Hollywood 8. juli 2014

Dommens dag nærmer sig: Om seks uger kender Bladerunner sin skæbne

Bliver sportsstjernen dømt for overlagt mord på sin modelkæreste?
Af af
Bladerunner, som Oscar Pistorius kaldes grundet sine proteser, var involveret i en episode på en bar lørdag aften
Bladerunner, som Oscar Pistorius kaldes grundet sine proteser, var involveret i en episode på en bar lørdag aften
Foto: AOPDommens dag nærmer sig for Oscar 'Bladerunner' Pistorius, der er tiltalt for at have skudt og dræbt sin modelkæreste Reeva Steenkamp sent om natten 14. februar 2013.

Om bare seks uger kan sportsstjernen således få at vide, om han kendes skyldig eller ikke-skyldig i overlagt mord på sin kæreste gennem tre måneder, Reeva Steenkamp, skriver det britiske medie The Mirror.

Forsvarer Barry Roux og anklager Gerrie Nel er netop nu i gang med at opbygge deres afsluttende procedurer og bemærkninger, inden de 7. og 8. august igen skal indfinde sig i retten i den Sydafrikanske by Pretoria. Her vil anklager og forsvarer komme med deres afsluttende bemærkninger i sagen, hvorefter dommer Thokozile Masipa formodentligt vil bruge to uger på at nå frem til en dom.

Retssagen, der finder sted i Pretoria, hvor Oscar Pistorius selv bor, begyndte 3. marts og har været én lang følelsesmæssig rutsjebanetur for alle parter.

LÆS OGSÅ: Oscar Pistorius bryder sammen, da han læser Valentins-kort højt

LÆS OGSÅ: Oscar Pistorius indrømmer: Ja, jeg var jaloux

LÆS OGSÅ: Her er eksperternes dom: Var Oscar Pistorius psykisk syg, da han dræbte sin kæreste?

LÆS OGSÅ: Oscar Pistorius i gråd: Jeg skreg 'skrid for helvede'

Den 27-årige Bladerunner, som han kaldes grundet sine benproteser, har hele tiden fastholdt, at han dræbte sin modelkæreste i en tragisk ulykke, hvor han forvekslede hende med en indbrudstyv.

I den indledende fase af retssagen forklarede Oscar Pistorius, at han sent om natten 14. februar 2013 hørte en mistænkelig lyd fra badeværelset, da han var ude på soveværelsets balkon for at hente en ventilator. Herefter hentede han sin pistol og bevægede sig ud på badeværelset på sine benstumper, hvorfra han skød mod døren til wc'et. Oscar Pistorius tilføjede, at han på grund af mørket og det slukkede lys ikke havde opdaget, at hans kæreste ikke lå ved siden af ham i sengen.Oscar Pistorius i retten (Foto: AOP)


Det var først efter, at han havde affyret fire dræbende skud, at tragedien gik op for Oscar Pistorius, forklarede han i retten i Pretoria. Herefter foretog han to opkald på sin mobil: én til ambulancetjenesten og en anden til sin nabo.

Anklageren mener derimod, at Oscar Pistorius dræbte kæresten i et vanvidsrus, efter parret havde skændtes den skæbnesvangre nat. Anklageren har blandt andet sået tvivl ved Oscar Pistorius' påstand om, at han ikke havde opdaget, at kæresten ikke lå i sengen, ligesom anklageren har brugt vidner, der har underbygget påstanden om, at parret skændtes sent om natten.
Reeva Steenkamp døde af fire skud i en alder af 27 år - hun havde datet Oscar Pistorius i tre måneder inden drabet (Foto: AOP)


Flere gange undervejs er retssagen blevet udskudt, fordi Oscar Pistorius brød sammen - enten på vidneskranken eller tilhørerpladsen. Han har grædt utallige gange, hulket og endda kastet op.

Men den sydafrikanske journalist Jani Allen kaldte i påsken alt dét for spil for galleriet.
Oscar Pistorius holder hænderne for ørerne, mens detaljerne om kærestens død bliver læst højt (Foto: AOP)


- Oscar, jeg ser på dig, mens du jamrer og brækker dig i vidneskranken. Du repræsenterer virkeligt alt, hvad Vesten afskyr om hvide sydafrikanere, lyder det anklagende fra journalisten, der også har anklaget den 27-årige sportsstjerne for at have modtaget fået skuespiltræning i at græde.

I et åbent brev, som hun sendte i påsken, hævdede journalisten, at Oscar Pistorius har fået hjælp af 'en nær ven' i, hvordan man græder, så han fremstod mere uskyldig under retssagen mod ham, der lige nu kører i den Sydafrikanske by Pretoria. Jani Allen beskrev i sit brev den vindende handicapløber som en 'falsk helt, der har forrådt folk og skuffet sine fans'.

Også den dræbte models mor, June Steenkamp, har anklaget Oscar Pistorius for at spille på sine følelser flere gange, når han hulkende brød sammen i retslokalet i Pretoria.

Oscar Pistorius risikerer fængsel på livstid, hvis han kendes skyldig i overlagt mord.

Sponsoreret indhold