Det frække18. maj 2017

Forelskelse: Sygdommen du ikke vil helbredes for

Hvad sker der egentlig i hjernen, når du er forelsket? Find ud af det her....
Af af
https://imgix.seoghoer.dk/media/tk/forelskelse1.jpg
 Skrevet af: Terje Nordberg - Foto: Shutterstock

Selv om den går løs på helbredet, er forelskelse en sygdom, de færreste ønsker at blive helbredt for. Gode råd preller af som vand på en gås, fordi forelskelse er en af vores højst besungne sindstilstande.

Forelskelse og biologi

Når foråret vælter frem, ryger vintertøjet ind i skabet. Sollys, pollen og livsalig fugt gøder den gråblege jord med nyt liv. Om foråret finder vi mennesker vores plads i naturen som de biologiske skabninger, vi også er.

Videnskabeligt set er det i høj grad tilfældigt, hvem man bliver forelsket i. Først bliver man driftsmæssigt sulten, så går man efter byttet. Biologerne kalder det “appetens” – af appetit. Det lyder ikke særlig romantisk, og det er heller ikke meningen, for formålet er jo at skabe levedygtigt afkom og fornyelse i naturen. Når vi tænder på hinanden, udløser hjernen et biokemisk brus, som har til formål at føre slægten videre. Både hos mænd og kvinder frigøres kønshormonet testosteron, som sørger for det seksuelle drive.

[node:aller-related-content]

Lige på og hårdt

Senere kommer andre og “blødere” hormoner i spil, men første fase er rent dyrisk. Hjernen frigiver signalstoffer, som kontrollerer de visuelle reflekser. Ser hun rund og sund og fødedygtig ud? Er han stærk og selvsikker? Har han en god, fast røv, som kan støde hårdt?

TESTVINDENDE VIBRATOR: Nu kun kr. 199,-

Den flotte han scanner hurtigt flokken af flotte hunner og omvendt, mens “gennemsnitshunnen” søger mage blandt “gennemsnitshannerne” (kig lige efter når du passerer et par på gaden. Det slår sjældent fejl). Det er naturens måde at sørge for, at partnerskabet holder. Vi tjekker også duftstofferne, som afslører hans eller hendes egnethed rent genetisk. Alt sammen så hurtigt, at selv ikke den generte kan holde sig tilbage.

Lynet slog ned i mig! Jeg var ikke mig selv! Jeg gik som i trance. Alle disse beskrivelser afslører, at vi er i hænderne på uimodståelige kræfter. Måske ender lynnedslaget i en kortvarig, hektisk affære med rå og saftig sex. Du går rundt og er konstant ophidset.

HOLD LIV I FORELSKELSEN PÅ AFSTAND: SE DEN APP-STYREDE PARVIRBRATOR

Alene tanken om ham får safterne til at drive, og når I pludselig står der sammen, kan det ikke gå hurtigt nok. Hvis spændingen krydres med hemmelige møder, kan forelskelsen holde i meget lang tid, måske flere år. Som regel damper den liflige sindssyge af efter to til syv måneder. Men så kommer et nyt forår: Find him, fuck him, forget him! Naturen byder sig til – hele tiden.

https://imgix.seoghoer.dk/media/tk/forelskelse-2.jpg
 Skrevet af: Terje Nordberg - Foto: Shutterstock

Hvornår forelsker vi os?

En række psykologiske forsøg har vist, at heftige følelser mellem mand og kvinde især opstår, når visse psykiske/ emotionelle betingelser er til stede. Det gælder for gamle forhold, som har tabt gnisten og gerne vil finde den igen – og for singler, som gerne vil tændes. Hvis du har planer om at lade dig smitte af den eftertragtede, liflige sindssyge, kan du passende planlægge efter nedenstående inspirationsliste:

  • Når spændingsniveauet er i top, f.eks. i forbindelse med idræt, udfordrende rejseoplevelser eller krævende projekter øges dit adrenalinniveau, og emotionerne kommer i kog – også de erotiske.
  • Når vi omgås hinanden tæt over længere tid, f.eks. på arbejde, kan følelserne pludselig tændes.
  • Når vi oplever, at vi ligner hinanden og har meget til fælles, føler vi, at vi næsten smelter sammen.
  • Når vi griner. Humor baner vej mellem mennesker. Mange kvinder tiltrækkes af mænd, som kan få dem til at grine, mens sjove kvinder ikke i samme grad appellerer til mænd.
  • Når vi gør noget, vi ikke plejer, og træder uden for vanernes hjulspor, opdager vi nye sider hos hinanden: Hov, er det min dejlige mand, jeg har været gift med i 14 år?
  • Når vi smider hæmningerne, lukker vi op for drifterne. Alkoholens virkninger er i så henseende velkendte. Musik og dans får os også til at give slip på styringen – og så kan alting ske.
  • Når vi viser sårbarhed og giver slip på forsvarsværkerne, knyttes vi tættere til hinanden og bliver åbne og tilgængelige. Vi mærker os selv – også de sanselige længsler.
  • Når vi rører ved hinanden. Selv det letteste kærtegn gør os kropsligt opmærksomme.
  • Når vi deler hemmeligheder med hinanden, inviterer vi den anden ind i et privat rum, hvor facaderne falder, og hvor der er direkte vej ind til de “blødere dele”.
  • Når vi beslutter os for at vælge parforholdet og ikke parforbeholdet. Beslutningen om at lukke alle “smutveje” styrker sammenhold og inderlighed i et forhold. …så kan kærligheden tage over

Hvis forelskelse skal blive til kærlighed

Hvis det skal blive til noget mere varigt, skal der være en vis følelsesmæssig genkendelighed hos den anden. Han eller hun skal helst både ligne og være forskellig, for der skal være personlige vækst- og udviklingsmuligheder i samværet. På den måde baner forelskelsen vej for evt. senere kærlighed.

I forelskelsen idealiserer vi den udvalgte. Alt, hvad han eller hun er eller gør, tolkes ud fra vore egne behov og interesser: Han er den eneste ene. Manden i mit liv. Sammen med ham vil jeg kunne… Men når forelskelsen holder op, bryder virkeligheden igennem idealiseringen. Du er ikke længere helt væk i følelser, men tvinges – hvad enten du vil eller ej – til at se ham som den, han virkelig er – løsrevet fra dig selv. Voksne mennesker bliver ikke forelskede, sagde Freud, og med voksne mente han mennesker, som ikke behøver at idealisere partneren, men kan se hans udviklingsbaner og -behov, selv om de måske er i modstrid med ens egne.

Der skal erfaring og mod til at se denne virkelighed i øjnene. Du kender den andens drømme om, hvordan han gerne selv vil være. Ikke hvordan du gerne så ham. Vil du hjælpe ham med at nå dertil? Vil du være med til at acceptere det uacceptable hos ham, og tør du vise dine egne umuligheder?

Det er nogle af de spørgsmål, som kærligheden stiller. Belønningen i kærlighed er ikke – som i forelskelsen – selv at blive elsket, men selv at elske. Det er svært. Forelskelsen har som mål at bevare en selv eller leve evigt, hvis man kan komme af sted med det. Men i kærligheden – og i venskabet – kan man komme dertil, at det er ligeså vigtigt at bevare et andet menneske, som sig selv. Det er kærlighedens projekt.

Hvad falder vi for?

To amerikanske psykologer ville undersøge, hvad der sker når vi speed-dater, og satte 6 hold á 7-8 mænd og kvinder over for hinanden i fem minutter ad gangen. På forhånd havde deltagerne udfyldt et spørgeskema, hvor de skulle angive højde, vægt, og hvor tiltrækkende, de troede de var i andres øjne, samt give en kort beskrivelse af personlighedstræk og livsværdier.

Undersøgelsen viste, at den ubetinget vigtigste faktor for mændene var udseendet! Ingen af de psykologiske faktorer spillede tilsyneladende nogen rolle for det første mødes sødme. Kvinderne var lidt mere kritiske, men var ikke umiddelbart interesseret i mænd, som passede med deres egen personlighedsprofil. Her stod egenskaber som udadvendthed, venlighed og selvtillid højest i kurs.

Resultatet er interessant, fordi anden forskning klart viser, at det, som holder parrene sammen på lidt længere sigt, er et vist samsvar i værdier og interesser. Det er bare ikke det, man går efter, når man speed-dater.

Skrevet af Terje Nordberg

Sponsoreret indhold