Dine penge3. oktober 2022

Næsten alle danskere er ramt: Her tvinges vi til at spare

De stigende energipriser tvinger danskerne til at spare på varer i dagligdagen
Det er specielt dagligvarerne, der bliver sparet på i disse tider.
Det er specielt dagligvarerne, der bliver sparet på i disse tider.
 Foto: Colourbox

Mange danskere går og har det lidt stramt over de stigende elpriser, og det har for alvor fået mange kloge hoveder til at komme med sparetips.

Men nu viser det sig, at danskerne specielt sparer, når der bliver handlet til eksempelvis aftensmaden.

En ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup viser, at hver tredje dansker er påvirket så meget af de stigende priser, at det får dem til at spare på udgifterne i dagligdagen på eksempelvis fødevareindkøb.

18 procent af de adspurgte har svaret, at de har skåret ned på udgifterne til ferier og oplevelser, og 10 procent har skåret ned på udgifter til investeringer i ting som renoveringer eller en ny bil.

Undersøgelsen er lavet for Gjensidige Forsikring, og ifølge direktør Henrik Sagild er det et tegn på, at krisen har ramt den enkelte dansker hårdt, men at det også er et tegn på, at danskerne er bevidste om, at løsningen ikke ligger lige om hjørnet.

– Hvor et reduceret energiforbrug i hjemmet er at betragte som en lavthængende frugt, så er besparelser på ting som udgifter til mad i hverdagen og ellers normale ting som oplevelser i fritiden et tegn på, at det virkelig gør ondt i økonomien hos den enkelte. Og det er samtidig et bevis på den nuværende situations alvor, siger Henrik Sagild i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at der kan være nemme penge at spare, hvis man tager et struktureret blik på sit energiforbrug.

– Vi ved af erfaring, at der ved selv simple tiltag i hjemmet kan hentes store reduktioner på strøm og varme, og når regningerne er så store, som de er for tiden, så kan der potentielt være mange penge at spare, siger han.

Det betyder dog ikke, at han anbefaler, at man slukker helt for varmen. Det kan nemlig være sundhedsskadeligt.

– Det kan være fristende at spare penge og energi ved at slukke helt for varmen i vinterhalvåret, men det kan potentielt give sundhedsskadelig udvikling af skimmelsvamp, hvis man har et eller flere rum i hjemmet, der er koldere end 18 grader. Derfor anbefaler vi, at man sparer på varmen, men ikke slukker helt, fortæller Henrik Sangild afsluttende.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1032 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige i august og september 2022.

Sponsoreret indhold