Det frække7. marts 2024

Fra #boysober til #femcel: Ingen sex er den nye sextrend

Kvinder i cølibat mødes for trøst og støtte
På nettet mødes sexløse kvinder under hashtags med #femcels og #boysober.
På nettet mødes sexløse kvinder under hashtags med #femcels og #boysober.
 Foto: instagram.com/justhopinalong/ og tiktok.com/@interruptedfemoid

Både på nettets mere skumle sider og på insta og tiktok finder nogle kvinder fred og fællesskab i at være i cølibat.

Selv om du er i cølibat, kan du sagtens onanere

Nogle af fravælger selv sex og mænd under hashtagget #boysober (ordret betyder det drengeædru, men kan vel oversættes til #friforfyre). Dem kan du læse om længere nede i artiklen. Andre kvinder samler sig (u)frivilligt som femcels.

Femcels betyder involuntary celibate women - kvinder i ufrivilligt cølibat. Termen udspringer af det mere kendte incels - mænd som er i ufrivillig cølibat, og som derfor har opbygget en stor vrede mod kvinder.

Men nu viser forskning i femcels, at kvinderne, der ikke får sex, er mindre aggressive end incels. To forskere analyserede flere end 24.000 femcel-post på det sociale medie reddit.

Forskere konkluderer, at femcels kæmper med flere typer seksuel frustration; de diskuterer ofte kønsdynamikken i både sex og magt; de er mere interesserede i deres egne frustrationer end mænds frustrationer; og de viser mindre støtte til aggression, vold og kriminalitet end det, der er blevet rapporteret om mandlige incels.

‘Selvom nogle femcels viste vrede, had eller ønske om hævn, kan denne antipati skyldes bekymringer om, hvordan man finder en passende intim partner og samtidig undgår den trussel, kvinder ofte står over for fra voldelige mænd. På trods af denne udfordring forsøgte de fleste femcels, der ønskede at forbedre deres situation eller øge deres magt, at gøre det gennem lovlige midler (f.eks. selvforbedring, gruppemobilisering eller udfordring af patriarkatet) og udtrykte ikke voldelige hensigter.’

Seksualisering

At studiet tegner ikke det fulde billede af kvinder, som ikke dyrker sex, viser en grundig artikel om en generation af unge kvinder, der har fået nok af seksualiseringen i det offentlige rum.

Her gør nogle femcels en dyd ud af nødvendigheden og favner og endda vælger cølibatet som en positiv ting.

- Jeg tror, at tendenser inden for ungdomssubkulturer som regel er en reaktion mod mainstream, siger Louise Perry, forfatter til den kommende bog The Case Against the Sexual Revolution.

- Vores offentlige liv er hyperseksualiseret og har været det i et stykke tid nu, så det giver mening, at nogle mennesker er begyndt at gå i cølibat for at lave et politisk statement - det er en bevidst reaktion mod status quo.

Protest mod skønhedsidealer

Den oprindelige subreddit - r/trufemcels - lånte sin tankegang fra incel-bevægelsen. Den består af fællesskaber af vrede, kvindefjendske mænd, og meget af incel-ideologien er centreret omkring idéen om, at kun mænd, der passer til et bestemt fysisk ideal, anses for værdige af samfundet.

Det er en tankegang, som blev taget op af de første femcels. Og den tankegang tiltrak 20-årige Anna til bevægelsen, ifølge The Standard.

Orker du ikke mænd, men savner diller, så tryk her

Hun læste Reddit-indlæg om smerten ved at blive betragtet som uattraktiv, samt om den ensomhed og følelse af fremmedgørelse, de havde oplevet på grund af det:

- Jeg følte, jeg havde fundet en gruppe mennesker, jeg kunne identificere mig med. Desuden lever vi i en verden, hvor man bliver behandlet forskelligt, alt efter hvordan man ser ud. Det føltes godt at være i stand til at anerkende det og også få luft for, hvor uretfærdigt det er.

På TikTok viser videoer - ofte med soundtrack af Lana Del Rey, Radiohead eller The Smiths - unge kvinder, der udforsker, hvad det vil sige at leve i en verden, der føles fjendtlig over for dem.

Som Anna siger:

- Jeg har ikke fundet mange positive måder at komme i kontakt med mænd på. Og jeg tror, det er fordi, vi lever i en virkelig ubalanceret verden. Jeg føler, at mine to muligheder er enten at tilpasse mig bestemte idealer - tynd, lækker, piget - og så vil folk respektere mig, eller ikke at tilpasse mig og acceptere, at jeg vil blive behandlet dårligt. Så jeg tilpasser mig ikke - og det er fint. Jeg vil hellere bare vælge det fra.

Boysober

En tredje og endnu mere frivillig sexløs tilværelse går under navnet #boysober på sociale medier. Og i virkeligheden. Den 27-årige komiker Hope Woodard poster gerne om begrebet på tiktok og insta, ligesom hun står bag boysober-arrangementer i New York:

- Jeg hader ordet cølibat, siger Woodard, der beskriver sig selv som sex-positiv og har over 100.000 følger på Insta:

Efter at have gjort status over sit datingliv i oktober og indset, at hun havde været i en eller anden form for forhold siden børnehaven, besluttede hun sig for at tage fri fra sex og dating. For mange gange havde hun tilladt sig selv at blive behandlet dårligt for at få opmærksomhed.

For Woodard betyder boysober dog at afholde sig fra romantiske forhold til mennesker af ethvert køn.

- Måske er vi en af de første generationer af kvinder, hvor vi ikke behøver at koble os til en mand for at få energi og kraft og alt muligt.

I bund og grund handler hendes boysober om at lære at sige nej:

- Jeg er en lille smule vred på mig selv og vred på al den sex, jeg har haft, som jeg føler, at jeg ikke har valgt. For første gang nogensinde føler jeg bare, at jeg har ejerskab over min krop.

Magic Wand - tryllestaven der sikrer orgasme

En af deltagerne til boysober-arrangementetet er Catie Kobland, 24 år, studerende. Hun fortæller, at hun og hendes venner går i cølibat af og til:

- Når man kommer ud af et forhold, eller man har en virkelig dårlig situation, og det at date eller se andre mennesker er noget skidt, og man gerne vil skylle det ud af munden, så føler jeg, at den bedste måde at gøre det på er cølibat. Det er dette års hotteste dille inden for mental sundhed.

Sponsoreret indhold