Det frække18. juli 2016

Det skal du vide om kvinders underliv

Mand eller kvinde. Det her bør du vide.
Af af
kvinde
 Skrevet af: Terje Nordberg - Foto: All Over Press

Vores underliv er kilde til mange timers fornøjelse og glæde, men nogle gange også til uro og tvivl.'

Måske bekymrer du dig over, om du nu også er helt normal dernede. Tidens Kvinder bringer dig en oversigt over mange af de ting, du behøver at vide om din lystfyldte hule.

Kønsbehåring

Kønsbehåringen er ikke kun noget tilfældigt biologisk ukrudt, som helst bør luges væk så hurtigt som muligt, i hvert fald ikke uden omtanke. For hårene har tre vigtige funktioner:

  • For det første beskytter de den sarte skede.
  • For det andet tjener hårvæksten som signalement om at du er en moden kvinde – og ikke længere noget barn.
  • For det tredje indfanger og fastholder de dine kønsdufte.

For manges vedkommende er det et temperamentsspørgsmål, om de vil trimme området. Nogle gør det, fordi de føler sig pænere eller renere forneden, andre fordi de bare synes, det er pænt. Andre igen lader bare håret gro og går “au naturel”. Det er helt op til dig selv, uanset hvad du vælger.

Mens hårene på dit hoved lever i op til syv år, så bliver dine kønshår højst tre uger gamle. Derfor vil du aldrig kunne lave fletninger forneden. Kønsbehåringen har ikke nødvendigvis samme farve som dit hovedhår. Øjets iris kan også have forskellig farve. Fænomenet kaldes heterochromi.

Kønslæber

Kønslæber findes i alle former for størrelser og former – fyldige, indadbuende, udadvippende, nedadhængende eller knap nok synlige. Strukturen varierer også fra silkeblød til dybe og kringlede og kan være alt fra lyserøde, røde, violette til chokoladefarvede.

Du har både ydre- og indre kønslæber. De ydre består af erektilt væv og er glatte og skinnende på indersiden og indeholder mange nerveender og olie- og svedkirtler, som er med til at holde skeden ren. De indre kønslæber danner en beskyttende hætte over klitoris. I nogle afrikanske kulturer giver det status at have store kønslæber. Nogle kvinder søger derfor at strække dem så meget som muligt. En kvinde siges at have haft så lange indre læber, at de kunne foldes ud som 22 cm lange vifter.

Den gennemsnitlige længde på de små, indre kønslæber er i underkanten af 2 cm. Under 2 % af alle kvinder har indre kønslæber, som er længere end 4 cm. Glem ikke at alle – både mænd og kvinder – ser forskellige ud forneden. Se galleriet der viser hvordan helt almindelige kvinder ser ud forneden.

Skeden

Vær ikke bange for at “noget”, f.eks. tamponer eller kondomer kan forsvinde inde i dig. For selv om skeden og livmoderen kan udvide sig, er der ikke åben adgang til maveregionen. Tag den med ro, selv om du “taber” noget derinde, f.eks. en tampon. Hvis du har hørt, at skeden kan falde ud (prolapse), så er det til gengæld korrekt. Det lyder jo lidt dramatisk, men er “kun” en slags brok, hvor de muskler, som skal støtte bækkenets organer (herunder livmoder og skede) ikke er stærke nok. Af den grund kan livmoder og skedens for- eller bagvæg falde ned og i nogle tilfælde vise sig som en synlig bule ud af skedeåbningen. Lidelsen rammer som oftest ældre kvinder, men ses også hos gravide eller i tilfælde af kraftig, langvarig hoste, tunge løft, forstoppelse eller sygdom. Lettere tilfælde kan klares med øvelser. I nogle tilfælde skal der opereres.

Grønne grøntsager som selleri er kendt for at få skeden til at dufte og smage sødere. Det samme er frugt og krydderier som kanel, pebermynte og kardemomme. Der er med andre ord endnu flere grunde til at huske de seks (sex) om dagen! I flere kulturer findes der drabelige myter om kvinder med tænder i skeden, såkaldt vagina dentata. Selv om det lyder utroligt, så findes der i enkelte tilfælde cyster i skeden (de kan også forekomme andre steder), som kan indeholde, – ja, du gætter rigtigt – ansatser til både tænder, hår og negle.

I vesten var det Freud, som opfandt begrebet, da det passede ind i hans teorier om kastraktionskomplekset, som handler om, at kvinden som hævn for sin manglende pik i stedet bider den af ham, så snart han kommer “inden for døren”. Nogle piger fødes med to livmodere og to livmoderhalse. Det skyldes en fødselsskade, hvor de såkaldte mülleriske kanaler ikke smelter sammen i fostertilstanden som de skal. Skedeprutter er noget, de fleste kvinder oplever, især under sex eller motion. Mange synes, det er frygteligt flovt. Men det er altså helt normalt.

Skeden er normalt fra 7- 10 cm lang, men vær ikke bange, hvis din partner har mere mellem benene end som så. Skeden kan, når du er seksuelt ophidset, udvide sig 200 %. Glem ikke, at den oprindeligt er skabt til at give plads til et barn på 3-4 kg.

Klitoris

Der er omkring 8000 nerver, der ender i klitoris, og de har udelukkende til formål at fremme nydelsen. Til sammenligning har penis kun det halve antal. Nogle er meget følsomme dér, mens andre skal have det lidt mere lige på og hårdt, når de bliver stimuleret. Klitoris er, ligesom en penis, et erektivt organ, der svulmer op, når du er seksuelt ophidset og langt de fleste kvinder anser klitoris som deres mest erogene zone og stimulerer hovedsageligt klitoris, når de onanerer.
Nogle mener, at G-punktet er følsomt fordi det ligger lige over klitoris’ rødder. Måske kan man derfor med rette sige, at der ikke findes to slags orgasmer – skede- eller klitorisorgasme – men at en skedeorgasme faktisk er en dyb klitorisorgasme. Pyt med hvad det hedder, så længe det er så skønt!

Størrelsen af klitoris varierer meget fra kvinde til kvinde: Hos 75 % er det mellem 25 og 65 mm. Hos 20 % fra 65 til 150 mm og hos 5 % mindre end 25 mm.

Orgasmer

I dag betragtes orgasmen som en selvfølgelighed for langt de fleste kvinder, og mange – både mænd og kvinder – beskriver, hvordan glæden ved at give sin partner orgasme i langt højere grad overstiger nydelsen ved deres egen. Der er faktisk ikke den ting, orgasmer ikke er godt for. De mindsker risiko for hjertesygdomme og brystkræft, styrker dit immunforsvar, giver dig bedre søvn, får dig til at se mere ungdommelig ud, regulerer din menstruationscyklus, letter dig for eventuelle menstruationskramper, reducerer kroniske smerter, reducerer stressniveau og styrker selvtilliden.

Kun 20 % af alle kvinder får orgasme ved samleje alene. For de fleste skal klitoris med. 80 % får således orgasme med et passende miks af berøring og indtrængen. Du kan mærke alt mellem 3 – 15 sammentrækninger, som regel i skede, livmoder og anus og dit blodtryk og puls topper, når du kommer.

Anatomi guide til kvindens underliv

Kniber det med anatomien? Hvordan er det nu lige, vi er stykket sammen forneden? Her får du en oversigt med navne og forklaringer, til de forskellige områder af kvindens underliv.

https://imgix.seoghoer.dk/media/tk/skede-anatomi.jpg
 Skrevet af: Terje Nordberg - Foto: All Over Press

Vulva:
Betegnelsen for alle kvindens ydre kønsorganer.

Venusbjerg:
Den pude med fedtvæv, der dækker kønsbenet. Venusbjerget virker beskyttende under sex, og vil efter puberteten biologisk set være dækket af kønshår.

Indre kønslæber:
Hos nogle kvinder er de indre kønslæber meget små og kan ikke ses, mens de hos andre er store og rager ud over de ydre kønslæber.

Ydre kønslæber:
Disse omgiver skedens åbning og består af mange nerveender, olie- og svedkirtler, som er med til at holde området rent. Når kvinden er ophidset, vil disse fyldes med blod og opleves som mere følsomme.

Klitoris:
Klitoris er et nydelsesorgan, som kan variere i størrelse og form fra kvinde til kvinde. Klitoris består af omkring 8000 nervetråde, hvilket er ca. dobbelt så mange, som man finder i pikhovedet.

Urinrørsåbningen:
Du finder urinrørsåbningen lige under klitoris. Det er urinrørsåbningen, du tisser ud af.

Skedens kirtler:
Sidder på hver side af skedevæggen. Det er her fra den væske kommer, som du sprøjter ud, hvis du får en sprøjteorgasme, eller en kvindelig ejakulation, som det også hedder.

Vagina:
Vagina, eller skeden, strækker sig fra skedeåbningen til livmoderhalsen. Her imellem finder du G-punktet, som er et nydelsescenter, crura, som er klitorissens følsomme vingespidser samt PC-musklen, som sammentrækkes under orgasme og støtter bækkenbunden.

Mellemkødet:
Det flade hudområde, der strækker sig mellem skedeindgangen og anus. Mellemkødet indeholder mange nerveender og er meget følsomt for berøring.

Anus:
Endetarmsåbningen, der som regel er lukket og har et rynket udseende. Det er her, du kommer af med din afføring. Men mange kvinder oplever også stor seksuel nydelse ved stimuli af numsehullet, enten i form af let berøring, at blive slikket i området eller ved decideret analsex.

[node:aller-related-content]

Sponsoreret indhold