Dine penge 22. september

Lego, Novo og Linak giver ansatte lønstigning efter høj inflation

Ansatte hos Lego får 3,5 procent ekstra i løn, Novo Nordisk fremrykker lokalforhandlinger, og Linak giver inflationstillæg
Medarbejderne på Lego kan se frem til en lønstigning.

Medarbejderne på Lego kan se frem til en lønstigning.

Foto: Bob Strong/Reuters/Ritzau Scanpix

Få måneder før de private overensomstforhandlinger starter op, er der normalt ro på bagsmækken. Virksomhederne afventer, at de store forlig kommer i hus - og så først efterfølgende starter de lokale lønforhandlinger.

Men tiden er slet ikke normal med en inflationen på 9,9 procent og energipriser på himmelflugt.

Det har fået flere af landets største virksomheder til ekstraordinært at åbne op for lønningsposen, skriver Fagbladet 3F.

Hos Lego i Billund kan 3F’erne i produktionen se frem til en klækkelig lønforhøjelse: Fra 1. oktober stiger deres løn med 3,5 procent.

Det bliver godt modtaget i den lokale 3F-afdeling:

- Vi er selvfølgelig glade for, at Lego har besluttet at give ekstra løn. Det er jo også en virksomhed med et ganske stort overskud. Det betyder, at de ansatte næsten kan bevare deres realløn. Men den er selvfølgelig ikke sikret, hvis inflationen fortsætter med at være så høj, siger Villy Nielsen, formand for 3F Varde-Billund.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Normalt forhandler tillidsfolkene lønstigninger i forbindelse med fornyelser af lokalaftaler i foråret. Men denne lønstigning kører seperat, egensidigt besluttet af Legos ledelse.

Der er mange forskellige løntrin og tillæg hos Lego, så lønstigningen varierer alt efter hvilken ordning, man er på. Men hvis man for eksempel tjener 200 kroner i timen, vil ens månedslån stige med omkring 1.000 kroner før skat.

Lønstigningen gælder for alle medarbejdergrupper, altså også for designere, maskiningeniører, elever og så videre.

Operatørerne hos Novo Nordisk har også udsigt til lønstigninger. Her har ledelsen besluttet at rykke de normale forhandlinger om fornyelse af lokalaftaler frem, så de kommer til at foregå her i efteråret i stedet for først til foråret 2023. De nye aftaler vil gælde fra 1. januar 2023 i stedet for et halvt år senere.

Og hos Linak på Als har samtlige medarbejdere her i august fået et “inflationstillæg” på 5.000 kroner.

Ud over inflation og prisstigninger peger arbejdsmarkedsforsker Nana Westly Hansen fra Faos ved Københavns Universitet på udfordringen med at få udfyldt ledige stillinger som en årsag til den højere løn.

- Mange har haft svært ved at skaffe arbejdskraft nok og har en stor interesse i at fastholde deres ansatte. Det går også rigtigt godt i mange virksomheder med store overskud, siger hun.

Sponsoreret indhold