Træning, arbejde og sex: Sådan får du mest ud af din cyklus

Foto: MEGA

Alle kvinder er forskellige. Men de allerfleste i den fødedygtige alder har en månedlig cyklus, der blandt andet består af en ægløsning og en menstruation (forudsat naturligvis at ægget ikke bliver befrugtet).

For nogle kvinder har det ikke den helt store forskel, og tager man for eksempel P-piller, vil udsvingene typisk ikke være så voldsomme som ellers. Men som udgangspunkt er der markante forskelli i både humør og fysisk formåen – alt efter hvor man som kvinde er i sin cyklus.

Nogle føler sig oppustede i perioder, og andre har smerter. Nogle kaster med ting, og andre bliver så opstemte, at de næsten overfalder deres ægtefælle, når tiden er inde.

Her finder du den perfekte dildo til netop dig

Men i stedet for blot at kaste håndklædet i ringen, kan du tage styring over dit eget liv og dine månedlige hormonsvingninger ved følgende råd. De er udarbejdet for den britiske avis The Sun af gynækologiprofessor Charles Kingsland.

  • Der er to kvindelige hormoner – østrogen og progesteron. Østrogen er et stærkt og positivt hormon, der tiltager i den førte halvdel af cyklussen og peaker ved ægløsningen. Her er kvinder mest fulde af selvtillid og fulde af energi, siger professoren og tilføjer:

  • Efter ægløsningen – i den anden halvdel af cyklussen, så falder østrogenniveauet, hvis en hun ikke er blevet gravid, og progesteronniveauet stiger.  Det er forholdet mellem de to, der kan give problemer.

Det er i midten af perioden, at en kvinde er mest liderlig. Hun vil hellere have sex, masturberer oftere, går på dates, prøver nye ting af og i det hele taget er mere modtagelig over for tilnærmelser.

din Træning

Avisen The Sun har talt med Robyn Ablott, der er grundlægger af Fitness Academy. Hun siger, at man i dag 1-10 i sin cyklus bør fokusere på cardiotræning og moderat intervaltræning.

  • Fra dag 10-20 fokuser på styrketræning og eksempelvis sprint. Og i den sidste periode bør du træne med mindre vægt og flere repetitioner, lyder det fra træningsspecialisten.

  • dit Job

Ægløsningen kan være din ven på mange måder. Ikke blot gør den dig mere tændt og giver dig mere energi. Derfor er det en god ide at bede om lønforhøjelse eller at lægge dine vigtigste møder i denne periode. Ifølge profesor Charles Kingsland gør dit østrogen dig glad og fuld af overskud, og derfor bør du foretage de vigtigste beslutninger her, før hormonerne går ind og giver dig det modsatte humør. Du bør ifølge professoren holde dig fra de store livsændrende beslutninger ugen op til din menstruation.

din Graviditet

Okay. Det giver lidt sig selv. Det her er den primære årsag til hele den cyklus, du gennemgår hver måned. Der er således perioder, hvor det er noget nær umuligt at blive gravid, mens din krop omvendt forsøger at blive det under din ægløsning.

Hvis du har en regelmæssig menstruationcyklus, så vil du formentlig have ægløsning cirka 14 dage, inden din næste menstruation begynder. Chancen for, at et æg løsner sig fra æggestokkene er ifølge lægevidenskaben cirka 85 procent – forudsat, at menstruationen er regelmæssig.

Din krop

Når din progesteronniveau er højest, er der særlig kost, som kan gøre dig mindre oppustet. Det siger diætisk Rhiannon Lambert til The Sun.

- For at afhjælpe oppustethed spis regulære, balancerede måltider med masser af variation fra alle kostgrupper. Undgå store mængder salt, alkohol og koffein, lyder det fra diætisten, der i øvrigt anbefaler fuldkorn og fuldkornsris i perioden for at holde blodsukkeret stabilt og potentielt at modvirke pludselige 'cravings'.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close