Annoncer12. februar 2021

Seks veje til bedre nattesøvn

Omkring halvdelen af danskerne har søvnproblemer. Vi ser på, hvad du selv kan gøre
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/soevn.jpg

Manglende søvn påvirker blandt andet din koncentrationsevne og din produktivitet, så der er god grund til at tage det alvorligt, hvis du har søvnproblemer.

Undersøgelser viser, at det gælder omkring halvdelen af danskerne. Så hvad kan du gøre, hvis du er én af dem? Det kigger vi nærmere på her.

Undgå skærme omkring sengetid

At tjekke mails og sociale medier fra computer og mobil er en rigtig dårlig vane. Både fordi det kan aflede din hjerne fra den afslapning, der er nødvendig for at falde i søvn, men også fordi skærmene udsender et særligt lys.

Det forklarer en ekspert.

- Det blå lys fra smartphones, tablets og computerskærme nedsætter kroppens produktion af søvnhormonet melatonin. Og når der er mindre melatonin i blodet, er vi mere vågne, lyder det fra Ole Nørregaard, overlæge og søvnekspert på Aarhus Universitetshospital.

Skift sengen ud

At købe en ny seng lyder måske som en stor investering, men det er det på ingen måde, når man ser på hvor mange timer du bruger i den. Hvis du eksempelvis i gennemsnit bruger syv timer om dagen i din seng, bliver det til 2.2555 timer om året. På 10 år bliver det til 25.550 timer. Og du kan sagtens finde en seng, der er til at betale.

Spar op til 61% hos Bedre Nætter: Prøv din nye seng i 100 dage

Spis dig træt

Du kan spise fødevarer, der hjælper kroppen med at danne det naturlige søvnhormon melatonin. Det er ting som:

  • Græskarkerner

  • Havregryn

  • Ananas

  • Bananer

Lidt ekstra naturlig hjælp

Der findes flere kosttilskud, der kan hjælpe med at invitere Ole Lukøje forbi. Blandt de effektive er Pureviva Sleep, kapsler med beroligende urteekstrakter (baldrian og humle). Kapslerne gør dig ikke sløv dagen efter, og de indeholder magnesium, så du endda føler dig udhvilet dagen efter.

Køb 360 kapsler af Pureviva Sleep hos Helsebixen og få gratis levering

Hav en blok liggende ved sengen

Bliver du holdt vågen af tanker om, hvad der skal ske i morgen og lidt længere ud i fremtiden, kan du måske få noget ud af at have en blok og kuglepen liggende ved sengen. Du skal selvfølgelig ikke skrive alt ned, men kan du mærke, at du igen og igen vender tilbage til de samme tanker af frygt for at glemme dem, når du vågner, er det et forsøg værd at skrive dem ned. På den måde behøver din bevidsthed ikke kæmpe for at huske det.

Lyt til noget ekstremt kedeligt

Holdes du vågen af tankemylder, kan du forsøge at aflede din bevidsthed med noget andet. Det er nemlig svært helt konsekvent at lytte og tænke på samme tid. Så lyt til noget, der er så kedeligt, at din hjerne simpelthen lukker ned. Det kan f.eks. være podcasten “Dybt godnat” hvor radioværten David Mandel læser op af tekster, der er så kedelige, at din underbevidsthed vælger at glide over i søvnen i stedet for at blive ved med at høre på det. Hvad kan være så kedeligt, tænker du måske? David Mandel læser blandt andet op af en manual til et ventilationsanlæg og et referat fra den danske landinspektørforening.

Lyt til “Dybt godnat” og mange andre eksklusive podcasts på Podimo: De første 14 dage er gratis - ingen binding

Sponsoreret indhold