Det frække12. september 2015

Sådan finder du ud af om du er sexafhængig

Disse tegn skal du være opmærksom på, hvis du mistænker, at du er afhængig af sex
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sexafhaengighed_aop.jpg
 All Over Press

Er du en mand, der tænker på sex hele tiden? Har du lyst til næsten alle de kvinder, der krydser din vej i løbet af dagen? Er dit primære fokus, hvordan du skal få din næste udløsning?

Spørgsmålet er, om du er sexafhængig, eller om du bare har i overmål af de drifter, der er sunde og helt nødvendige for at sikre artens overlevelse.

Men hvordan finder man egentlig ud af, om man er det ene eller det andet? For hvem skal egentlig være dommer over, om dine seksuelle aktiviteter er inden for rammerne af det sunde, eller om der er tale om en decideret afhængighed?

Hos www.misbrugsportalen.dk hvor man beskæftiger sig med alle typer af misbrug, har man nedfældet en række faretegn, man skal være meget opmærksom på. Det er tvangsmæssig onani, overdreven brug af pornografi, prostitution, ekshibitionisme, usømmelige telefonopkald, tvangsmæssige hetero- og homoseksuelle forhold, farlig sex, kroniske affærer og anonym sex.

Generelt er der dog en tendens til, at mange sexologer er alt for hurtige til at stille diagnosen ’sexafhængighed’. Det mener i hvert fald sexolog og parterapeut Vivi Hollænder, der har arbejdet med området i mere end ti år.

- Der er mange, der får den diagnose uden at fejle noget. Jeg er ikke specialist i sexafhængighed. Det er de på Rigshospitalet. At man har et utilfredsstillende sexliv kan meget let forveksles med afhængighed. For hvis man aldrig får sin lyst stillet, vil man hele tiden være søgende, siger Vivi Hollænder til Se og hør.

Rigtig afhængighed er en plage for både dig selv og andre, og så er det en opgave for en psykiater eller en psykolog. Det handler om at finde ud af, hvad afhængigheden udspringer af. Det er nemlig i det tilfælde noget helt andet end sex, der er problemet.

[node:aller-related-content]

Det kan med andre ord sidestilles med et misbrug af eksempelvis alkohol eller stoffer. Og langt de fleste mennesker vil opleve en forandring i deres adfærd, hvis de får det tilfredsstillende sexliv, de ønsker.

- Hvis du er i tvivl, bør du opsøge en sexolog for at se, om det er dit sexliv, der ikke fungerer. Men har du en følelse af, at det du får, er godt nok, men at du ikke kan få nok af det, så er der måske noget galt.

- Hvis det bliver en plage for dig. At du aflyser aftaler. At det ødelægger din hverdag. At du ikke kan passe dit arbejde. At dine sociale relationer går galt. Hvis du skal sidde foran computeren og onanere seks gange hver nat, så er der jo noget galt. Eller hvis du melder dig syg på jobbet for at gå ud og få sex, vurderer Vivi Hollænder, der kun har haft et enkelt tilfælde i ti år, som hun måtte henvise til Rigshospitalet.

Hvis man er i et parforhold, hvor han vil have sex hver dag, men konen kun vil en gang om måneden, så kan det jo let føles som en afhængighed. At være evigt sulten.

- Man skal huske, at sex er et grundlæggende behov for alle mennesker. Man kan sammenligne med spiseforstyrrelser. Hvornår har man en god appetit, og hvornår skal man passe på vægten?

- Sexafhængighed kan ligeledes bruges mod den anden i forholdet. Man kan beskylde partneren for det. Eller det kan bruges som en undskyldning for, at man har været utro med en masse kvinder, siger Vivi Hollænder.

https://imgix.seoghoer.dk/fb_detfraekke_340.png

Sponsoreret indhold