Nyheder24. april 2024

Populær haveplante frarådes: Køb ikke buksbom

Foreningen Haveselskabet fraråder nu haveejere at plante den ellers ganske populære buksbom i haven
Haven september 2022. Buksbomkvistdød
Nu fraråder foreningen Haveselskabet danske haveejere at have buksbom i haven. De seneste år har planten nemlig fået flere og flere udfordringer og sygdomme.
 Foto: Haveforeningenn

I årevis har den været en fast og elsket beboer i de danske haver – men sådan bør det tilsyneladende ikke længere være.

For nu fraråder foreningen Haveselskabet danske haveejere at have buksbom i haven. De seneste år har planten nemlig fået flere og flere udfordringer, oplyser Haveselskabet i en pressemeddelelse.

– Vi har i en del år døjet med to forskellige, alvorlige svampesygdomme hos buksbom, som får planterne til at visne. De seneste år er der så også kommet et nyt skadedyr – buksbomhalvmøl – til Danmark, som desværre bliver mere og mere udbredt, og som efterlader planterne afpillede og uden blade. Vi får flere og flere henvendelser i vores haverådgivning fra frustrerede haveejere, som har problemer med buksbom. I maj-juni, hvor møllenes larver klækker, får vi flere henvendelser om ugen fra haveejere, som har brug for hjælp, fortæller Louise Møller, fagredaktør i Haveselskabet, i pressemeddelelsen.

De to alvorlige svampesygdomme buksbomkvistdød og buksbomgrentørre har især hærget den stedsegrønne plante de seneste 10-15 år. Sygdommene får planten til at visne eller miste sine blade. Nu er det invasive skadedyr buksbomhalvmøl også kommet til, hvilket gør planten endnu mere udsat. Møllet kan ende med at afløve hele planten

– Man kan være heldig at have buksbom, som endnu ikke er angrebet. Er ens planter ikke ramt, kan man sagtens beholde dem og håbe på det bedste. Men møllene er et invasivt skadedyr, og derfor forventer vi ikke, at det her problem bare forsvinder igen. Af den grund anbefaler vi alternativer, hvis man skal plante nyt i haven, siger Louise Møller i pressemeddelelsen.

Hun nævner blandt andre taks, japansk kristtjørn, thuja eller bloombux i stedet.

Sponsoreret indhold