Hollywood23. maj 2015

Favoritter igen: Derfor har Sverige succes

Det er ikke mere end tre år siden, Sverige senest hentede sejren hjem i Eurovision, da Loreen vandt med sangen "Euphoria".
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/eurovision_aop.jpg

Meget tyder meget på, at vores nordiske broderland kan gøre det igen.

Svenske Måns Zelmerlöv ligger nemlig helt i top hos bookmakerne, der spår den 28-årige sanger, der stiller op med nummeret "Heroes", rigtig gode chancer.

Hvis Måns Zelmerlöv vinder, vil det være ikke mindre end sjette gang, Sverige vinder det europæiske melodi grand prix, og ifølge sangeren er det fordi, landet har en helt anden tilgang til konkurrencen, end vi har i Danmark.

- Tidligere har det været sådan i Sverige, at det ikke gavnede ens karriere, hvis man var med - lidt, som det er i Danmark stadig. Men nu er det en ret god måde at promovere sin musik på og komme på hitlisterne, fortæller 28-årige Måns Zelmerlöv.

- Grand prix-sangene topper jo listerne i Sverige. I Danmark kommer sangene slet ikke ind på hitlisterne. Der er stor forskel, fortæller den svenske sanger, hvis eget bud på en Eurovision-vindersang er skrevet af Linnea Deb, Joy Deb og Anton Malmberg Hård af Segerstad.

[node:aller-related-content]

Og netop sangskriverne har en stor del af æren for, at Sverige klarer sig så godt i Eurovision, mener Måns Zelmerlöv.

- Vi har en meget stærk sangskrivertradition i Sverige. Og grand prixet er ikke længere kitsch i Sverige. Det er respekteret musik med alle mulige forskellige genrer, siger Måns Zelmerløv og uddyber:

- Folk vil faktisk gerne skrive sange til grand prixet - det er cool at være med. Også selv om man er etableret sangskriver, vil man gerne være med, siger han.

21 gange har Sverige, der har deltaget i Eurovision Song Contest 54 gange, været blandt de fem bedste i finalen.

Den succes er også blevet bemærket rundt omkring i Europa, hvor svenske sangskrivere også er i høj kurs hos andre grand prix-deltagerlande.

I år er der svenske sangskrivere bag de numre, som blandt andet Georgien, Rusland, Moldova og Spanien stiller op med.

- Svenske sangskrivere er gode til at lave internationale hits. Derfor er de meget efterspurgte til Eurovision. Vi har et godt omdømme, siger Måns Zelmerlöv.

Om det bliver til Sveriges sjette sejr i Eurovision, afgøres lørdag aften i Wien i Østrig, og showet bliver sendt på DR 1 klokken 21.00.

/ritzau/FOKUS/

Sponsoreret indhold