Dine penge23. november 2022 (opd. 25. november 2022)

Advarer før Black Friday: Det flyder med forfalskede varer

Forfalskede og sundhedsskadelige kopiprodukter er en reel risiko, man skal se i øjnene inden Black Friday
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Virker black friday også som et "gedemarked for forbrugere" for dig? Det er forståeligt, men du kan med disse tricks fra Katrine Barslev, der er forbrugeranalytiker hos PriceRunner, nemmere finde den bedste pris.
 Video: Gregers Overvad

Lokkende lave priser frister mange, når udsalgsdagen Black Friday ruller ud over landet på fredag.

Men mange køber - uden at vide det - forfalskede varer på nettet. Dermed risikerer forbrugerne både at købe sundhedsskadelige varer med ukontrollerede stoffer i og at støtte organiserede kriminelle.

Ikke mindst for unge kan det være svært at gennemskue slagtilbuddene. Tal fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO, viser, at 4 ud af 10 unge mellem 15 og 24 år har købt kopivarer det seneste år uden at være klar over det.

- Men for både unge og ældre er det klogt at se sig godt for, når man handler online, siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

For i modsætning til tidligere er det ikke kun luksusprodukter som dyre tasker, ure og tøj, der i dag forfalskes.

- Forbrugerne risikerer at købe dårlige produkter såsom kosmetik, tekstiler eller legetøj med sundhedsskadelige stoffer i eller elektronik, som kan bryde i brand, fordi de ikke lever op til sikkerhedskravene, siger Barbara Suhr-Jessen.

Samtidig peger hun på, at man ved køb af kopiprodukter heller ikke støtter de virksomheder, som faktisk bruger penge og kræfter på at udvikle nye produkter men i stedet de, som er laver dårlige kopier.

Rapporter fra blandt andet Europol har vist, at bagmændene bag kopivarerne ofte er organiserede kriminelle og i nogle tilfælde involveret i andre former for alvorlig kriminalitet som handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask eller menneskehandel.

- Som forbruger risikerer man at komme til at støtte kriminelle grupper, hvis man køber kopivarer. Det er mange ikke opmærksomme på, siger Barbara Suhr-Jessen.

Hendes bedste råd er, at tilbud, der virker for gode til at være sandt, også ofte er det.

- Det er vigtigt at huske sin kritiske sans, før man hurtigt trykker videre på køb-knappen i kampen om gode tilbud, siger Barbara Suhr-Jessen.

Sponsoreret indhold