Dine penge12. juli 2022

Kæmpe overblik: Det har du krav på hvis flyet er aflyst

Hvis flyafgange aflyses eller skal omlægges, skal man tilbydes ny billet eller omlægning
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Se her hvad dine rettigheder er, hvis du bliver ramt af flystrejken.
 Video: Aller Media

Omkring 1000 SAS-piloter fra Skandinavien har siden sidste uge strejket, efter at forhandlinger med SAS om en ny overenskomst brød sammen.

Onsdag mødes parterne igen for at forhandle.

Det anslås, at omkring 20.000 til 30.000 passagerer påvirkes af pilotstrejken i døgnet.

Men hvilke rettigheder har du, hvis din afgang bliver aflyst? Se videoen i toppen af artiklen eller få hele overblikket herunder:

* Hvis flyet er aflyst:

Hvis ens flyafgang aflyses, skal luftfartsselskabet tilbyde enten en omlægning af rejsen eller en refusion af flybilletten.

Hvis afgangen aflyses, og selskabet ikke selv tilbyder en omlægning til en ny, snarlig afgang, har man ret til at gå til et andet selskab og købe en flyrejse, som det første selskab skal betale.

Bliver det nødvendigt med en overnatning på grund af en omlægning, skal man tilbydes hotelovernatning og transport mellem hotel og lufthavn.

I nogle tilfælde har rejsende ret til kompensation ved aflysning som følge af strejke. Det afhænger af, om flyselskabet selv kunne have afværget aflysningen eller forsinkelsen.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan rejsende altid søge om kompensation. Hvis selskabet afviser, kan man klage til Trafikstyrelsen, der herefter tager stilling til, om styrelsen mener, den rejsende har krav på kompensation.

* Hvis flyet er forsinket:

Bliver ens fly forsinket, har man efter reglerne om flypassagerers rettigheder have krav på både forplejning og hotelophold. Det afhænger dog af, hvor stor flyforsinkelsen er.

Er flyet mere end fem timer forsinket, kan du aflyse turen og få pengene igen. Der kan også være helt særlige tilfælde, hvor du har ret til at få afslag eller pengene retur, ved kortere forsinkelser.

Forsinkelser kan også give dig krav på erstatning for de udgifter, du har haft i forbindelse med en forsinkelse.

* Har du ret til forplejning?

Er man allerede nået ud i lufthavnen, før man ser aflysningen, og man vælger at omlægge til en anden snarlig afrejse, kan man have krav på forplejning.

Om man har ret til mad og drikke, afhænger af, hvor langt man skal rejse.

Skal man flyve under 1500 kilometer, har man ret til forplejning efter to timer.

Skal man flyve over 1500 kilometer inden for EU eller mellem 1500 og 3500 kilometer uden for EU, har man ret til forplejning efter tre timer.

Skal man flyve længere end 3500 kilometer uden for EU, har man ret til forplejning efter fire timer.

Alkohol hører ikke under forplejning og dækkes altså ikke.

I en dansk lufthavn kan man gå ud fra at have følgende beløb til forplejning per person: 80-100 kroner til morgenmad, 100-125 kroner til frokost og 125-150 kroner til aftensmad.

For at få dækket udgifterne kræver det, at man har gemt kvitteringerne.

* Kan du blive fyret, hvis ikke du kan møde på arbejde?

Strander du som led i en arbejdsrejse, skal du have alle udgifter dækket inden for rimelighedens grænser. Du er som udgangspunkt forpligtet til at udføre dit arbejde fra distancen i det omfang, det er muligt.

Er du på ferierejse og ikke kan møde på arbejde på grund af et aflyst fly, er det som udgangspunkt ikke dit ansvar. Du kan derfor ikke umiddelbart blive fyret på den baggrund.

Du kan dog risikere at blive trukket i løn. Du skal hurtigst muligt meddele din arbejdsgiver, at du er forhindret i at møde på arbejde.

Derudover skal du forsøge at finde alternative måder at komme hjem på – igen inden for rimelighedens grænser. Du kan forsøge at indgå en aftale om for eksempel at arbejde fra distancen eller tage en ekstra feriedag.

Sponsoreret indhold