der i den kortfattede pressemeddelelse, der altså ikke afslørede, præcis hvordan Michael Schumachers tilstand var.

Omkring fire måneder senere, i september 2014, kom inderkredsen igen med nyt. Denne gang kunne manageren Sabine Kehm fortælle, at Michael Schumacher nu ”var på vej hjem”.

- Michael er således klar til at fortsætte sin rehabilitering i sit hjem. I forhold til hvor alvorlige kvæstelser han led, så har der været fremskridt over de seneste måneder og uger. Der er dog stadig en lang og svær vej forude, skrev Sabine Kehm i pressemeddelelsen.

Igen måtte omverdenen undvære informationer om, hvordan det i realiteten stod til med Formel 1-stjernen.

I stedet forsøgte medierne at finde informationer andre steder. Tyske medier mente blandt andet at vide, at Schumacher var lammet og kun kumme kommunikere ved at blinke med sine øjne.

Artiklen fortsætter under billedet...

Micael Schumacher.

Vi får måske aldrig at vide, hvordan Michael Schumachers tilstand er i dag. Foto: MEGA

En italiensk avis, Corriere della Serra, kunne i januar 2015 med hjælp fra anonyme kilder afsløre, at den syvdobbelte verdensmester fik 'tårer i øjnene, når han hører velkendte stemmer' - specielt, når hans kone Corinna eller børnene Gina Maria og Mick talte til ham.

Men ingen af informationerne blev be- eller afkræftet af inderkredsen.

Det var først, da det tyske magasin Brunte i december 2015 smed et billede af Michael Schumacher på forsiden med ordene ”Nu kan han igen gå”, at inderkredsen valgte at tage bladet fra munden.

- I lyset af en ny historie i pressen er vi desværre nødt til at tydeliggøre, at udtalelserne om, at Michael kan gå igen, desværre ikke er korrekte, udtalte pressekvinden Sabine Kehm i forbindelse med historien.

- Sådanne spekulationer er uansvarlige, og set i lyset af hans alvorlige kvæstelser er privatliv meget vigtigt for Michael. Desuden giver sådanne rygter falsk håb til de mange personer, der er involveret, fortalte hun videre.

I dag – her fem år efter ulykken – er det de eneste informationer, offentligheden har fået. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close