Dine penge14. juni 2023

Surt nyt til den søde tand: Chokoladepriserne farer i vejret

Prisen på chokolade er den højeste i syv år - værst går det ud over den mørke chokolade
Den internationale pris på chokolade er steget 14 procent på et år. 
Den internationale pris på chokolade er steget 14 procent på et år.
 Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det smager bare drønlækkert, men for tiden kan der være en bitter eftersmag, når man propper et stykke chokolade i munden.

For prisen på chokolade er steget med hele 14 procent det seneste år.

Det skriver amerikanske NBC News.

Dermed er prisen på det brune guld den højeste i syv år, da vi skal helt tilbage til maj 2016 for at finde lignende priser.

Ifølge markedsanalytikere er der desværre ikke udsigt til at prisen falder foreløbig – snarere tværtimod, skriver det amerikanske medie.

Prisstigningen skal meget simpelt findes i, at udbuddet af kakaobønner simpelt hen ikke er lige så stort som tidligere.

Som prikken over i’et kan vejrfænomenet El Niño, en vejrperiode med ualmindelig opvarmning i det tropiske Stillehav, der påvirker atmosfæren, påvirke høsten yderligere.

El Niño er nemlig lig med mindre regn end normalt, og bliver den vestlige Afrika ramt af tørke, kan prisen stige yderligere.

Elfenbenskysten og Ghana står tilsammen for 60 procent af kakaoproduktionen på verdensplan.

Chokolade består primært af kakaosmør, der udvindes af fra kakaobønnerne. Hertil tilsætter man sukker og væske alt afhængig af, om man vi lave mørk eller lys chokolade.

Da den mørke chokolade indeholder mest kakao, er det den slags chokolade, prisstigninger rammer hårdest.

Prisen på kakaosmør er steget med 20,5 procent på et år.

Sponsoreret indhold