Det frække28. juni 2016

Svært ved at give slip på ham der slap væk?

Det kan være svært at slippe et kærlighedsforhold. Nogle gange så svært, at man stadig sidder fast, flere år efter at forholdet er afsluttet. Man måler nye kærester op imod den gamle, ærgrer sig over ham, der slap væk. Men hvordan kan det være – og hvordan holder man op?
Af af
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/hjertesorger.jpg
 Foto: All Over

Af Josefina Estrada/Femina

Det er ham, du aldrig fik helt. Eller ham, du fik, men ikke kunne holde fast i. Og det er sært nok ham, du allerhelst vil have. For han var bare lidt bedre end alle andre, var han ikke?

Her, længe efter at det er slut mellem jer, kan du stadig af og til (især hvis din nuværende kæreste opfører sig latterligt) få små flashbacks til en uproblematisk tid, til en scene, hvor han havde husket din hang til Skildpadde-is og havde købt noget med hjem. Du husker hans smil og hans måde at se på dig og holde om dig på, som var helt rigtig. Det kan godt være, der var ting, der ikke fungerede, men overordnet var han egentlig ret perfekt, og lige nu er det svært at huske, hvorfor det sluttede, og det er trist (men også lidt fint på den dér melankolske, sentimentale måde) at tænke på, at det kunne have været ham, der var den rigtige – the one – men at han slap væk.

Derfor skal du holde dig fra den gamle flamme på Facebook, hvis du er lykkelig i dit forhold

Vi er altså mange, især kvinder, der har én i vores fortid, som vi har svært ved at slippe. Ham, der var ”måske perfekt”. Men hvad er der med ham, ”der slap væk”? Går der en gruppe idealmænd rundt derude, som vi kvinder ikke magter at holde fast i, eller er der noget andet på spil?

Spørger man cand. psych og leder af Paludan Empower, Kisser Paludan, handler det faktisk slet ikke om mændene, der slap væk, men om de kvinder, der har mænd, der ”slap væk”.

Find i stedet glæden med dig selv her

– Der er ikke én bestemt definition på ”ham, der slap væk”, men det er til gengæld gerne én bestemt personlighedstype, der har mænd, ”der slap væk”. Nogle kvinder er færdige med fortiden med det samme, mens andre dvæler ved den; det er fortidsdvælerne, der hænger fast. Ofte er det, som kvinderne længes efter, ikke selve manden, men det, han kunne give dem, som de ikke kan finde ud af at give sig selv – det kan være omsorg, respekt eller at blive set som den, de er. Hvis de møder en mand, der faktisk kan give dem det, de længes efter, afviser de det (ubevidst naturligvis), fordi de ikke føler, at de har fortjent det. Hvis jeg længes efter en mand, der giver mig omsorg, og stemmer min historie om mig selv ikke overens med at få omsorg, har jeg svært ved at modtage det og kommer måske selv til at ødelægge forholdet.

Vi har alle noget i bagagen

At fortidsdyrker-typen ikke kan vise sig selv omsorg, kan lyde ynkeligt og lede tankerne hen på omsorgssvigtede kvinder fra dysfunktionelle hjem. Men det er vigtigt at pointere, at fortidsdyrkerne er helt almindelige, fornuftige mennesker med en helt almindelig opvækst, fremhæver Kisser Paludan.

– Vi har alle noget med i bagagen – mønstre, som vi hiver med ind i relationer til andre. At dyrke fortiden kan være en måde at undlade at forholde sig til nutiden på. Hvis man har svært ved at være i relationer, kan det være trygt at søge tilbage til dengang, man var sammen med ham, der var out of the world-fantastisk – tit var han det ikke engang, men det er det billede, man selv skaber.

[node:aller-related-content]

Det behøver ikke kun at være sunde relationer, man selv har ødelagt på grund af manglende evne til at modtage alt det gode, som man hænger fast i. Man kan også hænge fast i mænd, som ikke gav én det, man havde brug for. Man kan endda være bevidst om, at manden ikke var god for én – og stadig ikke kunne give slip, siger Kisser Paludan.

Find lækkert legetøj til kvinder her

– Mange kvinder kan selv se, at en mand, de hænger fast i, ikke er god for dem. De kan måske endda se deres eget mønster med gentagne gange at vælge de forkerte mænd. Mange tror, at så længe de forstår mekanismerne, er det nok til at kunne bryde med dem. Det er det desværre ikke. Der ligger et stort arbejde i at lære at bearbejde mønstrene og at lære at elske sig selv, så man kan tiltrække nogen, der også vil elske én og er god for én.

3 små ting kan give dig et pejlemærke for, om du er sammen med den rigtige. Tag testen her

Gode råd til dig, der ikke kan give slip

1. Skriv et afskedsbrev, som han ikke skal have, hvor du får sagt helt farvel. Skriv på det indimellem, til det føles færdigt. Måske er der noget, du ikke har fået sagt; sig det her.

2. Se på, hvad det var, han gav dig. Skriv det ned. Giver du dig selv dette? Hvis ikke, så find måder at give det til dig selv på.

3. Træn nærværet i nuet, og øv dig i at være taknemmelig for det, der er, i stedet for at fokusere på det, der ikke er.

Læs meget mere om sex og samliv på Femina.dk

Sponsoreret indhold