Kongelige6. september 2017

Fakta: Sådan stilles diagnosen

Kongehuset har tidligere i dag meldt ud, at prins Henrik lider af demens
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/henrik_5.jpg
 (Foto: Peter Grosen)
Kongehuset har tidligere i dag meldt ud, at prins Henrik lider af demens. Det gjorde de i en pressemeddelelse, der fortalte, at prins Henrik i denne uge har fået stillet diagnosen. - I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens. Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau, skrev Kongehuset i pressemeddelelsen.
Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens, så starter arbejdet med at stille en diagnose hos ens egen læge. - Forløbet starter i de fleste tilfælde hos egen læge. Lægen vil spørge grundigt ind til symptomerne og hvordan, de har udviklet sig over tid. Hvis lægen har mistanke om demens, aftales en ny tid, hvor lægen foretager en kort helbredsundersøgelse, tager en blodprøve og som regel laver en kort test af hukommelsen og andre mentale funktioner. Nogle bliver også henvist til en scanning af hjernen, skriver Nationalt Videnscenter for Demens på deres hjemmeside. Hvis ens praktiserende læge finder, at der er tegn på demens, så vil man blive sendt til videre undersøgelser. - Hvis de første trin i udredningen styrker lægens mistanke om demens, bliver man oftest henvist til en demensenhed. Man kan også blive henvist, hvis sagen er uafklaret, og lægen er i tvivl. Udredning på en demensenhed kan omfatte en række undersøgelser. Der vil ofte være ventetid på de enkelte undersøgelser, står der på Nationalt Videnscenter for Demens' hjemmeside.
De undersøgelser, som man fx skal igennem kan være neuropsykologisk undersøgelse, en undersøgelse af rygmarvsvæsken og en scanning af hjernen. Når man har været igennem de forskellige undersøgelser, så bliver man inviteret til en samtale. - Efter udredningsforløbet, inviteres man til en samtale, hvor man får resultaterne af undersøgelserne. Også her er det en god idé at tage en pårørende med. Udredningen vil i mange tilfælde munde ud i en diagnose. Hvis man har en demenssygdom, vil man blive tilbudt rådgivning om sygdommens forløb og eventuelle behandlingsmuligheder.

Se flere billeder af prins Henrik og dronning Margrethe i galleriet herunder

Dronning Margrethe og Prins Henrik - billeder af dem

Sponsoreret indhold