Hollywood2. juli 2014

Dræbte sin modelkæreste: Bladerunner i fare for at begå selvmord

Retssagen mod Oscar Pistorius i gang i Sydafrika
Af af
Oscar Pistorius er i fare for at tage sit eget liv, efter han skød og dræbte sin modekæreste
Oscar Pistorius er i fare for at tage sit eget liv, efter han skød og dræbte sin modekæreste
 Foto: AOPOscar 'Bladerunner' Pistorius er så traumatiseret over sine forfærdelige handlinger, at han er i fare for at tage sit eget liv, hvis han ikke fortsat modtager behandling.

Sådan lyder konklusionen fra en psykolog, der har undersøgt den mordsigtede sportsstjernes mentale tilstand, skriver det britiske medie The Mirror.

Psykologen tog onsdag plads i Retten i Pretoria i Sydafrika og forklarede, at Pistorius, der er på anklagebænken for at have skudt og dræbt sin kæreste gennem tre måneder, Reeva Steenkamp i februar 2013, er "alvorligt traumatiseret" og lider af posttraumatisk stresssyndrom. Derudover har sportsstjernen en alvorlig depression samt angstsymptomer.

Psykologen tilføjede i retten, at hvis han ikke fortsætter med at modtage behandling, er der alvorlig risiko for, at Oscar Pistorius tager sit eget liv.


https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/6d8f972891fb4a419a4cd64fe884c10d.jpgOscar 'Bladerunner' Pistorius holder sig for ørerne (Foto: AOP)


Retssagen mod den 27-årige OL-vinder blev mandag genoptaget efter en månedlang pause. Retssagen har været udsat siden maj, hvor dommeren besluttede, at Oscar Pistorius skulle mentalundersøges. I maj førte hans forsvarere et ekspertvidne, der fastslog, at Pistorius' handlinger kunne forklares med, at han led af alvorlig angst. Det ønskede sagens anklager, Gerrie Nel, at få efterprøvet - og konklusionen kom mandag:

Oscar 'Bladerunner' Pistorius er IKKE mentalt syg. Han var heller ikke mentalt syg i gerningsøjeblikket, da han skød og dræbte Reeva Steenkamp med fire skud, og han er egnet til en almindelig fængselsstraf.

LÆS OGSÅ: Oscar Pistorius i gråd: Undskyld, jeg dræbte jeres datter

LÆS OGSÅ: Se billederne: Her bryder Bladerunner sammen

LÆS OGSÅ: Oscar Pistorius: Jeg skreg 'skrid for helvede'

Bladerunner (som Oscar Pistorius også kaldes grundet sine benproteser) er den sidste måned blevet undersøgt af både psykiatere og psykologer på Weskoppies psykiatrisk hospital. Konklusionen blev i dag fremlagt i retten i den Sydafrikanske by Pretoria.

Mentalundersøgelsen konkluderede også, at Oscar Pistorius var i stand til forstå hans skæbnesvangre handlinger og konsekvenserne af dem, da han skød og dræbte Reeva Steenkamp i de tidligere morgentimer Valentinsdag, 14. februar 2013.

- På tidspunktet for de påståede overtrædelser led den anklagede ikke af en psykisk lidelse, der påvirkede hans evne til at skelne mellem rigtig og forkert, står der blandt andet i rapporten, som chefanklager Gerrie Nel læste højt i retten mandag.


https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/619147cd65714578b75e1e33eb05cf8e.jpgFlere gange under retssagen er Oscar Pistorius brudt sammen (Foto: AOP)


Det var chefanklageren, der tidligere udtalte, at 'der ikke var andre muligheder' end at lade eksperter undersøge Oscar Pistorius' mentale tilstand. Begrundelsen var, at en psykiater - Merryll Vorster - tidligere har fastslået, at Bladerunner har haft så traumatiske oplevelser i sit 27 år lange liv, at han lider af angst.

Psykiateren Merryll Vorster har tidligere udtalt, at Oscar Pistorius har været udsat for flere traumatiske oplevelser, der har givet ham psykiske ar på sjælen. Det mest traumatiske var, da Oscar Pistorius i en alder af blot 11 måneder måtte undergå en dobbeltamputering af sine ben, fordi han var født med misdannede ben.

- Han har været alt for ung til at forstå, hvad der skete. Ingen kunne trøste ham, fortalte psykiateren Merryll Vorster.

Også Oscar Pistorius' afdøde mor havde ifølge psykiateren haft en negativ indvirkning på sporstjernen. Hendes trang til at sove med en pistol under hovedpuden har således 'øget Pistorius' mentale stresstilstand', lød det fra Merryll Vorster.

Men konklusionen er altså, at Oscar 'Bladeunner' Pistorius IKKE var sindssyg, da han tog livet af sin to år ældre kæreste.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/4c8f1440faf040fb82ef38ae24e29d28.jpgReeva Steenkamp, 29, mistede livet natten til 14. februar 2013 (Foto: AOP)

Retssagen mod Bladerunner begyndte 2. marts - og flere gange undervejs har retssagen måtte stoppes, fordi Oscar Pistorius brød sammen - enten på vidneskranken eller tilhørerpladsen. Han har grædt utallige gange, hulket og endda kastet op.

Men den sydafrikanske journalist Jani Allen kaldte i påsken alt dét for spil for galleriet.

- Oscar, jeg ser på dig, mens du jamrer og brækker dig i vidneskranken. Du repræsenterer virkeligt alt, hvad Vesten afskyr om hvide sydafrikanere, lyder det anklagende fra journalisten, der også har anklaget den 27-årige sportsstjerne for at have modtaget fået skuespiltræning i at græde.

I et åbent brev, som hun sendte i påsken, hævdede journalisten, at Oscar Pistorius har fået hjælp af 'en nær ven' i, hvordan man græder, så han fremstod mere uskyldig under retssagen mod ham, der lige nu kører i den Sydafrikanske by Pretoria. Jani Allen beskrev i sit brev den vindende handicapløber som en 'falsk helt, der har forrådt folk og skuffet sine fans'.


https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/97d2a1720c3a4d7e901986ce121401c8.jpgOscar Pistorius modtager en buket blomster fra en støtter (Foto: AOP)


Også den dræbte models mor, June Steenkamp, har anklaget Oscar Pistorius for at spille på sine følelser flere gange, når han hulkende brød sammen i retslokalet i Pretoria.

Oscar 'Bladerunner' Pistorius har indrømmet, at han skød og dræbte sin modelkæreste Reeva Steenkamp natten til den 14. februar 2013 i parrets hjem i den Sydafrikanske by Pretoria. Men selv hævder sportsstjernen, at han dræbte sin kæreste ved en fejl, fordi han forvekslede hende med en indbrudstyv.

Bladerunner risikerer fængsel på livstid, hvis han kendes skyldig i overlagt mord.

Sponsoreret indhold