Heath Ledger ville være fyldt 37: Manden med de mange ansigter

Heath Ledger blev kun 28 år.

Heath Ledger blev kun 28 år.

Fotos: All Over

Han står i et lilla jakkesæt. Ansigtet er malet helt hvidt – på nær de sorte øjenhuler, og den arrede mund der med rød maling er tegnet op i et manisk klovnegrin.

- Why so serious?, siger han med en ulidelig rolig stemme.

I hånden vifter han stolt sin kniv. Han gør sig klar til at snitte sit offers mundvige op i et kunstigt smil.

- Let’s put a smile on that face, tilføjer han, inden han hurtigt stikker sin tunge ud, som var han en øgle. Og så skamferer han ellers sit offer.

The Joker er klam. Klam på den allermest uhyggelige måde. Og har man set Christopher Nolans ”The Dark Knight”, husker man også den uhyggelige scene, hvor The Joker beviser, præcis hvor kold og kynisk han er.

”The Dark Knight” havde dansk premiere 22. juli 2008; præcis fem måneder efter at den absolutte stjerne i filmen blev fundet død i sin lejlighed i New York.

Heath Ledger blev kun 28 år – og en af hans sidste roller blev rollen som The Joker i Christopher Nolans Batman-film ”The Dark Knight”.

Men filmen var ikke blot en af Heath Ledgers sidste. Det blev også hans største og bedste præstation til dato.

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Heath Ledger i rollen som Jokeren - rollen blev hans sidste.

Heath Ledger i rollen som The Joker. Foto: All Over

Du kan se billeder af Heath Ledger i galleriet nederst i artiklen.

Anmelderne var ikke i tvivl om, hvem der i virkeligheden brillerede i ”The Dark Knight”.

”Glem alt om Batman – Alles øjne hviler på Ledgers Joker”, skrev anmelderne.

”Denne film handler kun om én person, og dét er Heath Ledger”.

Både danske og udenlandske anmeldere havde svært ved at finde ord, der var store nok til at beskrive Heath Ledgers skuespil.

”Han er mad-crazy-blazing brillian”, lød én af beskrivelserne.

Efter sin død vandt Heath Ledger en Oscar for sin præstation. Men selv om mange nok især vil huske ham for rollen som den psykopatiske, massemorderiske, skizofrene klovn, havde han faktisk andre roller, der er værd at bemærke, når man skal portrættere hans talent.

- Ledgers mageløse optræden er et skuespils-mirakel

Heathcliff Andrew Ledger blev født den 4. april 1979 i den australske by Perth. Selv om forældrene ikke selv arbejdede i filmbranchen, blev en lille Heath hurtigt interesseret i livet på en teaterscene.

Som 10-årig havde han sin første rolle i en skolekomedie, og han fortsatte med at jagte skuespillerdrømmen som ung.

Artiklen fortsætter under billedet.

Heath Ledger fotograferet i 2000 i forbindelse med hans film \

Heath Ledger fotograferet i år 2000. Foto: All Over

Du kan se billeder af Heath Ledger i galleriet nederst i artiklen.

Han droppede som 16-årig ud af skolen, og skiftede skolebøger og lektier ud med livet på et filmset. Heath Ledger fik flere småroller i australske serier som ’Sweat’, ’Ship to Shore’ og ’Roar’ – og han begyndte at blive et kendt ansigt Down Under, efter at han scorede en rolle i 1997-serien ’Home and Away’.

To år senere tog karrieren dog et ordentlig dyk opad. Her spillede Heath Ledger over for Julia Styles i teenagefilmen ’10 Things I Hate About You’ – og mange kvinder over hele verden faldt hurtigt for den smilende og stille skuespiller. Anmeldere var heller ikke sene til at fastslå, at Heath Ledger havde talent.

Det skulle dog hurtigt vise sig, at Heath Ledgers talent rakte meget længere – og at han formåede at brillere i alle slags roller.

Blot året efter rollen i teenagefilmen høstede Heath Ledger rosende ord fra mange anmeldere efter sin præstation i det storladne krigsepos ’The Patriot’, og året efter fik han ros for sin dystre præstation i den Oscar-nominerede film ’Monster’s Ball’.  

Men Heath Ledger blev først og fremmest kendt for sin rolle som Ennis Del Mar i 2005-filmen ’Brokeback Mountain’. Ang Lees bevægende film om den hårdtslående cowboy Ennis, der udvikler følelser for rodeo-rytteren Jack Twist (spillet af Jake Gyllenhaal) fik tårerne frem hos mange – både seere og anmeldere. Og mange roste især Heath Ledger for hans evne til at portrættere en hårdhudet cowboy, der pludselig oplever en forbudt kærlighed.

- Ledgers mageløse optræden er et skuespils-mirakel. Det kommer indefra. Ledger ved ikke bare, hvordan Ennis bevæger sig, taler eller lytter; han ved hvordan han ånder. Da man ser ham indånde lugten fra en skjorte, der hænger i Jacks skab, kan man næsten mærke den tabte kærlighed, skrev Rolling Stones anmelder blandt andet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Heath Ledger i \

Heath Ledger i rollen som Ennis Del Mar i 'Brokeback Mountain' i 2005. Foto: All Over

Filmen indbragte også Heath Ledger flere priser. Han modtog både "Best Actor of 2005"-priserne fra både "New York Film Critics Circle" og "San Francisco Film Critics Circle". Og han modtog også en Golden Globe-nominering – i en alder af blot 26 år var Heath Ledger den yngste person nogensinde til at blive nomineret i den kategori.

Året før sin alt for tidlige død demonstrerede Heath Ledger for alvor det vidtfavnende talent, han besad. I ’Candy’ spillede Heath Ledger rollen som heroinjunkien Dan så overbevisende, at flere i filmbranchen begyndte at hviske i krogene. Flere mente, at Heath Ledgers evne til at spille en narkoman byggede på andet end hårdt arbejde.

- Hvem helvede tror han, at han er?

Selv om Heath Ledger stort set kun modtog ros og stjerner fra anmelderne, havde han alligevel et anstrengt forhold til især den kulørte presse. Han var i manges øjne introvert og svær at interviewe, men hans enorme succes betød, at han ofte var genstand for paparazzi-fotograferne og journalisternes opmærksomhed.

I 2004 havnede Heath Ledger på forsiderne af flere kulørte magasiner, efter at han angiveligt havde spyttet og forulempet en fotograf. Episoden førte til, at flere paparazzi-fotografer bevæbnede sig med vandpistoler, da Heath Ledger ankom til premieren på ’Brokeback Mountain’ i Sydney to år senere, i januar 2006.

Du kan se billeder af Heath Ledger i galleriet nederst i artiklen.

De sprøjtede vand på Hollywood-stjernen, der med sine arme og hænder forsøgte at beskytte kæresten Michelle Williams.

- Vi gør bare vores arbejde. Han får $250.000 for en film, og vi får $250 for et billede. Hvem helvede tror han, at han er?, udtalte en forarget paparazzi-fotograf i forbindelse med balladen.

Men livet i rampelyset var svært for Heath Ledger. Han befandt sig bedst i familiens skød. Han havde i 2004 mødt skuespillerinden Michelle Williams, da han var i gang med optagelserne til ’Brokeback Mountain’. Parret begyndte at date, og 28. oktober 2005 fødte Michelle Williams parrets datter Matilda Rose i New York City.

Heath Ledger udtalte sig sjældent om sit privatliv, men han ville gerne fortælle åbent om sine filmroller – og hvordan de påvirkede hans liv. Heath Ledger lagde nemlig blod, sved og tårer i sit arbejde. Og særligt én rolle tærede på hans kræfter: Rollen som The Joker.

Artiklen fortsætter under billedet.

Heath Ledger til Berlinalen i 2006.

Heath Ledger til filmfestivalen Berlinalen i 2006. Foto: All Over

Søvnløs zombie

Da instruktøren Christopher Nolan afslørede, at han havde udpeget den unge Heath Ledger til at spille The Joker, blev flere fans og filmkritikere nervøse. For kunne en så ung skuespiller bære en så stor rolle? Kunne han leve op til for eksempel Jack Nicholsons præstation i Tim Burtons første Batman-film fra 1989? Var han ikke både for ung og for uprøvet?

Christopher Nolan forsikrede alle om, at der intet var at frygte. ”Der er noget ganske særligt på vej,” lovede han.

Selv udtalte Heath Ledger midt under optagelserne, at The Joker var en ”psykopatisk, massemorderisk, skizofren klovn blottet for empati”, og Heath Ledger tilføjede, at han arbejdede i døgndrift på at studere, finpudse og udvikle sin rolle som superskurk.

Heath Ledger førte dagbog, han nedfældede nænsomt alle detaljer, han ønskede at give sin karakter, og da indspilningerne til ’The Dark Knight’ var i hus, indrømmede Heath Ledger, at rollen havde været udmattende.

- I sidste uge sov jeg måske i gennemsnit to timer om natten… Jeg kunne ikke holde op med at tænke. Min krop var træt, men mit hoved fortsatte bare, udtalte Heath Ledger i november 2007 i et interview med New York Times. I interviewet afslørede han også, at han havde taget to sovepiller.

Heath Ledger elskede måske ikke rampelyset. Men han elskede sine fans. I december 2006 gav han en fan en ganske uforglemmelig oplevelse. 

Selv om rollen havde drænet ham for kræfter, fortsatte Heath Ledger med at arbejde med nye filmprojekter.

Han var således gået i gang med optagelserne til 'The Imaginarium of Doctor Parnassus'. Filmen havde krævet nogle hårde optagelser i London, og Heath Ledger var ifølge kilder ”træt og udkørt”, da han vendte tilbage til sin lejlighed i Broome Street i SoHo New York i slutningen af januar 2008.

Han tog stadig sovepiller og følte sig sløj. Heath Ledgers familie var bekymret.

Du kan se billeder af Heath Ledger i galleriet nederst i artiklen.

Hans søster Kate forsøgte at advare ham over telefonen.

- Heath, du ved da godt, at du ikke må tage både receptmedicin og sovepiller, sagde søsteren.

Han svarede noget i retning af ”Katie, Katie. Jeg skal nok klare mig. Jeg skal bare have noget søvn.”

Det var de sidste ord, familien nogensinde hørte fra Heath Ledger.

Liget af Heath Ledger bæres væk fra hans lejlighed i New York 22. januar 2008.

Liget af Heath Ledger bæres væk. Foto: All Over

22. januar 2008 – omkring klokken 15.00 – fandt en hushjælper Heath Ledger livløs ved siden af hans seng. På natbordet stod flere åbne pilleglas. Trods en hurtig indsats fra ambulancefolk stod hans liv ikke til at redde.

Hele Hollywood var i chok. Det væltede ind med nekrologer, der hyldede hans talent og begræd hans alt for tidlige død. Familien udtalte kort efter, at de var knuste:

- Han var jordnær, generøs, hjertelig, elskede livet, uselvisk og en kæmpe inspiration for mange, udtalte familien.

En obduktion fastslog senere, at Heath Ledger ved et uheld havde taget en dødelig cocktail af hele seks forskellige slags receptpligtig medicin.

Men ifølge mange var det rollen som The Joker, der tog livet af ham. Han betalte den største pris for sin største rolle.

Men hans minde og talent lever heldigvis videre.

Du kan se billeder af Heath Ledger i galleriet herunder:

Heath Ledger - billeder fra hans liv

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close