Det frække4. oktober 2017

Sexologen: Tag en blød dag

Se hvad sexologen mener med en blød dag
Af af
https://imgix.seoghoer.dk/media/tk/klumme-tag-en-bloed-dag.jpg
 Skrevet af: Sara Skaarup - Foto: Shutterstock
https://imgix.seoghoer.dk/media/tk/sara-skaarup-tidenskvinder1.jpg
 Skrevet af: Sara Skaarup - Foto: Shutterstock

Sara Skaarup er journalist, forfatter og sexolog. Hun lever af at skrive, holde foredrag og rådgive om seksualitet og relationer. Hun er gift og mor til to drenge. Læs mere om Sara her.

Dasemandag – min helt alene. Jo, du læste rigtigt. Jeg tager en fridag til mig selv, mens min mand knokler løs for at forsørge familien. Er det snyd? Nope, jeg investerer i mit forhold – og vores sexliv.

Stress påvirker sexlivet

Danskerne er stressede, og det går ud over vores sexliv. Vi har hørt det tusind gange: Vi vil gerne have succes på arbejdet, være trimmede, være en god ven og superforældre. I den række af krav ryger tid til nærhed og intimitet bare tit nederst på listen. Vil vi have ild i lagnerne, må den travle hverdag prioriteres om. Det er lettere sagt end gjort. Men det kan lade sig gøre, hvis man skruer ned for succeskriterierne til sig selv.

Jeg orker det ikke

Jeg er sexolog, og nogle tror, det betyder jeg er konstant tændt. Det gør det ikke. Følelsen af, at “nu ville det være godt at have lyst, men der er alle mulige ting i vejen”, kender jeg udmærket. Jeg VED sex er godt for forholdet. Og jeg elsker sex. Men nogle gange er der bare uendeligt langt fra dagens generelle følelse af travlhed og til løssluppen lagenleg. Når jeg har det sådan, orker jeg bare ikke. Jeg føler mig overbebyrdet og har ondt af mig selv og trænger mere til slik, chokolade, en nakkemassage og en times tid i fred end et knald.

Masser af mennesker omkring mig kører to fuldtidsjobs og får hverdagen til at hænge sammen, også med børn. Jeg ved ikke præcis, hvordan de gør. Men jeg kan se, at alle de arbejdstimer trækker ned på sexlivet rundt omkring, også for folk, der kan lide deres job, selv om arbejdsglæde mindsker presset.

https://imgix.seoghoer.dk/media/tk/frihed-i-parforhold.jpg
 Skrevet af: Sara Skaarup - Foto: Shutterstock

Hellere overskud end gods og guld

Hjemme hos os bor vi rimeligt billigt til leje, vi ejer ingen designmøbler eller andet af værdi. Til gengæld er jeg fri for at skulle være i hamsterhjulet på fuld tid plus. Det er dog noget nyt, at jeg tillader mig de her fridage. Engang løb jeg stærkere, end jeg gør nu. Jeg tænkte, at et godt parforhold var et fair parforhold, og “fair” så jeg som omtrent lig med ens for begge parter. Også med hensyn til økonomi og arbejdsindsats uden for hjemmet. Men sådan er det ikke mere.

Jeg er en stærk og selvstændig kvinde. Jeg kan sagtens klare mig på udebane, skaffe resultater hjem og tjene gode penge. Jeg kan arbejde lige så meget og lige så godt som min mand! Men jeg vil helst ikke. Sandheden er, at en fuld arbejdsuge dræner mig. Jeg bliver hurtigere træt, end han gør. Min mand kan simpelthen bare kapere mere end jeg, og hans lyst er mere hårdfør. Min mand har stadig lyst til sex, når han er udmattet. Jeg lukker ned, når jeg er træt, og føler mig overbebyrdet. Hans libido kan også godt fungere med løse ender og rod omkring os – min er mere følsom. Jeg vil ikke have, at mit sexliv drukner i stress. Så nu og da tager jeg en blød dag – også for hans skyld.

Min egen mandag

Sådan en mandag for eksempel, kan være hård, men den kan også være blid. Jeg bruger en time på at kigge i butikker, efter jeg har afleveret barn i børnehave. Sorterer mine strømpebukser og mine øreringe. Skriver svar på nogle mails, som jeg ikke har fået samlet op på. Hører radio. Laver bananpandekager til mig selv, for det er der ikke nogen af de andre, der kan lide. Når jeg tænker på, at min mand løber stærkt, overkommer så meget, arbejder hårdt denne dag – investerer sin tid og sine kræfter i vores familieøkonomi, er det nemt at få dårlig samvittighed.

Men kun kort. For det jeg gør, er også for ham. Jeg lader op, så alle mine bedste kræfter ikke altid er brugt, når vi ses efter en lang dag. Når jeg midt på eftermiddagen på min fridag slentrer ned og henter den yngste i børnehaven igen, kan jeg trække vejret frit. Jeg kan mærke mig selv på en helt anden måde, end når jeg løber fra deadline til deadline. Og jeg føler mig heldig og rig, og min dovenskab betaler sig. For nok giver fridage færre penge og mindre prestige, men mere overskud – og sex.

Sponsoreret indhold