Dine penge10. oktober 2022

Moderaterne vil have gratis offentligt transport i byerne

Vi bør se energikrisen som en mulighed for at få bilerne ud af byen, ifølge Lean Milo fra Moderaterne
Busser i Aarhus, som her på billedet, skal være gratis. Det mener Lean Milo fra Moderaterne, der foreslår at gøre den offentlige transport i de større danske byer gratis. nbsp;
Busser i Aarhus, som her på billedet, skal være gratis. Det mener Lean Milo fra Moderaterne, der foreslår at gøre den offentlige transport i de større danske byer gratis.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Enhedslisten foreslår i dag, at man bør halvere billetpriserne til den offentlige transport.

Dels vil det være godt for klimaet, og dels vil det give en smule luft i budgettet hos mange tiltrængte pendlerfamilier, lyder det fra Mai Villadsen.

Men valgkampen er som bekendt i gang, og forslag er til for at blive trumfet.

Det gør de hos det nye parti Moderaterne, som i dag i et debatindlæg i Altinget foreslår, at man slet og ret gør den kollektive transport gratis i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Derudover skal tog og busser være billigere i hele landet.

Det er folketingskandidat Lean Milo fra Moderaterne, der fremsætter forslaget.

Milo skæver til Tyskland, som i sommer sænkede prisen på regionaltoge og bytrafik til ni euro for en hel måneds transport.

Det øgede ifølge folketingskandidaten passagerantallet i den offentlige transport i Tyskland, hvilket førte til færre biler på vejene og en reduktion på 1,8 millioner ton CO₂.

Hvor Enhedslisten finansierer sin plan med et forslag om at droppe planlagte motorvejsprojekter, kigger Moderaterne i stedet på højere afgifter.

– Finansieringen skal vi finde via den øgede CO₂-afgift på virksomheder, gennem indførelse af turistskat (mod at turister kan køre gratis med offentlig transport i centrum i de store byer) og gennem fjernelse af skattefordele ved firmabiler, som er et aktuelt forslag i Tyskland, skriver lean Milo i sit debatindlæg.

Forslaget er en kontramelding på DSB’s egen udmelding fra august. Her meddelte man, at det fra januar vil blive dyrere at køre i tog i Danmark.

Grunden til det er de stigende regninger for el og diesel, som DSB må punge ud med.

I årets første seks måneder har DSB betalt 124 millioner kroner mere til diesel og el, end man gjorde i samme periode 2021.

Sponsoreret indhold