Det frække3. oktober 2017

Mænd får stadig kredit for at gøre noget, som kvinder gør hele tiden

Frem til 1960’erne var det kvinderne, der stod i køkkenet. I dag deles kønnene i højere grad om husarbejdet, men det er stadig oftest kvinderne, der laver mest, siger sociolog
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/stoevsuger.jpg
 Foto: All Over

Af Charlotte Holst, Femina

Er der ligestilling i forhold til husholdningen?

Vi deles da om at lave mad, købe ind og hente børn. Eller hvad? Tja, til dels. Anna Sofie Bach, ph.d. i sociologi, har skrevet afhandling om nye familiepraksisser i familier, hvor kvinden gør karriere. I dag underviser hun i kønsstudier. Hun peger på, at kønsrollerne stille og roligt er i opbrud inden for hjemmets fire vægge. Men det er snarere en rolig – lidt fodslæbende udvikling – end en lavine af forandring, vi er vidner til.

– De seneste 20-30 år har det været et ideal i nordisk kontekst at deles om arbejdet i hjemmet, men går man i dybden, er det stadig kvinderne, der laver mest, siger Anna Sofie Bach.

Det bekræftes af undersøgelser fra blandt andet Rockwool Fondens Forskningsenhed. Den tid, mændene bruger på erhvervsarbejde, har været støt faldende siden 1964, og kvindernes stigende. Omvendt er den tid, mænd bruger på husarbejde, steget, og kvindernes er faldet lidt. Men det går langsomt, og det er især hos den højere middelklasse i samfundet, forskydningen er sket, påpeger Anna Sofie Bach. For når kvinderne gør karriere, ja, så bliver det en nødvendighed at hjælpes ad.

Her er det lækreste lingeri til kvinder med former

– Det reproduktive arbejde som tøjvask, indkøb, madlavning og så videre, der normalt er usynligt – og ofte overladt til kvinden – bliver nu pludselig synligt, og så begynder man at tale om, hvem der gør hvad. For når kvinden er væk en stor del af tiden, er man er nødt til at lave klare aftaler for at få hverdagen til at fungere.

LÆS OGSÅ: "Jeg kan simpelthen ikke visualisere, hvordan jeg skal lave spaghetti med kødsovs"

Flot, hvis manden skrællede kartofler

Det er særligt i højere indkomstgrupper og større byer, mændene for alvor tager en tørn med husholdningsarbejdet. Det brede billede er, at det stadig ofte er kvinden, som har – og tager – hovedansvaret for, at hjemmet kører. Og når manden eksempelvis tager barsel eller har hovedansvaret for husholdningen, så høster han bifald på en helt anden måde, end kvinder gør, siger Anna Sofie Bach.

– Mænd får stadig meget kredit for at gøre noget, kvinder gør hele tiden. Det fortæller jo noget om vores forventninger.

Man kan dog ikke som mand i dag blot fralægge sig alt ansvar for hjemmet, uden at der bliver løftet øjenbryn. Og dér kan man se, der er sket et skred i opfattelsen af kønsrollerne på hjemmefronten, siger Anna Sofie Bach.

Køb abonnement på femina her >

– Hvor man for 50 år siden blev betragtet som virkelig heldig, hvis manden skrællede kartofler, er det i dag ikke socialt acceptabelt for manden at sige: Jeg gider ikke lave noget. På samme måde må man i dag også gerne være en mand, der virkelig gerne vil sine børn. Tidligere var traditionelle maskuline identiteter især forbundet med ting uden for hjemmet. Det er de ikke længere kun.

Mangler du lækre strømper?

Anna Sofie Bach peger på, at ligestillingsidealet er stærkt i Danmark. Derfor er hendes bud, at udviklingen mod en endnu mere ligelig fordeling af husopgaver vil fortsætte, i takt med at nye generationer kommer til.

– Hvis du spørger gymnasieelever i dag, hvad de forventer af deres mænd, så tror jeg, du vil få det svar, at de forventer fuld ligestilling på hjemmefronten, siger hun.

Sponsoreret indhold