Ben Stiller ramt af kræft: Testen reddede mit liv

(Foto: All Over Press)

I juni 2014 fik Ben Stiller konstateret prostatakræft.

Det fortalte den 50-årige Hollywood-stjerne tirsdag i Howard Sterns radioprogram på SiriusXM, som han deltog i sammen med sin kirurg.

Sygdommen blev opdaget ved et tilfælde under Stillers årlige helbredstjek. Her var mængden af PSA - et naturligt forekommende protein, der kun dannes i prostata - forhøjet.

På daværende tidspunkt var PSA-tallet ikke alarmerende højt, men det var det desværre seks måneder efter.

- Efter anden test begyndte jeg at blive bekymret. Til at starte med vidste jeg ikke, hvad der skulle ske, så jeg var bange. Det stopper alt i ens liv, når man får en kræftdiagnose, sagde Stiller, der er gift og far til to.

Skuespilleren blev efter diagnosen opereret og senere erklæret rask. I dag går han til tjek to gange om året og har fået stor støtte gennem forløbet af sin "Meet the Fockers"-medspiller Robert De Niro, der også har været ramt af prostatakræft.

Samtidig opfordrer Stiller til at indføre PSA-testen som et fast screeningstilbud. På nuværende tidspunkt anbefaler de amerikanske sundhedsmyndigheder at blive testet fra 50 år og opefter.

- Hvis jeg ikke havde fået undersøgelsen, som min læge startede med at lave første gang, da jeg var 46, ville jeg stadig ikke have kendt til diagnosen.

- Det kom ud af det blå. Jeg havde ingen anelse om, jeg var syg. Testen reddede mig. Bagefter værdsætter man sit liv endnu mere, sagde Stiller i interviewet.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse får cirka 4.365 danske mænd hvert år konstateret prostatakræft.

I Danmark screener man ikke for prostatakræft, for der findes endnu ikke en test, der er sikker nok, skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside.

Et højt PSA-tal kan også skyldes andre sygdomme end kræft.

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close