Kongelige2. september 2017

Prins Henrik: Kvindens plads er i hjemmet

– Jeg tror, at det ideale for rytmen i et samliv er, at kvinden bliver hjemme, hvis ikke økonomiske forhold tvinger hende til at arbejde, sagde prins Henrik i et interview med Berlingske Tidende.
https://imgix.seoghoer.dk/prins-henrik-og-dronnin--margrethe.jpg
 Foto: Mikael Rieck

Da Henrik var nyudnævnt prins af Danmark, sårede det ikke hans stolthed at gå tre skridt bag sin kone på jobbet - senere skiftede han dog mening.

I et interview bragt i Berlingske Tidende i 1967, formulerede den dengang 33-årige Henrik sin kones dominans som noget, der kun dækkede parrets officielle liv - privat var Henrik "kongen".

Prins Henrik ønskede nemlig fra begyndelsen et gammeldags ægteskab, hvor det var manden, der bestemte - også over Frederik og Joachim.

– Det er klart, at i sin ”karriere” er det prinsessen, der bestemmer, men hjemme vil vi helst have et fornuftigt, ”gammeldags” ægteskab. Selvfølgelig er kvinder lige med mænd – men de skal ikke være over-lige, fortalte Henrik og fortsatte:

- Vi anbringer skabene der, hvor vi kan blive enige om, at de skal stå. Vi ønsker at få et dansk, eller for den sags skyld et fransk ægteskab, som dem, vi har oplevet i vore egne hjem. Den amerikanske version med den dominerende kone bryder vi os ikke om, lød det.

Da Berlingernes journalist Malin Lindgren spurgte prins Henrik om kvindens plads er i hjemmet, lød svaret :

– Jeg tror, at det ideale for rytmen i et samliv er, at kvinden bliver hjemme, hvis ikke økonomiske forhold tvinger hende til at arbejde, svarede Henrik.

Artiklen fortsætter under billedet

https://imgix.seoghoer.dk/prins-henrik.jpg
 (Foto: All Over Press)

Prins Henrik ønskede fra begyndelsen et gammeldags ægteskab, hvor det var manden, der bestemte - også over Frederik og Joachim (Foto: All Over)

I 1981 gav prinsen i bogen ”Samtaler med prins Henrik” af Lise Lander så eksempler på, hvordan han føler sig overset i forhold til sin kone.

– Min kone er generalen, og jeg er obersten! Det skaber fra starten en uligevægt, som visse mennesker – bevares, ikke af ondskab – er med til at understrege. Det er, som om prinsgemalen ikke har en selvstændig eksistens. Han eksisterer kun qua sin kone... Hvis jeg i min egenskab af formand for et eller andet giver en reception, er der folk, der siger til mig: ”Vil De overbringe vor tak til dronningen, fordi hun har givet Dem lov til at invitere os?” ... Et andet eksempel. Jeg læser i pressen: ”Dronningen gav en jagt, blandt gæsterne var prins Henrik”. Det er lidt komisk, når det ikke er nogen hemmelighed, at min kone ikke selv går på jagt, skriver han i bogen.

Henriks utilfredshed er ikke blevet taget alvorligt, og nu har hans brok givet historisk store ridser i den kongelige glasur efter, han nægtede at lade sig begrave ved siden af dronning Margrethe.

Læs hele historien om prins Henrik og meget mere om den danske kongefamilie i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold