Annoncer
23. februar 2022

Sådan slipper du af med de mørke vintertanker

For mange af os daler humøret ofte i takt med vintermånedernes svindende lys. Heldigvis er der små ting, du selv kan gøre for at få det bedre.
ANNONCE
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/vinter.png
 Foto: Shutterstock

Annonce for Prime Video

https://imgix.seoghoer.dk/prime-video-black-kopi.jpg

Måske har du også oplevet, at du føler dig mere træt og trist, når vintermørket sætter ind? Det er du ikke ene om.

For flere af os er vintermånederne nemlig lig med en følelse af nedtrykthed og manglende energi. Tal fra sundhed.dk viser, at 5-10 % af befolkningen lider af vinterdepression, men du kan også godt være nedtrykt vinteren igennem uden at have en depression.

Man ved det ikke med sikkerhed, men man tror, at mangel på dagslys er grunden til, at vi føler os mere triste og energiforladte om vinteren. I Danmark begynder vi allerede at kunne mærke de korte dage i oktober, og først i marts tager lyset rigtig til.

Vores biologiske ur påvirkes af lys, og det er også lyset, der sørger for, at du bliver træt, når du skal sove, og frisk, når du er vågen.

Melatonin og serotonin

Kroppen danner naturligt selv hormonet melatonin og signalstoffet serotonin. Melatonin er med til at regulere døgnrytmen, mens serotonin påvirker humøret.

Om aftenen udskiller din hjerne melatonin, og når nætterne bliver længere, stiger niveauet af melatonin også. Når vi producerer mere melatonin, bliver vi også automatisk mere trætte i vintermånederne.

Samtidig producerer vi mindre serotonin, da produktionen af serotonin styres af dagslys, der kommer ind gennem øjnene. Er der niveauet af serotonin i hjernen i ubalance, kan det give symptomer på depression.

Heldigvis er der ting, du selv kan gøre for at stabilisere det og undgå, at dine triste vintertanker bliver til en vinterdepression.

Opsøg lyset

Selvom det er sparsomt, så findes lyset også om vinteren – blot i færre timer ad gangen. Sørg for at udnytte lyset i de timer, det er der. Har du mulighed for det, så flyt din arbejdsplads hen til vinduet og kig ud. Det er også en god ide at gå en tur i løbet af dagen. Det er også en god ide at bringe lyset indenfor ved hjælp af lysterapi. Lys har nemlig en gavnlig effekt på de dystre tanker, der kan melde sig om vinteren.

Lige nu kan du prøve lysterapi helt gratis. Amazon Prime Video har nemlig lanceret en helt ny serie, Lyset, hvor hver af de seks episoder er en hvid eller farvet skærm. Episoderne fungerer som lysterapi i dagstimerne og kan bruges, hvis du føler dig nedtrykt i vintermørket. Du kan selv vælge, hvilken af skærmene, der passer bedst til dit humør.

Få lysterapi gratis gennem Prime Video’s YouTube-kanal her, og smæk det op på tv’et.

Gå tidligt i seng

Husk, at det er vigtigt for din krop og din psyke at få søvn nok og holde en god døgnrytme. Varierer du din døgnrytme meget, kan det betyde, at du får sværere ved at sove og bliver mere træt.

Hvis du ofte føler dig træt, hjælper det ikke at skamme sig over det og forsøge at blive oppe længere. Gør det til en god ting at gå tidligt i seng. Så er du også sjovere selskab, både for dig selv og for andre.

Rejs i vintermånederne

Hvad er bedre end kunstigt lys? Det er selvfølgelig den ægte vare. Har du mulighed for det, så kør sydpå i løbet af vintermånederne, og sug sollyset til dig. Har du ikke mulighed for at rejse, kan du faktisk godt lade lidt op til vinteren om sommeren ved at få nok lys.

Gør ting, der passer til vinteren

Vinteren er den perfekte tid til at hygge inde, så udnyt de tidlige aftner til at indhente din yndlingsserie, starte på en ny eller se en god film med dine nærmeste. Det giver både en følelse af samvær og hygge at sidde inde med en kop kakao eller dase på sofaen til en god film. På Prime Video kan du finde et bredt udvalg af underholdning.

Dyrk motion

Når du har ligget i sofaen længe nok, trænger din krop sikkert til at få rørt sig lidt. Og faktisk kan fysisk aktivitet virke positivt på dine mørke vintertanker. Hvis du dyrker motion ved høj intensitet i 30 minutter hver dag, kan du komme i bedre humør.

Ring til lægen

Hvis du har mistanke om, at du har en vinterdepression, er det en god ide at ringe til lægen. Så kan du nemlig få hjælp til at få det bedre.

Det er ikke sikkert, du har alle symptomerne på vinterdepression, og det er heller ikke sikkert, at de alle er lige voldsomme. Vinterdepression er ikke en officiel diagnose, men har du følt dig nedtrykt i en længere tid hver vinter flere år i træk, så kan det være en god ide at søge læge.

Symptomerne er:

  • - Manglende energi

  • - Forhøjet søvnbehov

  • - Nedtrykthed

  • - Øget appetit (især søde sager)

  • - Vægtøgning

  • - Nedsat sexlyst

  • - Mindre lyst til at være social

Kilde: Sundhed.dk

Lys selv vintermånederne op

Netop fordi mange mennesker føler sig nedtrykte eller deprimerede i vinterhalvåret, har Prime Video skabt den nye serie, Lyset, som udelukkende består af skærme med hvidt og farvet lys.

De seks episoder i Lyset fungerer som lysterapi om dagen og kan nemt castes til dit tv, så du selv i den mørke tid kan nyde lyset indenfor. Hver af episoderne har sit eget lys, så du kan vælge lige præcis den episode, der passer til dit humør. Du finder Lyset gratis på Prime Video’s YouTube-kanal her.

Prime Video er en online streamingtjeneste, der tilbyder et bredt udvalg af underholdning. Her kan du få eksklusiv adgang til Amazon Originals samt andre populære film, serier og sportsbegivenheder. Tjenesten er tilgængelig på hundredevis af enheder, og du kan downloade titler, så du kan se dem, når det passer dig – også offline. Prime Video koster 45 kr. pr. måned. Se mere, eller start din gratis prøveperiode lige her.

null