Nyheder3. juli 2017

Roskilde Festival flyder med 2.400 tons skrald: Så vild er oprydningen

Regnet er stilnet af, og de omkring 130.000 festglade festivalgæster har forladt mudderet – og mange af deres ejendele – på Roskilde Festival. Nu venter så et intenst rengøringsarbejde, der først er færdig, når kalenderen skriver oktober
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20170630_wen_-_roskilde_60.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

130.000 musik- og alkoholglade festivalgæster sviner. Og de sviner meget!

Roskilde Dyrskueplads er således forvandlet til noget, der mest af alt kan beskrives som en losseplads, efter at de mange festivalgæster for nylig forlod årets Roskilde Festival.

Og selv om mange af festivalgæsterne havde investeret i både pavilloner, telte, soveposer og alverdens skrammel til en ugelang fest med musik og alkohol, havde de ikke et stort behov for at få deres ting med hjem igen.

Derfor er det 2.500.000 kvadratmeter store område uden for Roskilde lige nu overdynget af op mod 2.500 tons skrald – og så store mængder affald er naturligvis ikke noget, man sådan lige ordner en mandag eftermiddag med støvsugeren.

Næh… det enorme oprydningsarbejde efter årets Roskilde Festival er faktisk først afsluttet til oktober, afslører Hans Jessen, der er teamleder for affaldsindsatsen, overfor TV 2. Og det omfattende rengøringsarbejde består af flere etaper: Først grov- og senere finoprydning.

Søndag begyndte første rengøringsetape, da 310 frivillige forsøgte at opfordre og informere de tilbageværende gæster om at rydde op efter sig. Alt, der ikke bliver taget med, ender som affald.

Hele campingområdet blev også gennemgået for farligt affald søndag – og derudover blev det affald, der vil kunne genafvendes, sorteret fra. Det kunne for eksempel være bilbatterier, små batterier, glasflasker og luftmadrasser.

Søndag sørger de frivillige også for at tjekke samtlige efterladte telte på campingområdet. Der er sket før, at folk stadig ligger og sover deres brandert ud. Og derfor tjekkes alle teltene igennem for en sikkerheds skyld.

Når alle bagstive gæster er smidt ud fra pladsen, sørger en række store maskiner for at samle alt skraldet sammen. Og herefter bliver affaldet placeret i containere og kørt til forbrændingsanlægget Kara/Novoren i Roskilde.

Hele grov-oprydningen tager et par uger – og det er herefter, at det ”rigtig hårde arbejde” for alvor begynder. Nu skal festivalpladsen nemlig ”finpudset”, hvilket betyder, at alle de små ting skal samles op.

Det typiske små-affald er cigaretskodder, metaldimser fra dåser, glasskår, konfetti og kapsler. Og sådan et ”pilarbejde” tager lang tid.

Hans Jessen, der er teamleder for affaldsindsatsen, fortæller til TV 2, at det sidste cigaretskod formentlig først er samlet op til oktober…

Du kan se billeder fra årets festival i galleriet herunder:

Mudder på Roskilde Festival 2017 (stemningsbilleder fra pladsen)

Sponsoreret indhold