Det frække2. februar 2017

Guide: Find det præventionsmiddel der passer dig

Hvad bruger du?
Af af
https://imgix.seoghoer.dk/media/tk/pr%C3%A6vention-til-kvinder.jpg
 Skrevet af: Lene Byriel - Foto: iStockphoto

Det kan være lidt af en udfordring at finde den perfekte præventionsform. Det handler om, hvilken type kvinde du er, hvad din livssituation er lige nu – og selvfølgelig din aktuelle partnerstatus. Men der findes garanteret et præventionsmiddel, der passer lige præcis til dig – du skal bare kende de mange gode valgmuligheder. Vi har allieret os med en af de bedste eksperter på området, så du kan få hjælp til, hvad der vil være bedst i lige præcis din situation.

Find dit præventionsmiddel herunder

Hvordan ser dit (sex)liv og din partnerstatus ud lige nu? Læs de forskellige udsagn, find de ting, der passer så godt som muligt på dig, og find den eller de præventionsformer, der anbefales her. Det vil give dig et godt fingerpeg om, hvad der vil egne sig til dig. Snak altid med din læge, hvis du er i tvivl, eller kontakt nærmeste præventionsklinik.

“Jeg er single og har ikke rigtig noget sexliv lige nu, men vil gerne have en eller anden form for prævention i baghånden”

P -piller, fordi de har så mange fordele: regelmæssige, små, ikke-smertefulde blødninger, fuld sikkerhed med hensyn til graviditet, når “han” dukker op, ingen underlivsproblemer, ingen PMS, på sigt meget mindre risiko for kræft i underlivet. Men husk også altid kondom ved nye eller skiftende partnere af hensyn til risikoen for sexsygdomme. Hvis du vælger p-piller fra, så hav en fortrydelsespille på hylden, hvis det skulle glippe med kondomet. Den har en sikkerhed på 95 %, hvis den tages inden for de første 12 timer efter det ubeskyttede samleje, men kun 75 %, hvis den tages 72 timer efter.

“Jeg er single og har skiftende partnere”

P-piller, fordi de har så mange fordele, som f.eks. regelmæssige, små, ikke-smertefulde blødninger, ingen PMS, fuld sikkerhed med hensyn til graviditet – og fordi der så ikke er nogen forbehold, når lysten en sjælden gang melder sig. Her skal der ikke “rodes” med pessar eller kondom.

“Jeg lever et regelmæssigt og struktureret liv og har ikke de store problemer med f.eks. at huske at tage piller”

P -piller, fordi de har så mange fordele, som f.eks. regelmæssige, små, ikke-smertefulde blødninger, fuld sikkerhed med hensyn til graviditet, ingen underlivsproblemer, ingen PMS og på sigt meget mindre risiko for kræft i underlivet. Men husk også altid kondom ved nye eller skiftende partnere af hensyn til risikoen for sexsygdomme.

“Jeg lever et ret uregelmæssigt liv og har f.eks. svært ved at huske at tage piller”

Vil du have alle p-pillernes gunstige virkninger, skal du vælge p-ring eller p-plaster. Men husk også altid kondom ved nye eller skiftende partnere af hensyn til risikoen for sexsygdomme.

KØB KONDOMER HER OG FÅ DEM DISKRET LEVERET

“Jeg er meget plaget af acne og/eller kraftige/smertefulde menstruationer”

Er du single, så p-piller – især dem med gestagenet Drospirenon (Yasmin, Yaz) giver typisk forbedring af huden. Samtidig opnår du beskyttelse med hensyn til graviditet. Men husk også altid kondom ved nye eller skiftende partnere af hensyn til risikoen for sexsygdomme.

“Jeg tåler/ønsker ikke præventionsformer med hormoner”

Har du fast partner og ikke langvarige eller meget smertefulde menstruationer, er kobberspiral det rette for dig. Har du skiftende partnere, giver kobberspiralen for stor infektionsrisiko, så der er kondomet det rette valg.

“Jeg har herpes”

Hvis du har fast partner, og din partner også har herpes, kan I droppe kondomet, når I ikke har udbrud, og du skal så bruge p-piller, p-ring eller p-plaster. Har du skiftende partnerne, skal du bruge kondom og p-piller, p-ring eller p-plaster (der er to ting at beskytte sig mod, når man har sex). Brug altid kondom, hvis herpes er i udbrud.

“Jeg ønsker ikke flere børn”

P-piller forudsat du ikke ryger, eller kobberspiral, hvis du er i fast parforhold og ikke har lange, smertefulde menstruationer. Hormonspiralen er genial til at give høj sikkerhed mod graviditet og samtidig små, problemfri eller ingen blødninger. Sterilisation koster knapt 13.000 kr. og kan give problemer i form af underlivssmerter, som gør det nødvendigt at fjerne livmoderen og æggelederne.

Oversigt over de forskellige præventionsmidler

Kondom er et aflangt hylster af meget tyndt gummi. Det findes i forskellige former, størrelser og farver – og det kan også fås med smag.
P-piller er tabletter, der indeholder to hormoner (østrogen og gestagen). P-piller skal tages i 21 dage, efterfulgt af syv dages pause. Herefter igen 21 dage med tabletter, syv dage med pause osv.

Minipiller er tabletter, der kun indeholder ét hormon (gestagen). Minipillen skal tages hver dag på samme tidspunkt.

P-ringen er en blød og bøjelig plastikring (5,4 cm i diameter), der indeholder de samme hormoner som p-piller. Ringen sættes op i skeden og skal sidde der i 21 dage, hvorefter den fjernes og kasseres. Efter syv dages pause opsættes en ny ring, som sidder i 21 dage osv.

P-plaster er et tyndt, beigefarvet plaster, som kan placeres fire steder på kroppen, og som indeholder de samme hormoner som p-piller. Plastret skal sidde på huden en uge ad gangen, hvorefter det fjernes og kasseres. Efter 21 dage med plastre holdes syv dages pause osv.

SPAR OP TIL 70 PROCENT PÅ SEXLEGETØJ

P-staven er en tynd stav, der har en længde på fire cm og en diameter på to mm – cirka som en tændstik. Staven indsættes lige under huden på indersiden af overarmen. P-staven er langtidsvirkende og indeholder kun et hormon (gestagen).

Spiral er en lille plastgenstand, der lægges op i livmoderen. Spiralen findes i flere udformninger. Kobberspiral er omviklet med kobbertråd. Hormonspiralen består af en plastbeholder, der afgiver et hormon (gestagen) i livmoderen.

Pessar er en gummihætte med en blød, fjedrende ring i kanten. Pessar skal altid bruges sammen med sæddræbende creme. Pessar findes i forskellige størrelser. Ved en undersøgelse tager lægen mål til pessaret, så det kommer til at passe præcist til dig. Der skal tages nye mål til pessaret efter en fødsel, abort eller operation i underlivet.

[node:aller-related-content]

Femidom er et cremebehandlet gummihylster med to ringe (en ydre og en indre) i hver ende. Den indre ring hjælper med at placere femidomet rigtigt i skeden. Den ydre ring, som er den åbne ende af hylstret, forbliver uden for skeden. Femidomet er specielt designet så det passer til alle kvinder, uanset hvilken størrelse skeden har.

P-sprøjte er en indsprøjtning med et hormon (gestagen), der indsprøjtes ca. hver 3. måned. Det er lægen, som foretager indsprøjtningen.

Naturlig familieplanlægning betyder, at kvinden bruger sin krops naturlige rytme som præventionsmetode. Dette vil sige bestemmelse af ægløsningstidspunktet ved temperaturmåling, sekret- eller urinundersøgelse.

Sterilisation er en permanent metode. Hos kvinder foretages sterilisationen ved en operation gennem bugvæggen, typisk ved en kikkertoperation. Det kan også gøres med et snit lige over grænsen til kønsbehåringen. Hos mænd foretages operationen gennem huden på pungen.

Sponsoreret indhold