Annoncer
22. april 2024

Anbefaling: ’Den enes død’ er en true crime-podcast ud over det sædvanlige

Vi har kigget nærmere på den nye true crime-podcast hos Mofibo ’Den enes død’ og er imponerede over, hvad vi hører.
Annonce for Mofibo
Den enes død
 Foto: Mofibo
Logo

I det bundløse dyb af alskens true crime-podcasts, er der sjældent afvigelser fra den gængse formel, hvor forskellige værter taler om diverse mord i alle deres blodige og makabre detaljer.

Derfor er podcasten Den enes død hos Mofibo et kærkomment afbræk fra det velkendte format. Den enes død handler nemlig ikke om de enkelte sager, men om drabsårsagerne.

De to værter er forfatter og journalist Janne Aagaard og den tidligere retsmediciner Hans Petter Hougen. Sammen går de i hvert afsnit i dybden med forskellige drabsmetoder, og hver enkelt episode er dedikeret til en ny.

De forskellige årsager er kvælning, skarp vold (kniv f.eks.), stump vold (baseballbat f.eks.), skud, eksplosion, ild, kulde, drukning, forgiftning og fald, og selv om, podcasten er langt mere sober end nærmest alle andre true crime-podcasts, bliver der ikke holdt tilbage med detaljer om, hvad der sker med en krop, efter den er blevet dræbt.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-04-22/den-enes-dod-1-1-v2.png
 Foto: Mofibo

Med på gerningsstedet

Præcis som når en retsmediciner bliver kaldt ud til et gerningssted, er der en fast procedure for, hvordan et afsnit af Den enes død forløber.

Først er der en kort introduktion, hvor Aagaard og Hougen behandler dagens emne med et par overordnede statistikker og betragtninger, som for eksempel hvor mange mennesker, der dør som følge af knivdrab i Danmark, og hvordan det har udviklet sig gennem årerne. Eller hvilke grupper, som er i størst fare for at dø af de forskellige dødsårsager – og uden at afsløre for meget, er der er et par overraskelser iblandt.

Derefter går de i gang med to sager, som er udvalgt ud fra metoden, hvorved personen er blevet dræbt.

Hans Petter Hougen fortæller grundigt og detaljeret om sine observationer. Vi er med lige fra, at han først bliver kaldt ud til gerningsstedet til inde på obduktionsbordet, hvor den døde krop skal afsløre sine hemmeligheder.

Janne Aagaard spørger godt ind, hver gang man som lytter sidder med et spørgsmål. Det er nemlig meget tekniske beskrivelser, som vi får i løbet af fortællingen. Retsmedicineren er selv meget god til at redegøre for, hvad de forskellige termer dækker over, og hvor det måske så glipper, byder Aagaard ind med et uddybende spørgsmål.

Det er netop et af de elementer, som er med til at hæve Den enes død over de fleste andre true crime-podcasts. Fokus på det faglige fremfor det mere sensationelle, der typisk forfaldes til, er uendelig meget tiltrængt i stedet for de sædvanlige overdrevne udpenslede beskrivelser af, hvordan en navngiven person er blevet myrdet.

I Den enes død er der stor respekt for ofrene, og det mærkes tydeligt.

Mofibo

Mofibo er Danmarks største tjeneste for e- og lydbøger samt podcasts.

Med et bibliotek på over 600.000 titler har Mofibo noget for enhver smag - uanset om du er til krimi, romance, sande historier, selvudvikling eller noget helt andet.

Prøv Mofibo gratis i 30 dage - herefter 89 kr./måned. Opsig når som helst. Gælder for nye kunder.

En skræmmende verden

Vi har talt med Janne Aagaard og spurgt hende om, hvad lytterne af podcasten kan se frem til. Svaret matcher meget godt den følelse, man får efter at have lyttet til Den enes død.

”Man kan se frem til en nørdet og tilbundsgående podcast, der giver et grundigt indblik i den fascinerende, men også skræmmende verden af retsmedicin,” forklarer journalisten, som også har leveret manuskripter til den populære Mord i nord-podcast.

Kombinationen med den erfarne retsmediciner og journalisten fungerer upåklageligt. Vi får selvfølgelig historier og sager fra Hans Petter Hougens virke i Danmark, men også fra hans tid i Miami. Selv om han er født i Norge, er der næsten ingen accent at spore, når Hougen nøgternt og med stor ekspertise guider lytterne igennem de forskellige skridt til at fastslå en dødsårsag.

Aagaard understreger også, at fokus netop er på, hvad retsmedicin kan bruges til, og hvordan det bidrager til opklaringen af sager.

Anonyme sager

Og det er mageløst, hvad man kan finde ud af gennem den opklarende profession. Som det står i episodebeskrivelsen: ”De døde fortæller sandheden, det er retsmedicinerens opgave at finde den.”

Fordi fokus netop er på det retsmedicinske aspekt af sagerne, og af hensyn til de efterladte, er sagerne anonymiserede, så vidt det er muligt, for at vanskeliggøre identifikation af ofrene. Igen en markant anderledes og mere sober tilgang, end man typisk ser i forbindelse med true crime-podcasts, hvor det sensationelle og genkendelige fra medieomtalen netop bliver brugt som fundament for historierne.

Men det er ikke det, som er formålet med Den enes død. Adspurgt om, hvad de to værter håber, at lytterne tager med sig efter at have hørt podcasten, er svaret også her i den mere lærerige kategori.

”Vi håber, at lytterne får en forståelse af, hvad retsmedicin er for et fag, og hvilken betydning det har i forbindelse med efterforskning af ulykker og drab,” siger Janne Aagaard.

Artiklen blev oprindelig udgivet hos Vi Elsker Serier.