Dine penge8. juni 2023

Efter SE og HØR-test af pantstationer: Hvorfor står det ikke på kvitteringen?

Modsat i normale pantautomater kan du ikke se, hvor mange flasker du ikke får penge for i de automatiske pantstationer - nu overvejer firmaet bag at forbedre systemet
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Du skal tjekke ekstra efter, hvis du bruger en af landets 10 pantstationer. For det er ikke sikkert, at du får alle de penge, du har krav på.
 Video: Lars H. Laursen

Er du blevet snydt for pant? Skriv en mail til journalisten på saad@sh.dk

Det kan være en god idé at tælle sin pant op, før man afleverer dem på pantstationerne.

SE og HØR har nemlig lavet flere tests for at se, om pantstationerne udbetaler de penge, som man skal have for sine medbragte dåser og flasker.

Vi lavede tre tests i hovedstadsområdet. Den første fandt sted på pantstationen parkeringskælderen i Field's og de to andre på pantstationen tæt på Rødovre Centrum.

I Field's blev SE og HØR snydt for 6 kroner, og i Rødovre manglede vi at få udbetalt 5,50 kroner - altså 11 kroner i alt.

SE og HØR har talt med Jesper Larsen, der er driftschef i Dansk Retursystem. Det er virksomheden, der står i spidsen for pantstationerne i landet

Han fortæller, at den manglende registrering af pant i automaterne blandt andet kan skyldes, at der kan være snavs på stregkoden, eller hvis der er klistret noget over selve stregkoden.

Der findes ti pantstationer i Danmark.
Der findes ti pantstationer i Danmark.
 Foto: Lars H. Laursen

Når man eksempelvis afleverer sin pant i supermarkedet, kan der ses på kvitteringen, hvilke dåser eller flasker man ikke har fået pant for.

Men sådan er tilfældet ikke på de ti pantstationer i landet. Her skal man først downloade en app, så smides panten ind i automaterne, og til slut bliver pengene fra panten overført til vedkommendes konto.

Og der står altså ikke på kvitteringen, hvilke flasker eller dåser man ikke har fået pant for. Det gør det i de normale flaskeautomater, hvor du også kan se, når afviste flasker bliver "spyttet ud" igen.

SE og HØR blev snydt for 11,50 kroner.
SE og HØR blev snydt for 11,50 kroner.
 Foto: Lars H. Laursen

Det kan dog muligvis ændrer sig, forklarer driftschef Jesper Larsen til SE og HØR.

- I supermarkedet kan man se på kvitteringen, hvad man ikke har fået pant for. Hvordan kan det være, at man ikke kan det hos jer?

- Det har ikke rigtigt været et ønske, som har indgået i løsningen. Men nu hvor du nævner det, vil jeg tage det med tilbage, så vi får set på det, fortæller driftschefen.

Jesper Larsen råder utilfredse kunder, at de ringer til kundeservice, hvis man oplever, at automaten på pantstationen ikke har talt rigtigt.

Derefter vil Dansk Retursystem undersøge sagen, og de manglende penge for panten vil så blive udbetalt, hvis du får ret i din klage.

Sponsoreret indhold