Kongelige10. oktober 2017

Historiker: Margrethe er pensionsmoden

Flere sammenfald betyder, at det bedste for Danmark vil være, at dronning Margrethe abdicerer, mener en historiker.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning-margrethe_1.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det er et rigtig hårdt år, som dronning Margrethe kan tænke tilbage , når hun sætter sig ved skrivebordet for at lave sit første udkast til den kommende nytårstale.

Derfor er der en god sandsynlighed for, at den årlige tale til folket vil indeholde en historisk og skelsættende nyhed, mener historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, som tror på, at den 77-årige dronning kan udnytte lejligheden til at gå på pension.

– Fordi hun ser, at det er den måde, hun tjener landet og kongehuset bedst, siger Sebastian Olden-Jørgensen til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/prins-henrik-dronning-margrethe.jpg
 Foto: All Over
Det er en måned siden, at prins Henriks demenssygdom blev diagnosticeret. Den er blandt årsagerne til, at dronningen nu er på nippet af pensionen. (Foto: All Over)

Rigtigt og naturligt for dronning Margrethe

Selv om hun ad flere omgange selv har mærket helbredet svigte – senest i forrige weekend, hvor en stort opslået militærparade i England i sidste øjeblik fik afbud fra den danske æresgæst – har den særdeles traditionsbundne Margrethe ikke tidligere antydet, at det var en mulighed for hende at abdicere fra tronen.

Den slags har der nemlig aldrig været tradition for i Danmark, hvor regenterne er blevet siddende indtil døden.

Men den seneste tid, hvor 83-årige prins Henriks demenssygdom utvivlsomt har fyldt rigtig meget i dronningens bevidsthed – såvel som hos befolkningen – har der åbnet sig en mulighed for den pligtopfyldende regent, som hun sagtens vil kunne finde på at tage.

– Hvis der er et tidspunkt, hvor hun kan gøre det, er det nu. Næste år bliver kronprinsen 50 år, og hoffet har meldt ud, at prins Henrik er syg. Så vi har sammenfaldet af, at der er sket noget i familielivet, samtidig med at kronprinsparret er kørt i stilling de seneste år. Jeg tror, det er meget vigtigt for hende med de to elementer, så det i offentligheden ser ud som en rigtig og naturlig ting, at hun abdicerer, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprinsparret.jpg
 Foto: All Over

De seneste år er kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blevet forberedt på den dag, hvor de skal overtage styretøjet på Amalienborg. Derfor kan Margrethe med sindsro tænke på kongerigets fremtid, efter at hun er abdiceret. (Foto: All Over)

En sidste hilsen

Historikeren mener dog ikke, at dronningen dropper sit embede fra den ene dag til den anden. Han anser det for sandsynligt, at Margrethe vil benytte sin nytårstale til at informere om beslutningen og så faktisk abdicere på tidspunkt i løbet af 2018.

– Kronprinsens 50-årsdag i maj vil være en oplagt lejlighed. Eller måske til efteråret, så hun har haft et sidste sommertogt, siger Sebastian Olden-Jørgensen og fortsætter:

– Jeg tror, hun vil respektere befolkningens naturlige trang til at tage afsked med hende, og at det skal have sine former, og at forskellige egne af landet får lov at hilse på hende en sidste gang, vurderer eksperten.

Sponsoreret indhold