Nyheder25. april 2024

Vaskebjørn fanget og aflivet i Skødshoved: Frygter der kommer mange flere

Vaskebjørnen blev fanget på Djursland, men blev kort efter aflivet. Jesper Kjær Illemann, vildt- og naturkonsulent i Danmarks Jægerforbund, siger, at vi skal vænne os til at se mere til den invasive art
En vaskebjørn er blevet fanget i det populære sommerhusområde Skødshoved. Kort efter blev vaskebjørnen aflivet, men vi kan vænne os til, at det ikke bliver sidste vaskebjørn, som man fanger i Danmark.
En vaskebjørn er blevet fanget i det populære sommerhusområde Skødshoved. Kort efter blev vaskebjørnen aflivet, men vi kan vænne os til, at det ikke bliver sidste vaskebjørn, som man fanger i Danmark.
 Foto: Loic Venance/AFP/Ritzau Scanpix

Det hører til absolut sjældenhederne, ikke bare i Østjylland, men i hele landet som sådan.

Man alligevel var Jesper Kjær Illemann, vildt- og naturkonsulent i Danmarks Jægerforbund, ikke synderligt overrasket, da han så billederne.

- I Danmark plejer vi at nedlægge to til fire om året, så vi skal reagere hurtigt. Ellers spurter vaskebjørnene væk fra os. Hannerne er ikke så stedfaste, så når vi har set dem, kan der gå længe, før vi ser dem igen, hvis nogensinde, siger han til TV 2 Østjylland.

Det hele handler om en vaskebjørn, der er blevet fanget i det populære sommerhusområde Skødshoved, der ligger på den alleryderste spids af Mols.

Vaskebjørne lever normalt ikke i Danmark, men er til gengæld relativt udbredt i Tyskland, hvor der ifølge Danmarks Jægerforbund nedlægges ca. 200.000 årligt.

Hvorfor ikke aflive den?Men spottet blev vaskebjørnen altså, da den blev filmet af et vildtkamera opsat ved en hønsegård. En vaskebjørn kan til forveksling ligne en mårhund, men kendetegnes med en pels, der forekommer grå og består af en blanding af forholdsvis lange sorte og hvide dækhår. Halen er halvt så lang som kroppen og tværstribet, og det er et afgørende kendetegn.

Jesper Kjær Illemann sendte derfor mårhundereguleringsjæger Peter Staunsbjerg afsted for at sætte en fælde op. Det skal være en speciel fælde, fordi vaskebjørnen har “fingre”, som vil kunne åbne en simpel låge.

Kort efter var vaskebjørnen fanget; efterfølgende blev den aflivet.

- Hvorfor aflive den, kan man spørge. Den eneste grund til ikke at gøre det skulle være for at gps-mærke dyret for at lære mere om deres adfærd. Men det har Miljøstyrelsen ikke haft interesse i. Det er en invasiv art, så vi er forpligtet til at udrydde eller kontrollere den. Derfor har vi ikke noget alternativ, forklarer Jesper Kjær Illemann.

Skal vænne os til detVaskebjørnen kommer oprindeligt fra Nordamerika, men blev inden Anden Verdenskrig sat ud i den tyske natur. Siden har den vandret op mod den danske grænse, hvor den nu banker på.

- Vi skal til at vænne os til det. Hunnerne slår sig typisk ned tre til fire kilometer fra, hvor de selv er sat i verden. Derfor er der stadig et stykke vej op til Danmark, og der kan gå lidt, før det bliver et stort problem i Danmark.

- Men om 15 til 20 år kan der være vaskebjørne over alt i Jylland. Så vil de dukke op hist og pist, og så må vi tage dem, vi kan. Men det vil koste mange penge og er et stort arbejde, siger Jesper Kjær Illemann.

Fælder er det primære våben i modsætning til indsatsen mod mårhunden, der skal skydes.

- Det bliver en kamp, der formentlig vil fortsætte altid. I praksis vil vi ikke kunne vinde kampen endegyldigt. Den primære udfordring er, at indsatsen over for invasive arter er prioriteret meget lavt i Danmark, forklarer Jesper Kjær Illemann.

I modsætning til mårhunden forventes vaskebjørnen i højere grad at søge ind omkring bebyggelsesområder. Det skyldes, at vaskebjørnen kan lide det affald, der findes omkring os.

- I Tyskland ser man, at den flytter ind i vores boliger. Vaskebjørnen kan pille tagplader af, den kan åbne et vindue på klem, rende rundt i køkkenet og rode i køleskabet eller skraldespanden.

Gør ikke noget selvHvorfor er det et problem, at vaskebjørnen er i Danmark?

- Den kan bringe en parasit, vaskebjørnens spoleorm, med sig, og det kan mennesker dø af.

Spoleormen kan også forårsage uoprettelige skader på bl.a. centralnervesystemet og øjnene.

Hvad skal man gøre, hvis man får en vaskebjørn på besøg?

- Så skal man tage kontakt til Danmarks Jægerforbund, Naturstyrelsen eller Miljøstyrelsen. Så tages der hånd om det. Hvis man finder ekstrementer eller en død vaskebjørn, skal man lad være med at lade hunden sniffe til den eller fjerne den selv. Hvis man er nødt til at håndtere den selv, skal man bruge engangshandsker og pakke den ned i en sæk. Men det vil være en dårlig ide at gøre noget selv, siger Jesper Kjær Illemann.

Sponsoreret indhold