Nyheder19. april 2022

Nyt om spækhugger: Ingen ydre tegn på sygdom

Spækhuggeren, der den seneste tid har befundet sig i dansk farvand, forvirrer fagfolkene, der tirsdag har undersøgt dyret
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20211119-092419-4-1600x1103we.jpg
 Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze/Ritzau Scanpix

En spækhugger, der i nogle dage har ligget ud for Nørre Uttrup Lystbådehavn nær Aalborg, er ikke udadtil syg.

Den støtter på bunden med finnerne, men ligger ikke fast. Derudover er vejtrækningen fin, og den kommunikerer med sine kliklyde, hvilket tyder på, at hjernen fungerer, som den skal.

Kun rygfinnen og huden omkring åndehullet er begyndt at skalle. Det skyldes, at skindet er medtaget af flere dage over vand.

Det fortæller Ivar Høst, vildtkonsulent ved Naturstyrelsen. Han har tirsdag undersøgt dyret sammen med to forskere fra centeret Fjord & Bælt.

Formentlig indvendigt problem

De sejlede ud til dyret og sendte også en person i vandet, som foretog nærmere undersøgelser.

Det er dog et varsel, at spækhuggeren bliver liggende, selv om mennesker nærmer sig. Det er en adfærd, der peger på, at dyret ikke er i topform, siger han.

- Vores teori er, at der formentlig er noget fysisk galt med den indvendig, for vi kan ikke se noget udvendigt. Det kan være noget, der gør, at den ikke har kræfter til at flytte sig.

- Den har været på lavt vand tre gange. I november i Øster Hurup, i forrige weekend ved Hals og nu ved Nørre Uttrup. Så et eller andet er der galt, som gør, at den ikke kan svømme frit som normalt.

Dør, hvis den bliver

Der er tale om han på mellem 10 og 15 år.

Bliver den liggende, dør den formentlig, siger vildtkonsulenten.

- Den tager ikke føde til sig, når den bliver liggende, og den vil også mangle væske, for den får en stor del væske gennem sit fødeindtag. Dehydrering er nok det største problem, for den er faktisk i god stand, så der er lidt at tære på.

Sponsoreret indhold