Det frække 22. juni 2019

Derfor er det sundt med morgenjern

Er du en af dem, der oftest vågner op med rejsning? Se her, hvorfor det er sundt.
Foto: MEGA

Du kender det sikkert lidt for godt. Dele af din krop er vågnet op, før du selv er. HELT op. Somme tider må du kæmpe med at snige den forbi eventuelle familiemedlemmer på vej ud til toilettet, og andre gange er du bare nødt til at tage sagen i egen hånd og få lagt den ned på anden vis.

Men selv om det ikke altid er lige praktisk med en morgenerektion, så er det et sundhedstegn, der ikke har noget at gøre med, at du er seksuelt opstemt eller har haft en fræk drøm.

Hende her er din frække drøm ;-)

Det handler i al sin enkelthed om, at din krop er sund og rask, og at dine nerveender og blodkar fungerer, som de skal.

Det er faktisk i den omvendte situation, du skal blive bekymret. Hvis du ikke længere vågner op med morgenjern, er den måske gal med systemet.

En rask mand har cirka fem rejsninger per nat af cirka en halv times varighed, hvilket udgør en ret pæn del af søvnen. Rejsningen opstår, når du er i den såkaldt REM-søvn. Altså hvor dine øjne farer rund. Du vil oftest vågne skulle stå op på et tidspunkt, hvor du er i REM-fasen, hvorfor der også er en pæn chance for, at du vågner op stenhård. Blodet bliver nemlig pumpet godt rundt i kroppen på grund af din erektion i et stadie, hvor din krop ellers ligger helt ubevægelig hen.

Og så handler det om hormoner. Blandt andet testosteron, skriver Sergio Alvarez fra University of Medicine til The Conversation.

  • Denne mekanisme kan opstå uden, at hjernen er involverey som en ukontrollabel reflekshandling fra rygsøjlen. Dette forklarer, hvorfor folk med skader i rygsøjlen stadig kan få erektioner, og hvordan du kan få erektioner, når du ikke er seksuelt opstemt.  

Testosteronniveauet er højst om morgenen, og det er afgørende for, hvor tit du vågner op i stiv tilstand.

I næsten alle tilfælde vil din rejsning fortage sig, når du har tisset. Nogle mener, at det er kroppens måde at sige, at den har brug for at få tømt blæren, mens andre mener, at den fyldte blære stimulerer nerver, der er forbundet med rygsøjlen og derfor udløser en refleks, der gør dig hård.

Sponsoreret indhold