Nyheder23. oktober 2016

Margrethe: Ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark

Dronning Margrethe blander sig heftigt i integrationsdebatten med en ny bog. Og hun erkender, at det er meget svært.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning_margrethe-46-cpo.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

Integrations- og indvandrerdebatten kører konstant i medierne og ude i samfundet, og det er noget, der ligger virkelig mange på sinde, især i når man ser på, at der er kommet mange til de seneste år i forbindelse med krig og kaos ude verden.

Og dronning Margrethe er ikke i tvivl om, at der er nogle ting, der ikke er lykkes godt nok, når det gælder om at få integreret de nye borgere i landet. Og at de nytilkomne har svært ved at forstå danskheden måske. Det fortæller hun i ”De dybeste rødder – Dronningen fortæller om Danmark og danskerne« skrevet af Berlingskes Thomas Larsen.

- Vi troede nok, at den slags ting ville gå i sig selv. Hvis man gik på gaderne i København og drak det kommunale vand og tog den kommunale bus, blev man nok dansker i løbet af kort tid. Det var så indlysende for os, og derfor troede vi, at det måtte det også blive for dem, der slog sig ned og boede her. Sådan var det ikke. Det har vi lært. Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark. Det gør man ikke nødvendigvis. Der skal skiftes lidt af jorden i potten, tror jeg. Man må gerne beholde sine rødder, men man skal sørge for, at jorden er frisk, siger Margrethe i bogen ifølge Berlingske.

Og dronningen understreger også, at hun synes, at det er helt i orden, at der stilles krav til de mennesker, der kommer til landet - og at man lærer dem, hvad der er i orden her.

- Der skal arbejdes med det, og man skal en gang imellem sætte folk stolen for døren og sige: Hov! Det dér, det går ikke, fortæller hun, og gør det dog helt klart, at hun ikke ved, hvordan situationen kan løses bedst.

- Hvis jeg vidste det, ville jeg vel nok være en klog kone. Det er ikke spor nemt, og hvordan man tackler det, er jeg ikke den, der kan sætte ord på.

Se billeder af dronningen og prins Henrik her:

dronning margrethe og prins henrik

Sponsoreret indhold